Κάνε το Τεστ
συναισθήματα και αγόρια, αγόρια και έκφραση των συναισθημάτων, γιατί τα αγόρια κρύβουν τα συναισθήματά τους, πως θα ενθαρρύνετε τα αγόρια να μιλούν για τα συναισθήματά τους

Πως θα ενθαρρύνετε τα αγόρια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Αγόρια και έκφραση των συναισθημάτων

Σε όλο τον κόσμο, η ισότητα των φύλων, τα θέματα κυριαρχίας, η χειραγώγηση, οι παρενοχλήσεις και οι προσδοκίες που προκύπτουν από το φύλο είναι θέματα που συζητιούνται ανοιχτά, με πρωτοφανείς τρόπους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια ενθαρρύνονται να μιλήσουν ανοιχτά για τα στερεότυπα, αλλά τα μηνύματα που δίνουμε στα αγόρια και στους άνδρες παραμένουν σχεδόν τα ίδια. Για τους γονείς που αναρωτιούνται πως θα μεγαλώσουν τα αγόρια τους ώστε να σέβονται τους άλλους, υπάρχουν λύσεις.

Αν αποδέχεστε και εκφράζετε τα διαφορετικά συναισθήματα ως ενήλικες, το ίδιο σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν και τα παιδιά. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι δεν ενθαρρύνουμε την αποδοχή των διαφορετικών συναισθημάτων από τις μικρές ηλικίες, και ειδικά στα μικρά αγόρια.

Ήδη από τη βρεφική ηλικία, τα αγόρια και τα κορίτσια εκφράζουν διαφορετικά τα συναισθήματά τους. Οι διαφορές στο φύλο φαίνονται στις διαφορετικές λέξεις για τα συναισθήματα που χρησιμοποιούν οι γονείς προς τα κορίτσια και τα αγόρια. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διάλογοι ανάμεσα στις μαμάδες και στις κόρες τους περιέχουν περισσότερα συναισθήματα, ενώ οι συζητήσεις με τους γιους επικεντρώνονται κυρίως σε ένα συναίσθημα, το θυμό.

Γιατί τα αγόρια κρύβουν τα συναισθήματά τους;

Ανεξάρτητα με το εάν οι διαφορές στο φύλο στην ενήλικη ζωή προκύπτουν από συνειδητές ή ασυνείδητες ψυχολογικές διαδικασίες, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: τα αγόρια μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που το εύρος των συναισθημάτων είναι μικρό, και η εμπειρία του θυμού, κυριαρχεί και μπορεί και να καλλιεργείται. Έτσι πολλά συναισθήματα αγνοούνται ή παραμελούνται στο αναπτυσσόμενο μυαλό των αγοριών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αγόρια είναι στην πραγματικότητα πιο συναισθηματικά από τα κορίτσια. Αυτό ξεκινά στην βρεφική ηλικία και διαρκεί μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία. Έτσι είναι πιθανό τα αγόρια να ξεκινήσουν με μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων. Αυτό συμβαίνει στα πρώιμα χρόνια, όταν τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στα μηνύματα που λαμβάνουν από τους γονείς τους σχετικά με τα συναισθήματα, και αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση στην συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Τελικά η έλλειψη ενθάρρυνσης της διαφορετικότητας στα συναισθήματα στις νεαρές ηλικίες έχει μακροχρόνιες προβληματικές συνέπειες. Στο δημοτικό σχολείο, τα παιδιά αποφεύγουν τα δυνατά συναισθήματα (εκτός από το θυμό) με αποτέλεσμα την χαμηλή ακαδημαϊκή απόδοση στα αγόρια. Τα παιδιά που αρνούνται να είναι συναισθηματικά ευάλωτα είναι πιο πιθανό στην εφηβεία να δεσμεύονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών. Αργότερα, οι άνδρες καταστέλλουν τα συναισθήματά τους περισσότερο από τις γυναίκες (δεν εκφράζονται ανοιχτά). Και οι άνδρες κατά συνέπεια έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και καταφεύγουν συχνότερα στη σωματική βία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προβλήματα στον έλεγχο των συναισθημάτων εξηγεί τη σύνδεση ανάμεσα στα περιορισμένα συναισθήματα και την επιθετική συμπεριφορά των ανδρών. Οι δεξιότητες ελέγχου των συναισθημάτων κερδίζονται με την εξάσκηση, την οποία δεν κάνουν τα αγόρια αν δεν έχουν την άδεια να βιώσουν όλα τα συναισθήματα.

Δυστυχώς, οι περιορισμοί των ανδρών στην έκφραση των συναισθημάτων έχουν τις ρίζες τους στο σπίτι τους, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να μοιραστούν όσα νιώθουν με τις συντρόφους τους και είναι λιγότερο ανοιχτοί σε όσα βιώνουν. Η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην σωματική και στην ψυχική υγεία των ανδρών, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώνουν άγχος και προβλήματα του καρδιαγγειακού μακροπρόθεσμα.

Η έλλειψη της έκφρασης των διαφορετικών συναισθημάτων δεν είναι μόνο σημαντική για τα μικρά αγόρια αλλά και για τους ενήλικες άνδρες με πιο άκαμπτα συναισθήματα. Η εμπειρία όλων των συναισθημάτων δεν ωφελεί μόνο τα νέα αγόρια αλλά έχει οφέλη για όλη την κοινωνία.

Πώς θα ενθαρρύνετε τα αγόρια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;

Ενθαρρύνετε την προσωπική έκφραση μέσω των παιχνιδιών

Ενθαρρύνετε τα αγόρια να παίζουν με ένα εύρος παιχνιδιών και να ασχολούνται με δραστηριότητες που παραδοσιακά αποτελούν παιχνίδια "για κορίτσια" όπως και με παιχνίδια που είναι ουδέτερα όσον αφορά το φύλο. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα παιχνίδια που ενισχύουν τα επιβλαβή στερεότυπα του φύλου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παίζουν με ουδέτερα παιχνίδια και συμμετέχουν σε συζητήσεις για την ισότητα των φύλων γίνονται ενήλικες που ενδιαφέρονται περισσότερο να δημιουργήσουν έναν ισότιμο κόσμο για όλους.

Χρησιμοποιήστε το παιχνίδια και την φαντασία για να ορίσετε θετικές αξίες

Τα παιχνίδια ρόλων, με ζώα, φανταστικούς φίλους, βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα και να δημιουργούν σενάρια στο μυαλό τους και έτσι μπαίνουν στον κόσμο των συναισθημάτων και στον διάλογο. Κάντε ερωτήσεις στα αγόρια σας, όπως, "Είναι θλιμμένα; Πώς το κατάλαβες; Πώς μπορεί να βοηθήσεις;" Επισημάνετε ότι η ικανότητα να εκφράζουμε ένα εύρος συναισθημάτων , όπως η συμπόνια, η στοργή, η ομαδικότητα είναι θετικό για τα αγόρια και τα κορίτσια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι άνδρες (18-24 ετών) δείχνουν υψηλά ποσοστά συμπόνιας, περίπου 86%, και έχουν μια ισχυρή παρόρμηση να βοηθούν όποιον είναι αναστατωμένος. Βεβαιωθείτε ότι ενθαρρύνετε την έκφραση της συμπόνιας από μικρή ηλικία και συνεχίζετε να την ενισχύετε ακόμη και αν οι συμμαθητές των παιδιών σας τους λένε ότι η συμπόνια δεν είναι "αντρική".

Σπάστε τα στερεότυπα όσον αφορά τα ρούχα και την έκφραση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε τα αγόρια να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους και να σπάσουν τα στερεότυπα του φύλου είναι να τους επιτρέψετε να πειραματίζονται με την μόδα και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, να φοράνε ρούχα ή αξεσουάρ που προορίζονται για τα κορίτσια, να έχουν μακριά μαλλιά, ή να ντύνονται με έντονα χρώματα. Περίπου το 72% των νέων ανδρών (18-30 ετών) έχουν ακούσει πως συμπεριφέρονται οι "πραγματικοί άνδρες" στη ζωή τους. Όταν τα αγόρια πιστεύουν στα στερεότυπα γύρω από το φύλο, αυτό έχει αρνητικές επιδράσεις. Ας βοηθήσουμε τα αγόρια να συνειδητοποιήσουν ότι η έκφραση του εαυτού δεν είναι ανάγκη να είναι ίδια σε όλους.

Βοηθήστε τα να θέσουν τα όριά τους

Αφήστε τα αγόρια να γνωρίζουν ότι χρειάζεται να πάρουν την άδεια για να αγγίξουν κάποιον και ότι έχουν το δικαίωμα να πούνε όχι αν δεν θέλουν να τους αγγίξει κάποιος άλλος. Όσον αφορά τις αγκαλιές και τα φιλιά από μέλη της οικογένειας, βεβαιωθείτε ότι ο γιος σας σέβεται τους άλλους όταν λένε όχι και νιώθει άνετα να πει και αυτός όχι. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που πιστεύουν τις άκαμπτες ιδέες για τον ανδρισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρενοχλήσουν κάποιον σωματικά και διαδικτυακά. Βοηθήστε το γιο σας να σκεφτεί αυτά τα στερεότυπα και να κατανοήσει ότι χρειάζεται να αλλάξουν. Όλοι έχουμε όφελος από την αλλαγή των στερεοτύπων. Οι μελέτες δείχνουν ότι αν αποβάλλουμε τις ιδέες για την αρρενωπότητα, μπορούμε να μειώσουμε την σεξουαλική βία.

Βρείτε βιβλία, ταινίες και κινούμενα σχέδια με καλά πρότυπα

Διαβάστε βιβλία ή επιλέξτε ταινίες που σπάνε τα στερεότυπα του φύλου, δείχνουν τα αγόρια και τις άλλες αρσενικές φιγούρες όπως τα κορίτσια και τις γυναίκες, που έχουν ενδιαφέροντα, δουλειά και εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αντιστέκονται στα στερεότυπα και ενισχύουν το σεβασμό και την ισότητα.

Μιλήστε όταν ακούτε ασεβή σχόλια

Όταν μεγαλώνετε ένα παιδί καλό είναι να θυμάστε ότι δεν παίζετε μόνο εσείς ρόλο στη ζωή του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το γιο σας έχουν μεγάλη επίδραση πάνω του. Αν οι παππούδες , τα ξαδέρφια, ή οι οικογενειακοί φίλοι κάνουν απρεπή σχόλια βεβαιωθείτε ότι μιλάτε εκείνη τη στιγμή και κάνετε μια συζήτηση για τις αξίες σας. Περίπου τα μισά αγόρια στην εφηβεία έχουν ακούσει τον πατέρα τους ή άλλους άνδρες της οικογένειας να κάνουν ακατάλληλα σχόλια και αστεία για τις γυναίκες. Αυτό είναι μια υπενθύμιση για το ότι τα αγόρια ακούνε πολλά μηνύματα στο σπίτι που τους δίνουν λάθος εντύπωση για το πως πρέπει να είναι οι άνδρες. Βοηθήστε να αντιμετωπιστούν ενεργά αυτά τα στερεότυπα.

Αναγνωρίστε τα θετικά πρότυπα

Αναγνωρίστε τα πρότυπα μέσα στην οικογένεια, στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλουν ένα θετικό , υγιή τρόπο για το πως συμπεριφέρονται τα αγόρια και οι άνδρες. Αυτός μπορεί να είναι κάποιος που μένει στο σπίτι για να υποστηρίξει τη σύντροφό του που δουλεύει, κάποιος που υπερασπίζεται το δικαίωμα της κόρης του να είναι όπως θέλει, κάποιος που είναι ευάλωτος και κάνει ανοιχτές συζητήσεις με τους φίλους και την οικογένειά του. Χρησιμοποιήστε αυτά τα πρότυπα ως αφετηρία για να κάνετε συζητήσεις για την υγιή αρρενωπότητα και την έκφραση των συναισθημάτων.

Κάντε ανοιχτές συζητήσεις

Βοηθήστε τα αγόρια να νιώσουν υποστήριξη και ότι δεν θα τα κρίνετε αν μοιραστούν μαζί σας τις ανησυχίες τους. Πείτε τους ότι τα αγαπάτε, ότι μπορούν πάντα να σας μιλούν ακόμη και όταν είναι αναστατωμένα, πληγωμένα ή μπερδεμένα. Βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε μακριά από εκφράσεις που αποθαρρύνουν την υγιή έκφραση των συναισθημάτων, όπως "τα αγόρια δεν κλαίνε." Ενθαρρύνετε τα αγόρια να μιλούν και να συμπονούν τους άλλους, να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων τους, να δημιουργούν υγιείς σχέσεις και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με υγιείς τρόπους αντί να τα αγνοούν ή να τα καταπιέζουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δείχνουν υποστήριξη στους άλλους είναι συναισθηματικά ευάλωτοι ή ζητούν βοήθεια για τον εαυτό τους.

Κάντε πράξη όσα λέτε

Αναθεωρήστε τη δική σας αντίληψη για τους ρόλους των φύλων και τις συμπεριφορές που θέλετε να ενθαρρύνετε. Αν νιώθετε ότι τα αγόρια πραγματικά πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα επειδή είναι αρσενικά, αναρωτηθείτε το γιατί. Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στο γιο σας πως να μεγαλώσει και να δείχνει σεβασμό στους άλλους, είναι να κάνετε και εσείς το ίδιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να μοιράζονται ισότιμα τις υποχρεώσεις, και πιο συγκεκριμένα αν τα αγόρια βλέπουν το μπαμπά τους να κάνει όσα του αναλογούν, κάνουν το ίδιο ως ενήλικες. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις.

Στις μέρες μας τα στερεότυπα γύρω από το τι σημαίνει να είναι κανείς άνδρας ή για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κορίτσια καταρρίπτονται όχι μόνο μέσα στην οικογένεια αλλά στο σχολείο, στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός ο ανοιχτός διάλογος είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύεται και από τις ανάλογες πράξεις.