Κάνε το Τεστ
κοινωνικές σχέσεις, σκοπός στη ζωή, όρια στη ζωή, πως να πείτε όχι

Η σημασία των κοινωνικών σχέσεων και των ορίων στη ζωή

Κοινωνικές Σχέσεις και Όρια

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στη ζωή που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και αυτά είναι η δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, ο σκοπός και τα όρια.

Δημιουργία κοινωνικών σχέσεων

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ανάγκη να δεθούν με άλλους ανθρώπους, να δημιουργήσουν στενές σχέσεις. Ζούμε σε ένα κόσμο που είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας συνδέουν, επίσης μας απομονώνουν. Στην πραγματικότητα, ζούμε στις πιο απομονωμένες κοινωνίες της ανθρώπινης ιστορίας. Ενώ δημιουργούμε κοινότητες και συνομιλίες διαδικτυακά, τελικώς βάζουμε ακούσια τον εαυτό μας σε κατάσταση χρόνιας απομόνωσης.

Όταν παραμελούμε τη βαθιά μας ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση με αληθινούς ανθρώπους, δημιουργούμε σχέσεις με λάθος πράγματα, με αντικείμενα πάσης φύσεως, βιντεοπαιχνίδια, με το αλκοόλ, με τα ναρκωτικά. Αυτές οι συνδέσεις, αν συνεχιστούν μακροχρόνια, οδηγούν στη δημιουργία άσχημων συνηθειών που έχουν ως αποτέλεσμα τις εξαρτήσεις.

Για αυτό λοιπόν, χρειάζεται να επενδύετε σκόπιμα χρόνο να συνδεθείτε με τους άλλους, με την οικογένειά σας και να αφιερώνετε χρόνο για τους πραγματικούς σας φίλους, αυτούς που σας υποστηρίζουν στα όνειρα και τους στόχους σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα, κάντε κάποιο άθλημα ή χόμπι, γίνετε μέλη μιας δημιουργικής ομάδας και με το χρόνο θα δημιουργήσετε ένα δίκτυο φίλων και ένα βαθύτερο δέσιμο.

Αναζητήστε το σκοπό της ζωής σας

Ένας σκοπός στη ζωή, σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε αξία, σας δίνει κίνητρο, σας καθοδηγεί και σας δίνει λόγο για να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι σας. Ίσως βέβαια να σκέφτεστε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, και μάλλον έχετε δίκιο. Ο σκοπός δεν εμφανίζεται πάντα εύκολα, χρειάζεται χρόνο, και το κλειδί για να τον βρείτε είναι να μην αποθαρρύνεστε. Μερικοί από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο ξεκίνησαν από το μηδέν, απέτυχαν αμέτρητες φορές μέχρι να καταφέρουν να βρουν το σκοπό τους.

Η ανακάλυψη του σκοπού ζωής δεν συμβαίνει μόνη της, απαιτεί τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων όπως το να βγείτε έξω στον κόσμο, πέρα από την ζώνη άνεσή σας, να νιώσετε άβολα και να εκτιμήσετε τι είναι σωστό και λάθος για εσάς.

Πολλοί άνθρωποι μέχρι να βρουν το σκοπό στη ζωή τους περνούν από δύσκολες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού, και ενώ αυτό είναι από μόνο του δυσάρεστο, σε κάποιες περιπτώσεις ήθελαν να τα παρατήσουν αλλά τελικά προχώρησαν. Διάβασαν, άκουσαν, πίστεψαν στον εαυτό τους και συνέχισαν.

Χαλαρώστε και μάθετε να λέτε ʺόχιʺ

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος πράγματα που μας κρατούν απασχολημένους και μερικές φορές μπλεκόμαστε τόσο σε αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να κάνουμε το ένα πράγμα μετά το άλλο. Είμαστε τόσο πολύ απασχολημένοι που δεν είμαστε παρόντες σε όσα συμβαίνουν.

Φυσικά, και είναι υπέροχο να κάνουμε πράγματα και να φτάνουμε στο στόχο μας, αλλά όταν συνεχώς συσσωρεύετε πράγματα στο πρόγραμμά σας και δεν δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, σίγουρα θα πάθετε υπερκόπωση. Αυτή η υπερκόπωση στην αρχή είναι ήπια, ή μπορεί να είναι σοβαρή με τη μορφή συναισθηματικής, ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης και να δημιουργεί αρνητικά μοτίβα σκέψης.

Χρειάζεται στη ζωή σας να μάθετε να λέτε ʺόχιʺ σε πράγματα που δεν απολαμβάνετε και στην πραγματικότητα δεν σας αρέσουν και να βάζετε όρια.

Είναι καλύτερα να επιβραδύνετε, ο χρόνος περνάει γρήγορα. Όταν τρέχετε τόσο γρήγορα για να φτάσετε κάπου, χάνετε τη μισή χαρά για να φτάσετε εκεί. Όταν ανησυχείτε και βιάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σαν να βάζετε στην άκρη ένα δώρο που δεν ανοίξατε. Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου, για αυτό χαλαρώστε, ακούστε τη μουσική πριν το τραγούδι τελειώσει.

Το να μάθετε να λέτε ʺόχιʺ μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να κάνετε πράγματα για τους άλλους ανθρώπους που στην πραγματικότητα δεν θέλετε να κάνετε. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την αναστάτωση και τη δυσαρέσκεια που δημιουργείται με κάποιους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Οι σχέσεις, είτε στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή, μπορεί να δηλητηριαστούν όταν δεν λέτε όχι και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο στο χρόνο της ζωής σας.

Ίσως μερικές φορές να πιστεύετε λανθασμένα ότι είναι αγένεια ή ότι είστε επιθετικοί αν πείτε ʺόχιʺ, ή ότι δεν είστε ευγενικοί, δεν νοιάζεστε για τους άλλους και είστε εγωιστές. Ίσως επίσης να πιστεύετε ότι αν πείτε όχι σε κάποιον θα τον αναστατώσετε και θα τον κάνετε να νιώσει απόρριψη. Είναι σημαντικό να δείτε αυτές τις πεποιθήσεις σας και να προσπαθήσετε να τις τροποποιήσετε. Όταν λέτε ʺόχιʺ σε κάποιον δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να σας συμπαθεί. Η ψυχοθεραπεία σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύτιμη!

Το κλειδί για να αρνηθείτε κάτι είναι να μπορείτε να αποδεχτείτε ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να σας ζητήσουν κάτι, και εσείς έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε. Δεν είστε ένα άτομο που απορρίπτει τους άλλους, απλά αρνείστε μια πρόταση. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν ʺόχιʺ δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι οι άλλοι θα δεχτούν την απόρριψη. Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι μαθαίνουμε να εκφράζουμε καλύτερα όσα νιώθουμε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε γιατί δυσκολεύεστε τόσο πολύ στη ζωή σας να πείτε ʺόχιʺ. Η αυτοεκτίμησή σας θα ενισχυθεί περισσότερο όταν οι αποφάσεις σας και όσα κάνετε τα απολαμβάνετε. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέους τρόπους επικοινωνίας σε ασφαλές και ιδιωτικό χώρο ώστε να τους χρησιμοποιείτε και στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο όταν είστε σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το επαγγελματικό, όπου οι προσδοκίες των άλλων είναι να λέτε ʺναιʺ σε ότι σας ζητούν.

Συμπερασματικά

  • Δημιουργήστε κοινωνικές σχέσεις: Αφιερώστε χρόνο για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους, επενδύστε χρόνο στην οικογένεια και βρείτε χρόνο για τους φίλους σας.
  • Βρείτε το σκοπό στη ζωή σας: Ο σκοπός δημιουργεί την αίσθηση της αξίας, δίνει κίνητρα και σας καθοδηγεί.
  • Χαλαρώστε: Αντισταθείτε στο να παρασυρθείτε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
  • Μάθετε να λέτε ʺόχιʺ: Πείτε ʺόχιʺ σε πράγματα που δεν σας ενθουσιάζουν, και μην λέτε ʺναιʺ μονάχα για να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους γύρω σας.

Ψυχοθεραπεία και Life Coaching

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να μάθετε να λέτε "όχι", να βάλετε όρια στις σχέσεις σας και να διεκδικήσετε τη ζωή που επιθυμείτε!