Κάνε το Τεστ
μύρτιλο, ιδιότητες, μύρτιλων, θρεπτική αξία μύρτιλων, αντιοξειδωτικά μύρτιλου, οφέλη μύρτιλων, παρενέργειες μύρτιλου

Μύρτιλο: ελιξίριο ζωής

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα (Vaccinium myrtillus) είναι μικρά , σκούρα μπλε/μωβ μούρα σε ένα θάμνο. Το συγκεκριμένο φυτό ευδοκιμεί στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Θρεπτική αξία

Όπως τα περισσότερα μούρα, έτσι και τα μύρτιλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα  μύρτιλα περιέχει 85 θερμίδες, 15 gr σακχάρων, και 4 gr φυτικών ινών. Όπως και τα άλλα μούρα αποτελούνται από 85% νερό και είναι καλή πηγή μαγγανίου και βιταμινών Κ και C.

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες και τα νοσήματα.

Τα μύρτιλα περιέχουν βιταμίνη C και φαινολικά οξέα και είναι εξαιρετική πηγή ανθοκυανινών, ενός πανίσχυρου φλαβονοειδούς που δίνει στα μύρτιλα το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Οι ανθοκυανίνες είναι τα ενεργά συστατικά που είναι υπεύθυνα για τα πολλαπλά οφέλη των μύρτιλων στην υγεία. Είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την όραση αλλά επίσης μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδιμικές ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Τα μύρτιλα βοηθούν στην πρόληψη και στην θεραπεία του διαβήτη, της φλεγμονής, της δυσλιπιδαιμίας , της υπεργλυκαιμίας ή του αυξημένου οξειδωτικού στρες, των νοσημάτων του καρδιαγγειακού, του καρκίνου και της άνοιας.

Τα μύρτιλα περιέχουν πολλές φαινολικές ενώσεις όπως οι φλαβονόλες, η κουερσετίνη και οι κατεχνίνες, οι τανίνες και τα φαινολικά οξέα. Αυτές οι φαινολικές ενώσεις έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα.

Οφέλη στην υγεία

Όραση

Τα μύρτιλα βελτιώνουν την νυχτερινή όραση ή την όραση σε χαμηλό φως, μειώνοντας την αγγειακή διαπερατότητα και την ευθραυστότητα των τριχοειδών μέσω των ανθοκυανοσιδών που περιέχουν. Τα μύρτιλα αποτελούν θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια , που προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Έχουν επίσης θετική επίδραση στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, στο γλαύκωμα και στον καταρράκτη, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται μαζί με την λουτεΐνη.

Χοληστερόλη

Οι ανθοκυανοσίδες που υπάρχουν στα μύρτιλα ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για την αρτηριοσκλήρυνση και σχηματίζει τις αθηρωματικές πλάκες που μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγούν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης

Τα μύρτιλα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μύρτιλα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης μετά από τα γεύματα.

Καρκίνος

Οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στα μύρτιλα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Επίσης έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Παρενέργειες

Αν και τα μύρτιλα είναι γενικά ασφαλή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα μύρτιλα περιέχουν τανίνες (που υπάρχουν επίσης στον καφέ, στο τσάι, στο κρασί, στα κράνμπερι, στη σοκολάτα και σε μερικούς ξηρούς καρπούς). Αν έχετε κάποια αλλεργία ή ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν τανίνες καλό είναι να αποφεύγετε τα μύρτιλα.

Η ασφάλεια της μακροχρόνιας κατανάλωσης ή των συμπληρωμάτων δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Η υψηλή δοσολογία μύρτιλων μπορεί να έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα λόγω της υπερβολικής ποσότητας των τανινών.

Τα μύρτιλα μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για αυτό οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ανθοκυανίνες μπορεί να αναστέλλουν στην δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων, των αντιβιοτικών , των β-αναστολέων και των φαρμάκων για την αρθρίτιδα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που υπάρχει στα μύρτιλα και στα συμπληρώματα με μύρτιλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη και η ασπιρίνη.

Πολλές φορές οι άνθρωποι προτιμούν φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση και την θεραπεία κάποιας κατάστασης όμως η παραμέληση της ιατρικής αγωγής όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για το γλαύκωμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με μύρτιλο καλό είναι πρώτα να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσετε αν είναι καλή επιλογή για εσάς.