Κάνε το Τεστ
πανδημία, κορωνοϊός , τι μας δίδαξε η πανδημία, μαθήματα που πήραμε από την πανδημία

Μαθήματα ζωής από την πανδημία

Τι μας δίδαξε η πανδημία;

Η πανδημία μας έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει τη ζωή όπως την ξέραμε. Όλοι μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν θα είμαστε ποτέ ξανά οι ίδιοι. Όλα όσα ζήσαμε έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα στην  ψυχή μας και μας έκαναν να καταλάβουμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η υγεία μας, η δουλειά, μας , η ζωή μας, η καθημερινότητά μας…

Η πανδημία είχε κάποιο κόστος στην ψυχική μας υγεία. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριάρχησε στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή. Όλοι αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στην τηλεργασία. Το άγχος ήταν κομμάτι της καθημερινότητας και όλοι ψάχναμε τρόπους να διαλογιστούμε, να βρούμε ενέργεια και να αναζωογονηθούμε. Πολλοί είχαν χάσει το κίνητρο τους και την ενέργειά τους. Όλοι νιώσαμε επώδυνα συναισθήματα τα οποία έπρεπε να διαχειριστούμε χωρίς να τα αποφεύγουμε γιατί τότε γίνονταν χειρότερα. Η πανδημία μας έδωσε αρκετά μαθήματα που θα μας συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή. Τι μας δίδαξε η πανδημία;

Το σπίτι είναι το καταφύγιό μας

Οτιδήποτε και αν συμβαίνει έξω, το σπίτι μας είναι το μέρος το οποίο απολαμβάνουμε να βρισκόμαστε. Χρειάζεται να είναι ένας μέρος στο οποίο θα νιώθουμε άνεση, ασφάλεια, χαρά και ευτυχία. Είναι η δική μας ασπίδα προστασίας από όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας και το καταφύγιό μας.

Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο

Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην πανδημία και η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από τον καθένα. Ελπίζω να μην ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ εξαρτόμαστε από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα βασικά αγαθά, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργάτες τα εργοστάσια, τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τους δασκάλους. Όταν ένα κομμάτι από αυτό το σύστημα σπάσει, υποφέρουμε όλοι. Είναι σημαντικό να δουλεύουμε όλοι για το καλύτερο.

Η υγεία είναι προτεραιότητα

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι χωρίς υγεία, τίποτα δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, δεν μπορούμε να δουλέψουμε, δεν μπορούμε να φροντίσουμε τα παιδιά μας. Η υγεία είναι πάνω από όλα και για αυτό δεν πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη.

Δεν αναβάλλουμε για αύριο όσα θέλουμε να κάνουμε σήμερα

Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά θέλετε να κάνετε, κάντε το. Μην περιμένετε. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί αύριο. Σε πέντε χρόνια από τώρα, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Αν πραγματικά επιθυμείτε κάτι, μην περιμένετε στιγμή!

Έχουμε χρόνο για όσα πραγματικά επιθυμούμε

Να θυμάστε ότι το "δεν έχω χρόνο" είναι ένα μικρό ψέμα που συνηθίζουμε να λέμε στον εαυτό μας, για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε αλλά χρησιμοποιούμε την δικαιολογία ότι δεν έχουμε χρόνο. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για όσα πραγματικά λαχταρά η ψυχή μας.

Κάνουμε πράγματα για εμάς, όχι για τους άλλους

Μια μεγάλη ερώτηση την οποία κληθήκαμε να απαντήσουμε είναι αν κάνουμε πράγματα για εμάς ή για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Στη αρχή της καραντίνας όλοι αρχίσαμε να αποκτάμε νέες συνήθειες. Μέναμε στο σπίτι και δεν χρειαζόταν να ντυθούμε όμορφα για να πάμε κάπου. Όμως όσο περνούσε ο καιρός αντιληφθήκαμε ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να τον φροντίζουμε. Είχαμε την ανάγκη να νιώσουμε καλά. Έτσι σταματήσαμε να ανησυχούμε για την γνώμη των άλλων και κάναμε πράγματα για εμάς.

Η προσαρμοστικότητα είναι το μυστικό της ζωής

Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, οι αλλαγές την περίοδο της πανδημίας ήταν πολλές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. Για πολλούς ανθρώπους ήταν δύσκολο να πενθούν για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων και ταυτόχρονα να πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό τον καταιγισμό αλλαγών.

Ο προγραμματισμός είναι πολύ ωφέλιμος. Οι στόχοι είναι σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας. Αλλά η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί για όλα. Τα σχέδια μπορεί να ανατραπούν και οι στόχοι μας να καθυστερούν και χωρίς να το περιμένουμε τα πράγματα να πάρουν ένα δρόμο που δεν προσδοκούσαμε. Πώς θα χειριστούμε την κατάσταση; Αν έχουμε προσαρμοστικές ικανότητες, θα βρούμε λύσεις. Τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τα δύο τελευταία χρόνια διαχειριστήκαμε πολλά θέματα και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Τα καταφέραμε.

Τα παιδιά παρακολουθούν τα πάντα

Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα όσα μάθαμε τον τελευταίο χρόνο. Προέκυψαν πολλά θέματα που είχαν να διαχειριστούν όλοι ως γονείς. Κανείς δεν είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Δεν γνωρίζαμε πως να αντιδράσουμε σε συγκεκριμένα θέματα που προέκυπταν, αλλά τα παιδιά παρακολουθούσαν. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες είχε σημαντική επίδραση στο πως θα αντιδράσουν τα παιδιά τις δυσκολίες. Αυτό ήταν το σπουδαιότερο μάθημα για αυτά. Η πανδημία ήταν ένα μάθημα που τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα.

Είναι ανάγκη να δούμε σοβαρά την ψυχική μας υγεία

Την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια αύξηση στα θέματα ψυχικής υγείας που χαρακτηρίστηκε ως "δεύτερη πανδημία" φέρνοντας στο φως τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τα θέματα ψυχικής υγείας που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν γιατί οι άνθρωποι πάλευαν να βρουν ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι, την φροντίδα των παιδιών, την απώλεια της δουλειάς, την απομόνωση και την απώλεια αγαπημένων προσώπων από τον COVID-19.

Το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφερε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης αυξήθηκε από το 36,4% το 2020 στο 41,5% το 2021. Σε αυτό συνέβαλλαν και τα συμπτώματα που παρατηρούνται μετά τη νόσηση από τον COVID-19 που περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες.

Είμαστε ανθεκτικοί

Καθώς ο καθένας μας βίωσε την καραντίνα και την πανδημία διαφορετικά (και κάποιοι άνθρωποι βίωσαν τρομακτικές δυσκολίες), πολλοί συνειδητοποίησαν ότι έχουν αντοχή απέναντι σε αυτή την περίοδο κρίσης.

Οι άνθρωποι έμαθαν να φροντίζουν τον εαυτό τους με πολλούς τρόπους στη διάρκεια της πανδημίας , καθώς αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε ένα νέο εργασιακό πρόγραμμα, να αλλάξουν τη ρουτίνα τους και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές. Πολλοί άρχισαν να ψάχνουν νέους τρόπους για να αποφορτιστούν από το άγχος της καθημερινότητας.

Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του δυνάμεις και αντοχές που δεν είχε ποτέ φανταστεί. Όλοι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις που προκύπτουν. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορεί να αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία για την καλλιέργεια της αντοχής. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ακούγονται κοινότυπες αλλά είναι αποτελεσματικές, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο διαλογισμός, η επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια.

Φυσικά μια μεγάλη πρόκληση στην περίοδο της καραντίνας ήταν να είμαστε πρακτικοί. Οι περισσότεροι κάναμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά μάθαμε να τηρούμε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα.

Η πανδημία μας άλλαξε

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή όπως την ξέραμε και έχει αλλάξει και εμάς ατομικά, έχει επηρεάσει τη ρουτίνα μας μέχρι τους στόχους και τις προτεραιότητές μας. Πολλοί λένε ότι ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Είναι στο χέρι μας να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε την αλλαγή.