Κάνε το Τεστ
χωρισμός, η στιγμή να χωρίσετε, μοντέλο επένδυσης στη σχέση, φόβοι μοναξιάς

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι η στιγμή να χωρίσετε;

Χωρισμός

Πως μπορείτε να ξέρετε αν είναι η στιγμή να χωρίσετε; Πως μπορείτε να ξεχωρίσετε αν χρειάζεται να προσπαθήσετε ακόμα σκληρότερα για να κάνετε τη σχέση να δουλέψει ή αν έχετε ξοδέψει ήδη πολύ ενέργεια για αυτή τη σχέση;

Υπέρ και κατά

Το να κάνετε μία (γραπτή!) λίστα με τα υπέρ και τα κατά, είναι ένας τρόπος για να αποφασίσετε. Συχνοί λόγοι για να μείνει κανείς σε μια σχέση περιλαμβάνουν την συναισθηματική και σωματική οικειότητα, το φόβο για το προχώρημα, τη συνήθεια, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την κοινή συμβίωση. Οι λόγοι για να αφήσει κάποιος τη σχέση του περιλαμβάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, την προβληματική σεξουαλική ζωή, τις έντονες διαφωνίες, την ασυμφωνία χαρακτήρων, τη δυσαρέσκεια με την προσωπικότητα του συντρόφου και την εύρεση κάποιου νέου συντρόφου.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία λοιπόν που σπρώχνουν τους ανθρώπους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, να προσπαθήσουν περισσότερο ή να τελειώσουν μία σχέση; Οι ερευνητές έχουν προσεγγίσει το θέμα από διάφορες απόψεις:

Μοντέλο επένδυσης

Σύμφωνα με αυτό το "μοντέλο επένδυσης", τρεις παράγοντες συμβάλλουν στο εάν οι άνθρωποι θα παραμείνουν σε μία σχέση. Ο πρώτος είναι η ικανοποίηση από τη σχέση αυτή καθ'εαυτή, μια μονάδα μέτρησης για το που γέρνει η ζυγαριά, δηλαδή αν κάποιος έχει συνολικά περισσότερες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες σε μία συγκεκριμένη σχέση. Όταν η ικανοποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα, οι άνθρωποι νιώθουν ότι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται.

Το μοντέλο επίσης μετρά την "επένδυση" που έχουν κάνει οι άνθρωποι στη σχέση. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι οικονομικές επενδύσεις, όπως χρήματα, κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, σπίτια, όπως επίσης η συναισθηματική επένδυση στα παιδιά, σε κοινούς φίλους ή τα πεθερικά.

Τέλος, σημασία έχει και η δυνατότητα για "εναλλακτικές" σχέσεις. Δηλαδή το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθεί κάποιος νέος σύντροφος, αλλά και επίσης φίλοι, και δραστηριότητες/χόμπι που δίνουν τη δυνατότητα για προσωπική ικανοποίηση εκτός της σχέσης.

Σύμφωνα με το μοντέλο της επένδυσης, η ικανοποίηση και οι επενδύσεις συμβάλλουν θετικά στη δέσμευση και στη συνέχιση της προσπάθειας, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις σπρώχνουν προς το χωρισμό. Σε μια ιδανική περίπτωση, οι άνθρωποι νιώθουν απίστευτη ικανοποίηση από τη σχέση τους, έχουν επενδύσει πολλά και οι εναλλακτικές λύσεις ωχριούν μπροστά σε αυτά που έχουν.

Αν οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι, έχουν επενδύσει λίγα στη σχέση ή νιώθουν ότι μπορούν εύκολα να νιώσουν ικανοποίηση εκτός σχέσης,  είναι πολύ πιο πιθανό να χωρίσουν.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι παράγοντες δεν είναι εύκολο να καθοριστούν και μπορεί να συνδυαστούν με πολύπλοκους τρόπους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι ίσως να υπερεκτιμούν ή να υποεκτιμούν την ικανότητά τους να γνωρίσουν νέους συντρόφους ή να αφιερώσουν χρόνο στα χόμπι τους, και αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν λιγότερες ή περισσότερες επιλογές από αυτές που πραγματικά έχουν.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που είναι μαζί λίγους μήνες και δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που διασκέδασαν τόσο με ένα σύντροφο. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η κοπέλα παρατήρησε ότι ένας συνεργάτης της την φλέρταρε. Ο συνεργάτης της δεν ήταν μόνο ελκυστικός αλλά είχε και πολλά κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αξίες μαζί της. Σε αντίθεση με την ικανοποίηση που είχε από τον τωρινό της σύντροφο και την επένδυση χρόνου και προσπάθειας που είχε κάνει για αυτή τη σχέση, τελικά αποφάσισε να χωρίσει και να δει πως θα πάνε τα πράγματα με το συνεργάτη της.

Ακόμη και αν η κοπέλα είχε κάνει λίστα με τα υπέρ και τα κατά της σχέσης της, ίσως να μη μπορούσε να ξέρει αν ο συνεργάτης της ενδιαφερόταν για το είδος της σχέσης που αυτή ήθελε, και έτσι η τελική της απόφαση ήταν ένα στοίχημα.

Διατηρείτε το φόβο

Μερικοί άνθρωποι αντί να δούνε όλα τα πιθανά οφέλη από το ξεκίνημα μιας νέας σχέσης, μένουν σε μια σχέση επειδή σκέφτονται ότι θα πληγώσουν το σύντροφό τους ή θα βλάψουν τον εαυτό τους.

Οι χωρισμοί είναι μια δύσκολη κατάσταση και συνδέονται με την έκθεση σε έντονο άγχος, με προβλήματα υγείας και την απώλεια της ταυτότητας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους σε απώλεια των στόχων τους, τους οποίους διευκόλυναν οι πρώην σύντροφοι.

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Συνήθως έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτό τους κάνει να συμβιβάζονται με λιγότερα από αυτά που θέλουν ή αξίζουν σε μια σχέση όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες εναλλακτικές επιλογές διαθέσιμες. Αυτό συνδέεται στενά με το φόβο ότι θα το μετανιώσουν, ο οποίος τους κάνει να μένουν κολλημένοι σε μια κατάσταση ακόμη και αν η λογική και η διαίσθηση τους λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους στιγματίζονται από την κοινωνία. Άλλοι τους θεωρούν μοναχικούς και λιγότερο ευτυχισμένους από ότι είναι οι άνθρωποι που έχουν ένα σύντροφο. Έτσι ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν φοβούνται να είναι μόνοι τους, η κοινωνία και η κουλτούρα μας τους πιέζει και τους απορρίπτει.

Αποφασίσετε να χωρίσετε, μπορείτε να βρείτε παρηγοριά στους φίλους και στην οικογένειά σας. Η κοινωνική υποστήριξη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να ξεπεράσετε δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις, όπως ο χωρισμός.

Επίσης, σκεφτείτε όλα όσα έχετε μάθει από την προηγούμενη σχέση σας και πως αυτό θα σας κάνει καλύτερο άτομο. Προσπαθήστε να δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωής. Αντί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας, είναι μια καλή στιγμή να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, στους στόχους σας και στις ανάγκες σας για το μέλλον, χωρίς να ανησυχείτε για το εάν θα συμβιβαστείτε με ένα σύντροφο. Εχει επίσης μεγάλη σημασία το πως επιλέγετε το σύντροφό σας.

Ψυχοθεραπεία: ατομική ή ζεύγους

Αν είστε σε μια σχέση και σκέφτεστε το χωρισμό, προσπαθήστε να δείτε αντικειμενικά πιο είναι το καλύτερο για εσάς, τι έχετε επενδύσει σε αυτή και ποιες είναι οι ρεαλιστικές εναλλακτικές επιλογές που έχετε. Οι αποφάσεις με βάση το φόβο δεν είναι οι καλύτερες. Δεν είναι σωστό να είστε με κάποιον απλά επειδή φοβάστε ότι θα καταλήξετε μόνοι σας.

Είτε θέλετε να χωρίσετε, είτε να βελτιώσετε τη σχέση σας η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει.