Κάνε το Τεστ
Αποπροσωποποίηση, Διαταραχή αποπροσωποποίησης, Τι είναι η αποπροσωποποίηση, Συμπτώματα , Θεραπεία, Αιτίες. Φάρμακα

Τι είναι η διαταραχή αποπροσωποποίησης;

Διαταραχή Αποπροσωποποίησης

Συμπτώματα της διαταραχής αποπροσωποποίησης

Η διαταραχή αποπροσωποποίησης κατατάσσεται στις διασχιστικές διαταραχές σύμφωνα με τα κριτήρια DSM. Για να γίνει η διάγνωση της διαταραχής αποπροσωποποίησης πρέπει να πληρούνται αυστηρά κριτήρια και είναι σημαντικό ο ψυχίατρος να προσέξει ιδιαίτερα στη διάγνωση γιατί αυτή η διαταραχή είναι πολύπλοκη και είναι δύσκολο να αναγνωριστεί.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αισθάνονται έξω από τον εαυτό τους, περιλαμβανομένου του μυαλού, του σώματος ή τμήματα του σώματος.
  • Νιώθουν ότι δρουν αυτόματα, π.χ. νιώθουν παγιδευμένοι στα όνειρα ή σε ταινία.
  • Νιώθουν ότι δεν έχουν τις αισθήσεις τους, δεν έχουν συναισθήματα.
  • Νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο των πράξεων τους, π.χ. της ομιλίας ή της κίνησης.
  • Νιώθουν συναισθηματικό ή σωματικό άγχος λόγω των συμπτωμάτων της διαταραχής.
  • Φοβούνται ότι χάνουν το μυαλό τους, ότι θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια.

Η διαταραχή αποπροσωποποίησης συχνά μπορεί να μην διαγνωστεί λόγω των συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά άλλων διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Η διαταραχή αποπροσωποποίησης μπορεί να συνυπάρχει με την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, ή μπορεί να είναι η διαταραχή που εμφανίστηκε πρώτη.

Η διαταραχή αποπροσωποποίησης παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες. Πολλές φορές συνδέεται με ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας (π.χ. σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση). Αυτά τα τραύματα θεωρούνται λιγότερο σοβαρά από ότι τα τραύματα που οδηγούν στην διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας (γνωστή ως πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας).

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι στη διαταραχή αποπροσωποποίησης παίζει σημαντικό ρόλο η γενετική προδιάθεση. Επίσης η διαταραχή συνδέεται με την κατάχρηση ουσιών (ειδικά της κάνναβης/χασίς, της κοκαΐνης και έκσταση). Οι ψυχίατροι πιστεύουν ότι αυτές οι ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο οδηγούν το άτομο σε ακραίες συμπεριφορές και έτσι οδηγείται στη διαταραχή. Μερικές φορές, η διαταραχή εμφανίζεται από μόνη της χωρίς να υπάρχουν τυπικές αιτίες όπως ένα ψυχικό τραύμα ή η χρήση ουσιών.

Στατιστικά στοιχεία

Πολύ συχνά οι άνθρωποι με διαταραχή αποπροσωποποίησης νιώθουν απομονωμένοι, αγχωμένοι, καταθλιπτικοί και απελπισμένοι επειδή πιστεύουν ότι είναι οι μοναδικοί άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αυτά τα συμπτώματα. Όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπολογίζεται ότι η διαταραχή αποπροσωποποίησης είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή, περίπου το 2% του πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτή τη διαταραχή. Φυσικά είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων με διαταραχή αποπροσωποποίησης, καθώς συχνά γίνεται λανθασμένη διάγνωση και συγχέεται με την κατάθλιψη ή το άγχος ή οι άνθρωποι δεν μοιράζονται τα συναισθήματά τους με κάποιον γιατρό καθώς φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και θα τους πούνε ʺτρελούςʺ.

Θεραπεία της διαταραχής αποπροσωποποίησης

Η επιτυχής θεραπεία της διαταραχής αποπροσωποποίησης είναι μια πρόκληση καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα ή ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που να θεραπεύουν στοχευμένα αυτή τη διαταραχή , και τα κλινικά δεδομένα είναι περιορισμένα για την καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως το άγχος και οι συνοδές ιδεοληψίες.

Διαταραχή Αποπροσωποποίησης - Θεραπεία

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ανησυχεί για την ψυχική του υγεία και νιώθει ότι έχει διαταραχή αποπροσωποποίησης, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ. Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής και της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της διαταραχής αποπροσωποποίησης.