Κάνε το Τεστ
bespar, βεσπαρ, κριτικες, γνωμες;

Bespar: Θεραπευτική επιλογή για το άγχος

Bespar

Το Bespar (υδροχλωρική βουσπιρόνη) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία των διαταραχών άγχους και για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το άγχος. Το Bespar δεν μοιάζει χημικά ή φαρμακολογικά με άλλα αγχολυτικά φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες ή άλλα εθιστικά φάρμακα. Η αποτελεσματικότητα του Bespar στη θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους (GAD) είναι αναγνωρισμένη.

Η εταιρεία Bristol-Meyers Squibb πήρε την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1986 για τη χρήση της βουσπιρόνης (με την εμπορική ονομασία Bespar) στη θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους. Ωστόσο, αυτή έληξε το 2001 και η βουσπιρόνη πλέον διατίθεται ως γενόσημο φάρμακο.

Πώς δρα το Bespar;

Η βουσπιρόνη ανήκει στην κατηγορία των αζαπιρονών, που περιλαμβάνουν και άλλα αγχολυτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Το Bespar δρα στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Πιο συγκεκριμένα, είναι αγωνιστής του υποδοχέα της σεροτονίνης, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει τη δράση των υποδοχέων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, και αυτό βοηθά στην ανακούφιση του άγχους.

Η βουσπιρόνη χρησιμοποιείται συχνά συμπληρωματικά σε άλλες φαρμακευτικές αγωγές όπως οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους, και δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής.

Το Bespar μπορεί να χορηγηθεί αν άλλες φαρμακευτικές αγωγές είναι αναποτελεσματικές ή έχουν πάρα πολλές παρενέργειες. Αλλά συχνά συνίσταται για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους.

Δοσολογία Bespar

Τα δισκία της βουσπιρόνης πρέπει να λαμβάνονται σε σταθερή βάση είτε με φαγητό είτε χωρίς. Συνήθως λαμβάνεται δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Η αρχική συνιστώμενη δοσολογία είναι 5mg δύο φορές την ημέρα. Η δόση μπορεί να αυξηθεί κατά 5mg κάθε 2-3 ημέρες, με τη μέγιστη δόση να μην υπερβαίνει τα 60mg.  Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στη δόση των 15-30 mg. Το Bespar δρα αργά, για αυτό ίσως να απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τα αποτελέσματα.

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και πως ανταποκρίνεστε στην φαρμακευτική αγωγή για να καθορίσει το βέλτιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να λαμβάνετε το Bespar.

Τυπικά, η φαρμακευτική αγωγή διαρκεί για αρκετούς μήνες μέχρι ένα χρόνο. Όταν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι πρέπει να σταματήσετε να λαμβάνετε το Bespar , η δόση θα μειωθεί σταδιακά, για να αποφύγετε τις πιθανές παρενέργειες στέρησης.

Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν Bespar;

Το Bespar (υδροχλωρική βουσπιρόνη) δεν πρέπει να λαμβάνεται από ανθρώπους με υπερευαισθησία στο φάρμακο. Η υπερευαισθησία στο φάρμακο αφορά τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο φάρμακο, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια ως σοβαρά. Σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει να διακόψετε την φαρμακευτική αγωγή.

Το Bespar πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από τους ανθρώπους με ηπατική ανεπάρκεια ή προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Επειδή  ο μεταβολισμός και η απομάκρυνση της βουσπιρόνης γίνεται από τα ηπατικά ένζυμα, μπορεί να εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση της βουσπιρόνης στο αίμα αν το ήπαρ δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Επιπλέον, η βουσπιρόνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους με διαβήτη.

Το Bespar δεν συστήνεται κατά το θηλασμό  καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Η ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

bespar, άγχος, bespar δοσολογία, bespar δράση, bespar παρενέργειες

Αλληλεπιδράσεις του Bespar με άλλα φάρμακα

Το Bespar μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά άλλα φάρμακα. Η λήψη της βουσπιρόνης με αναστολείς της μονοαμινικής οξειδάσης (MAOIs) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός της βουσπιρόνης και του αντιπηκτικού παράγοντα βαρφαρίνη (Coumadin) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επιπλέον, τα φάρμακα που δρουν στα ηπατικά ένζυμα , όπως η ερυθρομυκίνη, ίσως να αυξάνουν ή να μειώνουν τη συγκέντρωση της βουσπιρόνης στο αίμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παρενέργειες ή στην  αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε για οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνετε πριν σας συνταγογραφηθεί το Bespar.

Επίσης, είναι καλό να αποφεύγετε το συνδυασμό αλκοόλ και Bespar. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ζαλάδα και αίσθηση λιποθυμίας. Πιο σοβαρές επιπλοκές αυτού του συνδυασμού περιλαμβάνουν προβλήματα με τον έλεγχο των μυών, τη μνήμη και την αναπνοή.

Παρενέργειες Bespar

Ένα μεγάλο εύρος παρενεργειών είναι πιθανό να εμφανιστεί όταν κάποιος λαμβάνει Bespar, όπως η ζαλάδα, η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η νευρικότητα και οι τάσεις λιποθυμίας.

Άλλες πιο σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ζαλάδα, κόπωση
  • Εμετός, ενόχληση στο στομάχι, πόνος στο στομάχι
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Ξηροστομία
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αδυναμία, μούδιασμα

Οι πιο συχνές παρενέργειες εντοπίζονται στο 10% των περιπτώσεων, ενώ οι σπάνιες μόνο στο 2% των ανθρώπων που λαμβάνουν βουσπιρόνη. Οι παρενέργειες είναι συχνές όταν κάποιος παίρνει για πρώτη φορά το φάρμακο και ελαχιστοποιούνται μετά από μερικές εβδομάδες.

Κίνδυνοι

Αν και το Bespar είναι ελάχιστα εθιστικό από ότι άλλα αγχολυτικά φάρμακα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η λήψη του αν οδηγείτε, χειρίζεστε μηχανήματα ή συμμετέχετε σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Υπάρχει μικρός κίνδυνος σωματικής ή ψυχολογικής εξάρτησης από το Bespar, και ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι μικρός.

Αν σας έχει συσταθεί το Bespar για το άγχος, σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και αναφέρετε οποιαδήποτε επίδραση. Αν νομίζετε ότι αυτό το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό για εσάς και τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από μερικές εβδομάδες, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να βρείτε ένα άλλο φάρμακο για τα συμπτώματά σας.

Εναλλακτικές επιλογές

Αν το Bespar δεν σας ανακουφίζει από το άγχος ή δεν μπορείτε να το πάρετε εξαιτίας μιας άλλης ιατρικής κατάστασης ή αλληλεπίδρασης με κάποιο άλλο φάρμακο, ο γιατρός σας θα σας προτείνει την καλύτερη εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για την κατάστασή σας. Σε αυτές τις επιλογές μπορεί να περιλαμβάνονται οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντικαταθλιπτικά SSRI, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.