Κάνε το Τεστ
συμπόνια, αγάπη, τι είναι η συμπόνια, τι είναι η αγάπη, στοργική αγάπη, συμπόνια και αγάπη, συμπόνια στις μακροχρόνιες σχέσεις

Συμπόνια και αγάπη

Συμπόνια και Αγάπη

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουν ότι δεν ανήκουν κάπου ή δεν θέλουν να ανήκουν στην πραγματική τους οικογένεια. Η αδυναμία τους να αλλάξουν ή  να προσαρμοστούν στην κατάσταση, οδηγεί σε απόρριψη του κόσμου τους σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια πιο ανεκτή πραγματικότητα. Όταν δημιουργείτε μια δυνατή σχέση με ένα σύντροφο, βρίσκετε τη δύναμη να σπάσετε τους καταστροφικούς δεσμούς με την οικογένειά σας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η σχέση είναι μια σχέση διάσωσης. Πολλοί δεν καταφέρνουν να την κρατήσουν για πολύ και απομακρύνονται από την οικογένεια χωρίς την ασφάλεια μιας υποστηρικτικής σχέσης.

Άλλοι μπαίνουν σε μια σχέση με την συνειδητή πρόθεση να αναρρώσουν από τις πληγές τους. Αλλά σε ένα περιβάλλον που δύο άνθρωποι νιώθουν αγάπη, αποδοχή και υποστήριξη υπάρχει η φυσική τάση να εμφανίζονται όλα όσα αρνείστε. Το συναίσθημα της ασφάλειας στη σχέση οδηγεί στο θέμα των προσωπικών αναγκών. Η δέσμευση σας επιτρέπει να υπερβαίνετε τις καταστάσεις τις οποίες έχετε βιώσει ως παιδιά.

Υπάρχουν εκείνοι για τους οποίους η αφοσίωση τους απελευθερώνει. Καθοδηγούνται από την φιλοδοξία ότι θα ξεπεράσουν τις καταστάσεις του παρελθόντος που δημιουργούν εμπόδια στη ζωή τους. Είναι αποφασισμένοι να ζήσουν μια ζωή με αυθεντικότητα, ακεραιότητα και πάθος. Είναι η αμοιβαία υποστήριξη που δέχονται που τους βοηθά να σπάσουν τα παλιά μοτίβα.

Η διαδικασία δεν είναι μονόπλευρη. Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν την ανάγκη να επουλώσουν τις πληγές τους αλλάζουν και οι δύο. Στις περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται η αλληλεξάρτηση, υπάρχει αποτυχία του κάθε συντρόφου να αναρρώσει. Μπορείτε να συνεχίσετε να εξελίσσεστε και τελικά να γίνετε υπεύθυνοι. Αντί να ρίχνετε την ευθύνη της ευεξίας σας στους άλλους, μπορείτε να αποδεχτείτε τις δικές σας ευθύνες. Και μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να αποζητάτε την υποστήριξη του συντρόφου σας.

Η επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων, τα οποία δεν έχουν επουλωθεί, είναι συχνά μια επώδυνη διαδικασία. Δεν είναι συνήθως μια απόφαση που παίρνετε συνειδητά. Είναι μια κατάσταση στην οποία τα ζευγάρια είναι ειλικρινή και νιώθουν ότι εμπιστεύονται το σύντροφό τους.

Τι είναι η αγάπη;

Η αγάπη, συχνά περιγράφεται ως βαθιά στοργή και προσκόλληση, είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε προς ένα κοντινό μας άτομο. Συχνά συνδέεται με δυνατά θετικά συναισθήματα όπως η στοργή, η ευτυχία και η φροντίδα. Οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται την ρομαντική αγάπη όταν ακούνε τη λέξη αγάπη. Ωστόσο, η αγάπη μπορεί να αναφέρεται στην αγάπη προς τους φίλους, τους γονείς, τους συγγενείς, τα παιδιά κλπ.

Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα, και μπορεί να περιλαμβάνει ένα εύρος συναισθημάτων για διαφορετικούς ανθρώπους. Η φροντίδα, η στοργή, η ζεστασιά και η προσκόλληση είναι κύρια συναισθήματα. Η αγάπη που νιώθουμε προς ένα άτομο διαφέρει ανάλογα με τη σχέση που έχουμε μαζί του. Για παράδειγμα, η αγάπη για το σύντροφό σας είναι τελείως διαφορετικής από την αγάπη προς το παιδί σας. Η αγάπη για ένα παιδί περιλαμβάνει συναισθήματα φροντίδας, στοργής και προστασίας ενώ η αγάπη για το σύντροφο περιλαμβάνει συναισθήματα όπως η επιθυμία, η έλξη.

Τι είναι η συμπόνια;

Η συμπόνια είναι ένα συναίσθημα κατανόησης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Αυτό το συναίσθημα σας κάνει να θέλετε να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση όπως η φτώχια, η αρρώστια, η έλλειψη σπιτιού. Τα νοσήματα, ο θάνατος, ο πόνος, η φτώχεια, η βία και η θλίψη είναι κάποιες περιπτώσεις που προκαλούν συμπόνια. Όταν κάποιος είναι σε μια τέτοια κατάσταση, νιώθουμε συμπόνια και θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να ανακουφιστεί.

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τη συμπόνια με αρετές όπως η υπομονή, η σοφία, η ευγένεια και η επιμονή. Η συμπόνια είναι το κύριο στοιχείο του αλτρουισμού. Όταν νιώθετε συμπόνια, θέλετε να ανακουφίσετε το άτομο που υποφέρει επειδή αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του.

συμπόνια, αγάπη, τι είναι η συμπόνια, τι είναι η αγάπη

Στοργική αγάπη

Η παθιασμένη αγάπη χαρακτηρίζεται από την ένταση ενώ η στοργική αγάπη από το επίπεδο της οικειότητας. Η στοργική αγάπη αφορά την οικειότητα, τη δέσμευση και τη στοργή. Είναι μια μακροχρόνια σχέση σε αντίθεση με την παθιασμένη αγάπη που υποχωρεί μέσα σε ένα με δύο χρόνια.

Οι άνθρωποι που έχουν στοργική αγάπη νιώθουν πάθος ο ένας για τον άλλο, αλλά η ένταση δεν είναι τόσο έντονη. Αυτή η μορφή αγάπης περιλαμβάνει βαθιά κατανόηση και δέσμευση για το άλλο άτομο, στις καλές και στις κακές στιγμές.

Ακόμη και στις διαφωνίες που προκύπτουν, οι άνθρωποι που μοιράζονται την στοργική αγάπη συνεχίζουν να αγαπιούνται και να είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο.

Μερικά χαρακτηριστικά της στοργικής αγάπης περιλαμβάνουν:

  • Την μακροχρόνια δέσμευση: η στοργική αγάπη είναι χαρακτηριστικό της μακροχρόνιας δέσμευσης και αφοσίωσης.
  • Την βαθιά οικειότητα: οι άνθρωποι που μοιράζονται την στοργική αγάπη μπορούν να μοιραστούν κάθε πτυχή τους με τον άλλο. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων είναι σημάδι αυτής της αγάπης.
  • Την εμπιστοσύνη: η στοργική αγάπη χαρακτηρίζεται από βαθιά εμπιστοσύνη για το άλλο άτομο.

Η στοργική αγάπη μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από έντονο πάθος, ενθουσιασμό που συναντάμε στην παθιασμένη αγάπη. Ωστόσο, αυτή η μορφή αγάπης περιλαμβάνει συναισθήματα τρυφερότητας, ισχυρού δεσίματος, φιλίας και απόλαυσης της συντροφιάς του άλλου.

Η στοργική αγάπη δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώσετε ένα μεγάλο πάθος. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι η ρομαντική αγάπη που χαρακτηρίζεται από ένταση, δέσμευση και σεξουαλικό ενδιαφέρον συνδέεται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, ευεξία και ικανοποίηση.

Μπορεί η αγάπη να υπάρχει χωρίς συμπόνια;

Η αγάπη πρακτικά δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη συμπόνια. Η έκφραση της αγάπης χωρίς συμπόνια είναι πολύ πιθανό να είναι εγωιστική ή να μην εκφράζεται κατάλληλα. Αν εκφράζετε την αγάπη σας στο σύντροφό σας για την ικανότητά του να σας ηρεμεί, αυτό δεν αποτελεί κομπλιμέντο για το χαρακτήρα του. Αντιθέτως, τον εκτιμάτε για όσα σας προσφέρει.

Η αγάπη χωρίς συμπόνια θα ξεθωριάσει στην πρώτη δυσκολία. Η στοργική αγάπη σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ότι ο σύντροφός σας έχει ελαττώματα και ότι δεν θα τον απορρίψετε μετά από ένα καβγά, μια παρεξήγηση ή ένα λάθος .Η στοργική αγάπη σας βοηθά να κατανοήσετε ότι όλοι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους κάποιες φορές, ότι όλοι είναι ευαίσθητοι στην κριτική και ότι όλοι αξίζουν ευγένεια και αγάπη.

Η στοργική αγάπη φυσικά και δεν αποτελεί τυφλή αποδοχή αλλά έναν πιο ώριμο τρόπο σκέψης. Η στοργική αγάπη αποδέχεται τους ανθρώπους με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους ακόμη και στις δυσκολίες και οι άνθρωποι δεν φοβούνται μήπως πούνε ή κάνουν κάτι λάθος. Η στοργική αγάπη είναι η αληθινή αγάπη.

Η αγάπη χωρίς συμπόνια μοιάζει με την πρώιμη αγάπη όσον αφορά τη διάρκεια και το βάθος. Συμπόνια μπορεί να νιώσετε και για ένα άγνωστο αλλά η στοργική αγάπη τυπικά έχει κάποια συνέπεια.

Συμπόνια στις μακροχρόνιες σχέσεις

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπόνια αρχίζει να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι η συμπόνια είναι ο μηχανισμός κλειδί για την διατήρηση ευτυχισμένων, υγιών και μακροχρόνιων σχέσεων. Κάθε σχέση χωρίς συμπόνια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η συμπόνια αποτελεί κινητήριο δύναμη για τις σχέσεις μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι που ένιωθαν στοργική αγάπη είναι πιο πιθανό να νιώθουν ικανοποίηση  στη ζωή τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ζουν μια σιωπηλή κατάθλιψη από το να αντιμετωπίζουν τους δαίμονές τους. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε την αντίσταση στη διαδικασία χρειάζεται κουράγιο, δύναμη, δέσμευση και υποστήριξη. Ο δρόμος μπορεί να είναι γεμάτος εκπλήξεις, αποτυχίες και νίκες. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης δεν θα είστε ο ίδιος άνθρωπος.

Ψυχοθεραπεία και Συμπόνια

Μέσα από την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να καλλιεργηθεί η συμπόνια προς τον εαυτό και τους άλλους. Τα διάφορα ψυχικά τραύματα μπορούν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια του EMDR.