Κάνε το Τεστ
βελονισμός, βιοιατρικός βελονισμός, τι είναι ο βιοιατρικός βελονισμός, χρήσεις βιοατρικού βελονισμού, βελονισμός και κατάθλιψη, βελονισμός και μυοσκελετικά προβλήματα. βελονισμός και ανακούφιση του πόνου

Βιοιατρικός βελονισμός

Βιοιατρικός Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται με την χρήση βελονών σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία ώστε να αποκατασταθεί η ροή της ενέργειας στο σώμα. Αυτή η διαδικασία διευκολύνει την επούλωση και την ανακούφιση από τον πόνο στο σώμα. Ο βιοιατρικός βελονισμός είναι μια σύγχρονη, κλινικά δοκιμασμένη μέθοδος για την θεραπεία πολλών μυϊκών, σκελετικών προβλημάτων και θεμάτων των αρθρώσεων.

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματική θεραπεία για:

 • Πονοκεφάλους (ημικρανία και κεφαλαλγίες)
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Πόνο στον αυχένα και στην μέση
 • Τραυματισμούς στο τενόντιο πέταλο του ώμου
 • Μυϊκούς πόνους και διαστρέμματα
 • Μεσαία και πλευρική επικονδυλίτιδα
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς λόγω συγκεκριμένων κινήσεων

Περίπου 5000 χρόνια πριν, ο βελονισμός ήταν μια εξαιρετική θεραπεία για τα προβλήματα των αρθρώσεων , των μυών και γενικά των μυοσκελετικών προβλημάτων. Ο βελονισμός λειτουργεί ανακατευθύνοντας και ισορροπώντας την ροή της ενέργειας στο σώμα και έτσι το απελευθερώνει από πόνους σε σημεία που έχει συσσωρευτεί το τσι με άνισο τρόπο.

Ο σύγχρονος βελονισμός , που βασίζεται σε εργαστηριακές μελέτες, κλινικές δοκιμές και τεχνικές απεικόνισης, έχει δείξει ότι ο βιοιατρικός βελονισμός λειτουργεί διεγείροντας τέσσερα φυσιολογικά συστήματα: το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό. Αυτή η διέγερση ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του σώματος.

Ο βιοιατρικός βελονισμός είναι μια τεχνική παρόμοια με τον παραδοσιακό βελονισμό πρακτικά, αλλά με μια βαθύτερη κατανόηση της φυσιολογίας. Το κλειδί είναι πως προκαλεί χημικές αλλαγές, που οφείλονται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις βελόνες. Όταν τα κατάλληλα σημεία επιλέγονται αυτό βοηθά στην άμεση ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού ώστε να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται.

Τι είναι ο βιοιατρικός βελονισμός;

Ο βιοιατρικός βελονισμός περιλαμβάνει την χρήση βελονών σε μαλακούς ιστούς (όχι νεύρα ή οστά) για θεραπευτικό σκοπό. Είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή του βελονισμού που βασίζεται σε ιατρικά δεδομένα. Ο βιοιατρικός βελονισμός περιλαμβάνει τη διαδικασία για την ανακάλυψη συγκεκριμένων βιολογικών μηχανισμών που κάνουν τον βελονισμό αποτελεσματικό.

Ο βιοιατρικός βελονισμός είναι μια τεχνική βελονισμού που αποκαθιστά την ομοιόσταση. Ο βελονισμός το επιτυγχάνει αυτό μέσω της ρύθμισης του υπερδραστήριου συμπαθητικού νευρικού συστήματος, και της ρύθμισης της απόκρισης στο άγχος.

Ένα υπερδραστήριο σύστημα έχει πολλές ανεπιθύμητες επιδράσεις που περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση και ρυθμό της καρδιάς
 • Αυξημένο συναισθηματικό και σωματικό στρες
 • Μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού
 • Μειωμένη ροή του αίματος στα όργανα του πεπτικού και στους μαλακούς ιστούς
 • Μειωμένες γνωστικές λειτουργίες και διαταραχές στον ύπνο

Η ρύθμιση του υπερδραστήριου συστήματος βοηθά:

 • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς
 • Στην αύξηση της ροής του αίματος και την επιδιόρθωση των μυών
 • Στη μείωση του συναισθηματικού και σωματικού άγχους
 • Στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους
 • Στην συνολική ευεξία
 • Στην βελτίωση του ύπνου

Ο βελονισμός επίσης διεγείρει τα νεύρα για να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που βοηθούν στην επιδιόρθωση των μυών, στην ανακούφιση του πόνου, στην ανακούφιση του άγχους και στη συνολική αίσθηση της ευεξίας.

Πώς λειτουργεί ο βιοιατρικός βελονισμός;

Ο βιοιατρικός βελονισμός εφαρμόζεται σε μαλακούς ιστούς και έχει ως στόχο την ανακούφιση της μυϊκής έντασης και της φλεγμονής μέσω βιοχημικών και μηχανικών λειτουργιών.

Μηχανικές λειτουργίες: οι βελόνες του βιοιατρικού βελονισμού δημιουργούν μικροσκοπικές τρύπες, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει και να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες που έχουν πρόβλημα. Το οξυγόνο βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν , ανακουφίζει από την πίεση και τον πόνο. Ο βιοιατρικός βελονισμός διεγείρει την επούλωση βοηθώντας το σώμα να παράγει υγιείς ιστούς.

Βιοχημικές λειτουργίες: ο βιοιατρικός βελονισμός οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων φυσικών ενώσεων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ενώσεις αυτές προάγουν την φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος τοπικά και συστηματικά μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή, μειώνουν το άγχος, ενισχύουν την διάθεση και ρυθμίζουν την παραγωγή των ορμονών και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι ο ξηρός βελονισμός;

Ο ξηρός βελονισμός είναι μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τις συσπάσεις των μυών που προκαλούν επώδυνο μυοπεριτοναϊκό σύνδρομο.

Πώς συνδυάζεται ο βιοιατρικός βελονισμός με άλλες θεραπείες;

Ο βιοιατρικός βελονισμός λειτουργεί σε αρμονία με άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία, η ομοιοπαθητική. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι πολλές θεραπείες μπορεί να μην είναι συμβατές, για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε ποιες θεραπείες συνδυάζετε.

Ο βιοιατρικός βελονισμός είναι επώδυνος;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε αίσθηση καύσου στους μύες όταν εισέρχονται οι βελόνες. Όταν η βελόνα ξεμπλοκάρει τον μυϊκό ιστό, μπορεί να νιώθετε τράβηγμα ή σπασμό. Η απελευθέρωση του μυ ανακουφίζει από τον πόνο.

Ο βελονισμός προκαλεί αιμορραγία;

Μερικές φορές ο βελονισμός προκαλεί ελάχιστη αιμορραγία στο σημείο που εισάγεται η βελόνα.

Βελονισμός και μυϊκά προβλήματα

Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στον βελονισμό περιλαμβάνει τη διαδικασία της διέγερσης των νεύρων που είναι γνωστή ως αντανακλαστικό του άξονα. Οι βελόνες χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν το δέρμα και τους μύες, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως το CGPR και το ATP. Επειδή το CGPR είναι αγγειοδιασταλτικό, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι αυξάνεται το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο στην συγκεκριμένη περιοχή. Με αυτό τον τρόπο τροφοδοτούνται οι ιστοί και επιδιορθώνονται οι μύες, και αυτό βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων.

Βελονισμός και ανακούφιση του πόνου

Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου μπλοκάροντας τα μηνύματα του πόνου. Με την διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα, ο βελονισμός στέλνει νευρικά σήματα στο ραχιαίο τμήμα του νωτιαίου μυελού. Αυτό προκαλεί τα κύτταρα να ενεργοποιήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς καταστολής του πόνου, μέσω μιας ουσίας που ονομάζεται εγκεφαλίνη, η οποία μπλοκάρει την περαιτέρω διέγερση των νεύρων. Καθώς τα νεύρα καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του σώματος, στα όργανα και στους μύες, το μπλοκάρισμα της διέγερσης σε ένα νεύρο βοηθά στο μπλοκάρισμα των μηνυμάτων του πόνου που προέρχονται από μια μεγαλύτερη περιοχή στο σώμα.

Βελονισμός, άγχος και κατάθλιψη

Η διέγερση των νεύρων που προκαλείται μέσω του βελονισμού εξαπλώνεται στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Αυτή η επίδραση παρατηρείται σε πολλά τμήματα του εγκεφάλου, περιλαμβανομένου του μεταιχμιακού συστήματος ή του συναισθηματικού κέντρου στον εγκέφαλο, που ενισχύει την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας όπως η αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη, οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη.

Η απελευθέρωση ενδορφινών και ωκυτοκίνης είναι πολύ σημαντική και εξηγεί γιατί πολλοί ασθενείς αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί.

Ο βελονισμός αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για πολλά νοσήματα

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ όχι μόνο ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο άγχος αλλά επίσης αναδιαμορφώνει περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα και την σοβαρότητα του ΑΓΧΟΥΣ και της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.