Κάνε το Τεστ

Βελονισμός και θεραπεία της κατάθλιψης

Βελονισμός και Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη δυσκολεύονται να φανταστούν το μέλλον τους, νιώθουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, πράγμα το οποίο τους οδηγεί στην απομόνωση και στην απελπισία που απομακρύνει κάθε κίνητρο και απόλαυση από τη ζωή τους. Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της κατάθλιψης καθώς ισορροπεί την ενέργεια και τις ανισορροπίες στο σώμα. Αυτή η επουλωτική επίδραση στο σώμα έχει θετικό αντίκτυπο στο μυαλό. Καθώς η βάση της θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ολιστικές θεραπείες όπως ο βελονισμός , οι θεραπευόμενοι μπορούν να ξανακερδίσουν τη χαρά και την ικανοποίηση στη ζωή τους και να θυμηθούν τι σημαίνει να ζεις τη ζωή σου.

Μια θεραπευόμενη, μου είχε πει, ʺΝιώθω σαν να μην έχω ιδέα ποια είμαι πλέονʺ. ʺΕνώ ξέρω ότι ο κόσμος είναι γεμάτος χρώματα, εγώ βλέπω μόνο το γκρι. ʺ Επρόκειτο για μια εξωστρεφή αξιαγάπητη γυναίκα που έδινε χαρά στον κόσμο γύρω της, η οποία έμοιαζε να δυσκολεύεται πλέον να βρει κάθε είδους απόλαυση. Αφού διαγνώστηκε με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, κατάφερε να ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα από ένα θεραπευτικό πλάνο που περιελάμβανε ψυχοθεραπεία και βελονισμό.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Κινέζικη τεχνική που περιλαμβάνει την είσοδο βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να ελεγχθεί η ροή της ενέργειας στο σώμα. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται ʺτσιʺ και πιστεύεται ότι μετακινείται μέσω ενεργειακών καναλιών που ονομάζονται ʺμεσημβρινοίʺ, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει ένα κύριο όργανο στη λειτουργία του σώματος. Κατά μήκος αυτός των μεσημβρινών είναι τα βελονιστικά σημεία, τα οποία είναι το επίκεντρο της θεραπείας του βελονισμού και χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τη ροή της ενέργειας του ʺτσιʺ στα δώδεκα ενεργειακά κανάλια και έτσι να αποκαταστήσουν την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα.

Αν και η Δυτική ιατρική έχει τις αμφιβολίες της για την έννοια του ʺτσιʺ, οι μελέτες δείχνουν ότι οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές και υποδοχείς του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων των φυσικών υποδοχέων των οπιοειδών. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες αναγνωρίζουν τα οφέλη του βελονισμού σε πολλά προβλήματα όπως ο ύπνος, το άγχος και η διάθεση.

Πώς η ενέργεια του σώματος συνδέεται με την κατάθλιψη;

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική θεραπεύει την κατάθλιψη σαν διαταραχή που προέρχεται από την έλλειψη ισορροπίας στην ενέργεια. Αυτή η τεχνική στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μέσω των βελονιστικών σημείων στο σώμα του κάθε ατόμου. Όταν ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, οι ψυχοθεραπευτές κάνουν τη διάγνωση και οι βελονιστές εντοπίζουν τα μοναδικά βελονιστικά σημεία στο σώμα του θεραπευόμενου και σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας , δημιουργείται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Η μεταβαλλόμενη φύση των βελονιστικών σημείων κάνει την εξατομικευμένη θεραπεία με το βελονισμό ουσιαστικό κομμάτι της θεραπείας της κατάθλιψης. Οι βελονιστές βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα για να καθορίσουν τα βελονιστικά σημεία σε κάθε άτομο ώστε να δημιουργήσουν ένα πλάνο που θα αποκαταστήσει την ενεργειακή ισορροπία και θα φέρει την αρμονία στο μυαλό  των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.

Η έρευνα που γίνεται για τις επιδράσεις του βελονισμού στην κατάθλιψη είναι ακόμη στην αρχή, αλλά είναι πολλά υποσχόμενη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χρήση των ψυχικών και συναισθηματικών συνδέσεων στα μοναδικά βελονιστικά σημεία του κάθε ατόμου βασίζονται στα μοναδικά συμπτώματα του κάθε θεραπευόμενου και είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης στις περισσότερες περιπτώσεις. Μια μελέτη που έγινε για να εξεταστούν οι επιδράσεις του βελονισμού σε έγκυες γυναίκες έδειξε ότι είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε αυτό τον πληθυσμό.

Από την άποψη της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το βελονισμό, η αυξημένη δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου, μια περιοχή του εγκεφάλου που  ρυθμίζει την ομοιόσταση του σώματος, συνδέεται με την αντίληψη, την αυτογνωσία και τη διαπροσωπική εμπειρία. Μια μελέτη λοιπόν έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αλλαγών του φλοιού και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και επισημαίνει την δυνατότητα του βελονισμού να προσφέρει στη θεραπεία της κατάθλιψης, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η σύνδεση μυαλού και σώματος

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία για την αμφίδρομη σύνδεση του μυαλού με το σώμα. Όσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και το άγχος έχουν υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα όργανα του σώματός μας. Μεταξύ άλλων προκαλούν και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα. Όταν φροντίζουμε το μυαλό μας, μπορούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε θετικές επιδράσεις στο σώμα μας, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά, θεραπεύουν την κατάθλιψη αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ο βελονισμός επιδρά στο σώμα, πράγμα το οποίο έχει θετικές επιδράσεις στο μυαλό. Η διέγερση σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία μοναδικά για τον κάθε θεραπευόμενο μπορεί να αποκαταστήσει την ενεργειακή ισορροπία στο σώμα, και τελικά να υπάρχουν ωφέλιμες επιδράσεις στη διάθεση.

βελονισμός, τι είναι ο βελονισμός, βελονισμός για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Ταυτόχρονη θεραπεία του μυαλού και του σώματος

Δεδομένου του μοναδικού τρόπου με τον οποίο ο βελονισμός θεραπεύει το μυαλό μέσω του σώματος, είναι μια εξαιρετική θεραπευτική επιλογή που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία. Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών, με επίκεντρο την επίλυση προβλημάτων που προέρχονται από το μυαλό, με τις θετικές επιδράσεις του βελονισμού στο σώμα μπορεί να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο που επιτρέπει στο άτομο να έρθει σε επαφή με τις ρίζες της κατάθλιψης και να υποστηριχθεί ώστε να επιλύσει τα πρωτοπαθή προβλήματα.

Αν αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη, τα συναισθήματα του κενού και της απάθειας που επικρατούν σας δυσκολεύουν να δείτε οποιαδήποτε ελπίδα ή θετικό στοιχείο στα πράγματα γύρω σας, ακόμη και στην θεραπεία. Αντίθετα με το σκοτάδι που φαίνεται να σας περιβάλλει, να ξέρετε ότι με τη σωστή θεραπεία μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα και να βρείτε ξανά τη χαρά στη ζωή σας.