Κάνε το Τεστ
Ευτυχισμένα παιδιά μετά το διαζύγιο, Πως θα είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μετά το διαζύγιο, Με ποιους τρόπους μπορούν να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μετά το διαζύγιο, Τι μπορούν να κάνουν οι χωρισμένοι γονείς ώστε τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα μετά το διαζύγιο

Ευτυχισμένα παιδιά μετά το διαζύγιο

Ευτυχισμένα παιδιά μετά το διαζύγιο

Όταν ένα ζευγάρι νιώθει ότι δεν μπορεί να είναι πλέον μαζί, ίσως η λύση να είναι το διαζύγιο. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ εύκολο οι γονείς να ξεχνούν τις ανάγκες των παιδιών τους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το διαζύγιο επηρεάζει πάντα αρνητικά τα παιδιά, και στην μειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να οδηγεί σε σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα και θέματα συμπεριφοράς.

Αν ο γάμος ή η σχέση σας αντιμετωπίζει θέματα, δεν μπορείτε απλά να αφήσετε τις ανάγκες των παιδιών σας για αργότερα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον με φωνές και συγκρούσεις δεν νιώθουν καλά. Για αυτό όλοι οι γονείς πρέπει να δίνουν σημασία στις ανάγκες των παιδιών τους.

Ευτυχώς, στις μέρες μας υπάρχει η ψυχοθεραπεία σε αυτό το κρίσιμο σημείο που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Με ποιους τρόπους μπορούν τα παιδιά να νιώθουν ευτυχία μετά το διαζύγιο; 

Το πρώτο βήμα: ψυχοθεραπεία

Μερικές φορές το διαζύγιο είναι η σωστή απόφαση για όλους, και για τα παιδιά, αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ξεπερνούν τα θέματα στη σχέση τους και δημιουργούν μια υγιή οικογένεια μαζί. Υπάρχουν όμως και ζευγάρια που καταλήγουν στο διαζύγιο. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους συντρόφους να κατανοήσουν τα θέματα στη σχέση τους και να πάρουν τη σωστή απόφαση για το γάμο τους.

Ένα από τα κύρια θέματα για τα οποία μιλάνε οι γονείς στην ψυχοθεραπεία είναι το μεγάλωμα των παιδιών. Το να μεγαλώνει κάποιος ευτυχισμένα παιδιά μετά το διαζύγιο, είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Χρειάζεται δέσμευση, αφοσίωση, να μην ανταγωνίζονται οι γονείς για την αγάπη του παιδιού. Επίσης, οι γονείς να μην χρησιμοποιούν το παιδί ως όπλο, να τηρούν τους κανόνες και τα όρια, και να κάνουν πολλές υποχωρήσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για το καλό των παιδιών. Δεν είναι σωστό για κανένα παιδί να βιώνει οικογενειακές συγκρούσεις και να έχει αμφιβολίες αν η μαμά και ο μπαμπάς μιλάνε μεταξύ τους.

Ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ζευγάρια που χωρίζουν είναι το πως θα μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά. Πολλά παιδιά νιώθουν άσχημα όταν βλέπουν τους δύο γονείς να ακολουθούν χωριστούς δρόμους. Το συναισθηματικό τραύμα τα κάνει να νιώθουν φόβο.

Αν και η ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει αντιφατική, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι. Τα δύσκολα διαζύγια είναι καταστροφικά για την ψυχική υγεία των συντρόφων και των παιδιών. Όταν ένα διαζύγιο είναι πολιτισμένο , τότε υπάρχει ηρεμία.

Τους πρώτους μήνες μετά το διαζύγιο, και για να μην προκαλέσει κανείς ψυχικά τραύματα, η συμβουλευτική είναι πολύ σημαντική για τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των παιδιών. Η κοινή επιμέλεια είναι μια απόφαση που σέβεται τις ανάγκες των παιδιών , αλλά και των γονέων. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η ψυχοθεραπεία δίνει τα εργαλεία που έχουν ανάγκη οι γονείς για να αντιμετωπίζουν την κατάσταση και να προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Ακόμη και αν οι γονείς κάνουν τα πάντα σωστά, το διαζύγιο προκαλεί άγχος και σύγχυση σε ένα παιδί. Το κλειδί είναι οι γονείς να προσφέρουν υποστήριξη, στοργή και αγάπη ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους.

Τι είναι η κοινή επιμέλεια;

Η κοινή επιμέλεια ή η συνεπιμέλεια είναι η διαδικασία κατά την οποία και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους. Δεν έχει σημασία αν οι δύο γονείς δεν μένουν μαζί πλέον, καθώς μοιράζονται τη φυσική και νομική επιμέλεια των παιδιών τους.

Η κοινή επιμέλεια έχει θετική επίδραση στα παιδιά και στους γονείς:

  • Τα παιδιά έχουν και τους δύο γονείς να τα φροντίζουν, να τους προσφέρουν καθοδήγηση, αγάπη και υποστήριξη.
  • Τα παιδιά νιώθουν καλά όταν έχουν καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς.
  • Οι γονείς μπορούν να μοιράζονται τις υποχρεώσεις.
  • Οι μπαμπάδες έχουν στενή σχέση με τα παιδιά τους.

Μπορούν τα παιδιά να είναι καλά μετά από το διαζύγιο των γονιών τους;

Τα παιδιά μπορούν να νιώθουν ευτυχία μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Είναι απαραίτητο η ευημερία των παιδιών να είναι προτεραιότητα για τους γονείς. Αυτό φυσικά σημαίνει να υπάρχει μια υγιής σχέση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους, οι οποίοι θα προσφέρουν την αγάπη, τη στοργή και την υποστήριξή τους στα παιδιά τους. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες και μια σταθερή ρουτίνα, ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια.

Τα παιδιά νιώθουν καλά σε ένα περιβάλλον ήρεμο και στοργικό. Αν το διαζύγιο μειώνει τις  εντάσεις και τις διαφωνίες στο σπίτι, αυτό επηρεάζει θετικά την ευτυχία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει παράλληλα να πενθήσουν για τη σχέση που έχασαν.

Πώς μπορούν οι γονείς να διασφαλίζουν την ευτυχία των παιδιών τους μετά το διαζύγιο;

Για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα μετά από ένα διαζύγιο, οι γονείς είναι ανάγκη να κάνουν κάποια βήματα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να έχουν ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Φυσικά, οι συζητήσεις για το διαζύγιο πρέπει να είναι ανάλογες με την ηλικία των παιδιών, και οι γονείς πρέπει να επιβεβαιώνουν τα παιδιά ότι και οι δύο θα συνεχίζουν να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Δεύτερον, οι γονείς πρέπει να εξασφαλίζουν ότι υπάρχει χώρος ώστε το παιδί να εκφράσει με υγιείς τρόπους τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία.

Τρίτον, για να μπορούν τα παιδιά να είναι καλά είναι ανάγκη οι γονείς να δίνουν το παράδειγμα για τις υγιείς σχέσεις, και να τους μαθαίνουν να προσαρμόζονται στην αλλαγή και να τα ενθαρρύνουν να βλέπουν την θετική πλευρά των πραγμάτων.

Ευτυχισμένα παιδιά μετά το διαζύγιο, Πως τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα μετά το διαζύγιο, Ευτυχία των παιδιών μετά το διαζύγιο

Τα παιδιά νιώθουν λύπη για το διαζύγιο;

Αν και είναι σύνηθες τα παιδιά να νιώθουν λύπη για το διαζύγιο των γονιών τους, αυτά τα συναισθήματα δεν είναι μόνιμα. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά και έχουν την δυνατότητας προσαρμογής  στη νέα κατάσταση με τον καιρό. Η λύπη που νιώθουν είναι συχνά μια αντίδραση στις αλλαγές και στην αβεβαιότητα που νιώθουν λόγω του διαζυγίου. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτές τις αλλαγές και να γίνουν πιο δυνατά.

Είναι ουσιαστικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έχουν καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς και να γνωρίζουν ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή τους. Με τον καιρό, την αγάπη, την υποστήριξη, τα παιδιά ξεπερνούν τη λύπη από το διαζύγιο.

Η ευτυχία των παιδιών είναι το σημαντικότερο πράγμα για όλους τους γονείς.  Οι άνθρωποι που είναι καλά είναι πιο επιτυχημένοι, στη ζωή και στην καριέρα τους. Έχουν καλύτερη απόδοση, καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς.

Με ποιους τρόπους μπορούν οι χωρισμένοι γονείς να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά;

1. Να κάνουν συζητήσεις ως οικογένεια

Αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να θυμούνται την κατάσταση, κάντε μια συζήτηση ως οικογένεια. Τα παιδιά έχουν την τάση να διατηρούν στη μνήμη τους σοκαριστικές στιγμές στη ζωή τους, και το διαζύγιο των γονιών τους μπορεί να είναι μια από αυτές. Καλό είναι να μιλήσετε με το παιδί σας και να του πείτε όσα συμβαίνουν με αγάπη και στοργή. Φυσικά, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πριν ο ένας από τους δύο γονείς φύγει από το σπίτι.

2. Να διατηρούν τη ρουτίνα

Τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή όταν ακολουθούν το πρόγραμμα και τη ρουτίνα τους. Βέβαια, οι γονείς πρέπει να αφήνουν το παιδί να βλέπει και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως για παράδειγμα τους παππούδες.

3. Να είναι επιεικείς με τους κανόνες  

Όταν ένα παιδί μένει σε δύο σπίτια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες. Αυτό κάποιες φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά. Για αυτό οι γονείς είναι ανάγκη να είναι επιεικείς, ειδικά στην αρχή.

4. Να αποφεύγουν να μιλούν αρνητικά για τον πρώην σύντροφο

Καλό είναι οι γονείς να μην ξεχνούν ότι ο πρώην σύντροφος είναι ο κόσμος όλος για το παιδί. Τα παιδιά είναι καταπληκτικά στο να κρατούν στη μνήμη τους πράγματα και το να κακολογεί ο ένας γονέας τον άλλο, αυτό αυτόματα τον κάνει κακό.

Το διαζύγιο είναι μια πρόκληση για τα παιδιά και αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και μαθησιακές δυσκολίες.

Τι πραγματικά λειτουργεί όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών;

1. Η ευτυχία η δική σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Για να είναι καλά τα παιδιά, είναι ανάγκη να έχουν ευτυχισμένους γονείς. Η ευτυχία των γονιών επηρεάζει άμεσα στην ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών.

2. Διδάξτε στα παιδιά σας να δημιουργούν υγιείς σχέσεις

Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την ευημερία μας, αλλά πόσοι γονείς αφιερώνουν χρόνο για να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να δημιουργούν σχέσεις με τους άλλους;

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δείχνουν την ευγένεια και τη συμπόνια τους με μικρές πράξεις. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν βασικές δεξιότητες που έχουν σημασία για την ευτυχία τους.

3. Να προσδοκάτε την προσπάθεια, όχι την τελειότητα

Οι γονείς που δίνουν μεγάλη έμφαση στα επιτεύγματα είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με κατάθλιψη, άγχος και άλλα θέματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να επιβραβεύουν την προσπάθεια.

4.  Να δείχνετε στα παιδιά την επιλογή της αισιοδοξίας

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν την θετική πλευρά των πραγμάτων, καθώς η αισιοδοξία έχει άμεση σχέση με την ευτυχία.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.

5. Να ενισχύετε την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Φυσικά, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα, όχι ένα εγγενές χαρακτηριστικό. Για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι ανάγκη να κατανοούν τα δικά τους συναισθήματα. Για αυτό οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά όταν δυσκολεύονται με συναισθήματα όπως ο θυμός ή η απογοήτευση.

Όταν τα παιδιά αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα, μπορούν να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.

Πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων διαζυγίου 

Το να μεγαλώνουν δύο διαζευγμένοι γονείς ευτυχισμένα παιδιά είναι μια μεγάλη πρόκληση. Χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο γονείς. Το κλειδί είναι η ευημερία των παιδιών να αποτελεί προτεραιότητα, όπως επίσης οι ανάγκες και τα συναισθήματά τους.

Επίσης, οι γονείς μετά το διαζύγιο είναι ανάγκη να διατηρούν υγιείς σχέσεις μεταξύ τους,  για το καλό των παιδιών τους. Να θυμούνται ότι δεν είναι ζευγάρι πια, αλλά είναι γονείς. Αυτό σημαίνει ότι θα επικοινωνούν με αμοιβαίο σεβασμό με σκοπό την ευημερία των παιδιών τους. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πως η συμπεριφορά των παιδιών είναι μια αντανάκλαση του περιβάλλοντος τους. Ένα σταθερό, υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον είναι σημαντικό για την συναισθηματική ισορροπία του παιδιού.

Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους ότι τα παιδιά ευημερούν όταν κατανοούν απόλυτα την κατάσταση. Οι ειλικρινείς και κατάλληλες για την ηλικία τους συζητήσεις για το διαζύγιο, βοηθούν στην ανακούφιση του φόβου και της ανησυχίας.

Η συμβουλευτική και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τους γονείς να αντιμετωπίζουν το διαζύγιο και τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (συνεδρίες με τον ένα ή και τους δύο γονιούς) επίσης θα βοηθήσει το παιδί ώστε να προσαρμοστεί στις αλλαγές της οικογένειας.