Κάνε το Τεστ
rapid test, ραπιντ τεστ, covid, κορονοιος

Rapid test κορωνοϊού (ραπιντ τεστ)

Rapid test κορωνοϊού (ραπιντ τεστ)

Η χρήση των rapid test είναι αποδεκτή ως εναλλακτική μέθοδος για την διάγνωση του COVID-19 έξω από τις νοσοκομειακές δομές. Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από το μοριακό τεστ της RT-PCR επειδή είναι σχεδιασμένα να ανιχνεύουν την παρουσία των πρωτεϊνών του ιού χρησιμοποιώντας μεθόδους ανοσοχρωματογραφίας. Το rapid τεστ ανιχνεύει την πρωτεΐνη του καψιδίου του SARS-CoV-2 , η οποία είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που εκφράζεται από τον ιό. Αξιολογεί άμεσα την παρουσία των ιϊκών πρωτεϊνών  και διαφέρει από τα τεστ αντισωμάτων στα οποία ανιχνεύονται τα αντισώματα που παράγονται από τον ξενιστή σε απόκριση στη λοίμωξη. Για αυτό τα ραπιντ τεστ αξιολογούν μόνο την οξεία λοίμωξη και όχι προηγούμενες λοιμώξεις ή την απόκριση στο εμβόλιο.

Τα ραπιντ τεστ έχουν πολλά οφέλη συγκριτικά με τις μοριακές μεθόδους.  Μπορούν να γίνουν εκτός εργαστηρίου και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο γενικό πληθυσμό. Έχουν μικρότερο κόστος από το μοριακό τεστ (RT-PCR) και τα αποτελέσματα είναι εύκολο να διαβαστούν από όλους. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 15 λεπτά, και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιες δομές. Το δείγμα λαμβάνεται από τη ρινική κοιλότητα και όχι από το ρινοφάρυγγα , όπως γίνεται στο μοριακό τεστ.

Rapid test

Τα ραπιντ τεστ είναι πολύ σημαντικά για την ανίχνευση της διασποράς του COVID-19. Υπάρχουν δύο τύποι τεστ, αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν αν έχετε ή όχι τη λοίμωξη, και αυτά που ελέγχουν αν έχετε εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο. Τα συγκεκριμένα τεστ έχουν διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας και έχουν διαφορετικό σκοπό.

Στις μέρες μας θέλουμε οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται να είναι γρήγορες, ακριβείς, και να μην απαιτούν ακριβό, πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό και κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια τεχνολογία που να πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Ακόμη δεν υπάρχουν τέλεια τεστ.

Τα rapid τεστ εφαρμόζονται σε μια προσπάθεια να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά όλες οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους και οι οικογένειες να μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, να μειωθεί το άγχος και να επανέλθει η κανονικότητα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν τα rapid τεστ γίνονται από το γενικό πληθυσμό η ευαισθησία τους πέφτει στο 58% ενώ όταν γίνονται από εκπαιδευμένο προσωπικό ανέρχεται στο 73% και στο 79% όταν γίνονται από καταρτισμένους επιστήμονες. Σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα η ευαισθησία πέφτει στο 49% σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ.

Όσο πιο καλά εκπαιδευμένος είναι ο άνθρωπος που κάνει το τεστ τόσο λιγότερα είναι πιθανά τα λάθος αποτελέσματα. Άρα η ακρίβεια των rapid test εξαρτάται από τον τρόπο που γίνονται.

Τα μοριακά τεστ γίνονται στο εργαστήριο, για αυτό τα πιθανά λάθη είναι πολύ λιγότερα.

Αν οι άνθρωποι κάνουν πιο εύκολα τα τεστ, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα εξετάζονται. Όμως έχει τεράστια σημασία να σκεφτούμε τις επιδράσεις των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι οδηγίες για τα rapid τεστ λένε ότι αυτά πρέπει να γίνονται από εκπαιδευμένους ανθρώπους.

Σύγκριση rapid τεστ και μοριακού τεστ (RT-PCR)

Μια κύρια διαφορά ανάμεσα στο rapid τεστ και στο μοριακό τεστ (RT-PCR), είναι η ευαισθησία της μεθόδου. Τυπικά, η ευαισθησία των τεστ αντιγόνων είναι 30-40% μικρότερη από την ευαισθησία του μοριακού τεστ, και αυτό εξαρτάται από το αν  οι ασθενείς είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, η χαμηλότερη ευαισθησία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το αρχικό μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με χαμηλό ιϊκό φορτίο, όταν είναι στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους τις επόμενες ημέρες. Πρακτικά, αυτός ο υποπληθυσμός αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα από τους ανθρώπους που κάνουν τεστ και ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί μέσω αλγορίθμων.

Υπάρχει επίσης και ένα μικρό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σχετικά με τα μοριακά τεστ, αν και το ποσοστό εξαρτάται από τον επιπολασμό της νόσου και την αναλογία των ανθρώπων που έχουν συμπτώματα. Για τα rapid τεστ, η αρνητική προγνωστική αξία τους (π.χ. η πιθανότητα κάποιος να έχει αρνητικό τεστ και να μην έχει τη λοίμωξη) φτάνει το 98%. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των τεστ είναι η μικρότερη πιθανότητα να ανιχνεύσουν κατάλοιπα του ιού από προηγούμενη λοίμωξη σε ασθενείς που αναρρώνουν. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα της περιττής απομόνωσης και των περιορισμών της καραντίνας.

Τα rapid τεστ υπόκεινται στις ίδιες εκτιμήσεις όπως τα μοριακά τεστ και επηρεάζονται από τους παράγοντες που επιδρούν στην κλινική ευαισθησία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ποιότητα του δείγματος και ο χρόνος στον οποίο γίνεται το τεστ σχετικά με την έναρξη της λοίμωξης. Επίσης έχουν μειωμένη απόδοση στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο ιϊκό φορτίο από τους  ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα.

Περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το rapid τεστ

Τα rapid test αντιγόνου για τον SARS-CoV-2 χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι βέλτιστες συνθήκες εφαρμογής. Δεδομένου ότι τα rapid τεστ έχουν χαμηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα,  εφαρμόζονται τα μοριακά τεστ για την επιβεβαίωση των θετικών ασυμπτωματικών ασθενών και για τα αρνητικά τεστ αντιγόνων σε συμπτωματικούς ασθενείς και τις στενές επαφές τους. Τα επαναλαμβανόμενα τεστ είναι βοηθητικά καθώς βελτιώνουν την ευαισθησία και αναγνωρίζουν την λοίμωξη στην κρίσιμη φάση της πρώιμης μετάδοσης.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα rapid τεστ έχουν 79% ευαισθησία στους συμπτωματικούς ασθενείς και 44% στους ασυμπτωματικούς ανθρώπους σχετικά με τα μοριακά τεστ (RT-PCR). Η πλειοψηφία των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων παρατηρείται σε ανθρώπους με χαμηλό ιϊκό φορτίο. Μια ακόμη μελέτη που έγινε σχετικά με τα τεστ αντιγόνων έδειξε ότι είναι 45% αποτελεσματικά στα συμπτωματικά παιδιά, ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό στους ενήλικες.

Επίσης αλλαγές αναφέρονται σε ανθρώπους που κάνουν τεστ αντιγόνων και έχουν ήδη εμβολιαστεί. Θεωρητικά υπάρχει ένα ρίσκο στους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο καθώς μπορεί να έχουν χαμηλό ιϊκό φορτίο, το οποίο μειώνει την ευαισθησία της εξέτασης.

ραπιντ τεστ, rapid test, covid, κορονοιος

Πλεονεκτήματα rapid test

Τα rapid τεστ χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την λοίμωξη από τον COVID-19 σε ανθρώπους με ή χωρίς συμπτώματα. Επίσης:

  • rapid test γίνονται στα ιατρεία, είναι εύκολα στη χρήση, δεν χρειάζονται εξοπλισμό ή πολύπλοκα βήματα για την προετοιμασία τους
  • έχουν μικρότερο κόστος από τα εργαστηριακά τεστ
  • δεν χρειάζονται κάποιον ειδικό
  • είναι φορητά, έτσι ο ασθενής μπορεί να τα κάνει όποτε θελήσει μόνος του
  • δίνουν άμεσα αποτελέσματα σε λίγα λεπτά

Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ;

Οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα του COVID-19, ανεξάρτητα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, πρέπει να κάνουν τεστ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 , πράγμα που σημαίνει ότι έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά ή περισσότερο, καλό θα ήταν να κάνετε τεστ.

Οι άνθρωποι που έχουν θετικό τεστ για COVID-19 στους προηγούμενους 3 μήνες και έχουν αναρρώσει δεν είναι ανάγκη να κάνουν τεστ αν δεν εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο καθένας που υποπτεύεται ότι έχει COVID-19 καλό είναι να κάνει rapid τεστ.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να κάνει κάποιος rapid τεστ;

Τα τεστ αντιγόνου δίνουν πιο ασφαλή αποτελέσματα σε συμπτωματικούς ανθρώπους και μέσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν έχετε εκτεθεί στον COVID-19 συστήνεται να κάνετε το τεστ 3-5 μέρες μετά την έκθεση.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κάνουν rapid τεστ πριν πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά, πριν επισκεφτούν την οικογένεια και τους φίλους τους, ή παρευρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Καθώς ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ή όχι, τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να μεταδίδουν τον ιό στους άλλους. Για αυτό είναι σημαντικό να προφυλάσσονται πριν εμφανιστούν σε εκδηλώσεις.

Πολλές εκδηλώσεις γίνονται με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων, ανθρώπων που έχουν νοήσει ή έχουν αρνητικό τεστ πριν εισέλθουν στο χώρο.

Τα rapid τεστ είναι πιο αξιόπιστα όταν κάποιος έχει συμπτώματα. Έτσι αν κάποιος έχει εκτεθεί στον COVID-19 και το τεστ είναι αρνητικό, καλό είναι να κάνει και μοριακό τεστ για να επιβεβαιώσει το αρνητικό αποτέλεσμα.