Κάνε το Τεστ
μεταβολισμός, τι είναι ο μεταβολισμός, παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό, ενίσχυση μεταβολισμού

Μεταβολισμός

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας ώστε να λειτουργεί σωστά. Ο μεταβολισμός διακρίνεται σε:

  • Καταβολισμό: την διάσπαση των μορίων για την παραγωγή ενέργειας
  • Αναβολισμό: τη σύνθεση των ενώσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία των κυττάρων

Ο μεταβολισμός συνδέεται άμεσα με τη διατροφή και την διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Η παραγωγή ενέργειας είναι ζωτικό στοιχείο του μεταβολισμού.

Διατροφή, μεταβολισμός και ενέργεια

Η διατροφή παίζει ρόλο κλειδί στον μεταβολισμό. Τα μεταβολικά μονοπάτια βασίζονται στα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τη διατροφή μας τα οποία διασπώνται ώστε να παραχθεί ενέργεια. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη ώστε να γίνει η σύνθεση μορίων όπως οι πρωτεΐνες και τα νουκλεϊκά οξέα (DNA, RNA).

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δίνουν ενέργεια (θερμίδες) και προμηθεύουν τον οργανισμό με ενώσεις που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Η τροφή παρέχει ουσιαστικά θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό, την διατήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα και για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν το βασικό μεταβολισμό ενός ατόμου και περιλαμβάνουν:

  • Τη σωματική διάπλαση: οι άνθρωποι με έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα καίνε περισσότερες θερμίδες , ακόμη και όταν ξεκουράζονται.
  • Το φύλο: οι άνδρες συνήθως έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες ίδιας ηλικίας και βάρους, πράγμα που σημαίνει ότι καίνε περισσότερες θερμίδες.
  • Την ηλικία: όσο μεγαλώνουμε, το ποσοστό μυϊκής μάζας μειώνεται, αυξάνεται το λίπος και μειώνεται η καύση θερμίδων.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στον μεταβολισμό σας και κάποια που δεν μπορείτε να τα αλλάξετε. Όμως μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση: όταν ασκείστε ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας. Ακόμη και η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα αυξάνει το μεταβολισμό. Η έντονη άσκηση βοηθά στο να καίτε περισσότερες θερμίδες.
  • Φυσική δραστηριότητα: αν δεν έχετε καθόλου χρόνο για άσκηση, προσπαθήστε να κινήστε περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας. Η κίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας. Η κηπουρική, οι σκάλες, και οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν ώστε το σώμα σας να παραμένει ενεργό και να καίτε περισσότερες θερμίδες.
  • Μυϊκή ενδυνάμωση: μπορείτε να βελτιώσετε την σύσταση του σώματος σας και να καίτε περισσότερες θερμίδες. Η μυϊκή ενδυνάμωση βοηθά στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας και έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.
  • Μέτρηση θερμίδων: η κατανάλωση πολλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Οι λίγες θερμίδες μπορεί να ρίχνουν το μεταβολισμό σας. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε ώστε να έχετε έναν υγιή μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός αλλάζει αργά μέρα με τη μέρα. Αλλά μπορείτε να μάθετε να τον διαχειρίζεστε ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.