Κάνε το Τεστ
τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας κατακλύζουν τα συναισθήματα, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα έντονα συναισθήματα, γιατί μας κυριεύουν τα συναισθήματα, πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας κατακλύζουν τα συναισθήματα;

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας;

Τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Ο καθένας μπορεί να νιώσει να τον κατακλύζουν οι προσδοκίες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, όταν αυτά μας κυριεύουν, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία και την παραγωγικότητά μας.

Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας , όπως η δουλειά, η οικογένεια, τα παιδιά μπορεί να μας κατακλύζουν. Υπάρχουν τρόποι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας;

Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά

Τα συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως δεν μαθαίνουμε να τα αποδεχόμαστε και καταλήγουμε να παλεύουμε με αυτά σε καθημερινή βάση. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν στιγμές που μας κατακλύζουν, και αυτό στρεσάρει και το σώμα μας, πολλές φορές οδηγώντας σε ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Τι μας φορτίζει συναισθηματικά;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες άγχους στην καθημερινότητα , που περιλαμβάνουν:

  • εργασιακές υποχρεώσεις
  • προβλήματα στις σχέσεις
  • τραυματικές εμπειρίες
  • οικονομικά προβλήματα
  • πολιτικά θέματα
  • περιβαλλοντικές ανησυχίες
  • θέματα υγείας
  • παγκόσμιες πανδημίες

Ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι μια πρόκληση για τους υπερβολικά ευαίσθητους ανθρώπους και τους ανθρώπους με κάποια ψυχική διαταραχή όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.

Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δυσκολίες και στην πίεση και κανείς δεν αντιμετωπίζει το άγχος με τον ίδιο τρόπο. Κάτι που προκαλεί φόρτιση σε ένα άτομο μπορεί να μην ενοχλεί κάποιο άλλο.

Όμως υπάρχουν στρατηγικές για να μην νιώθουμε πελαγωμένοι από τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας είναι να βρούμε την αιτία τους. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί αυτή τη στιγμή; Όταν θα εντοπίσετε την πηγή, είστε πιο κοντά στη λύση του προβλήματος και νιώθετε καλύτερα.

Η άρνηση των συναισθημάτων δεν βοηθά. Είναι σαν μια φούσκα που μας προστατεύει, αλλά αργά ή γρήγορα θα σκάσει.

Αντί να αρνούμαστε τα συναισθήματά μας καλό είναι να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις. Να μην κρίνουμε τον εαυτό μας για όσα νιώθει, να συμπονούμε τον εαυτό μας, να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας όπως ένα καλό μας φίλο. Η αποδοχή των συναισθημάτων μας βοηθά να μην νιώθουμε ενοχές ή ντροπή.

Τις δύσκολες στιγμές, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι

1. Τα συναισθήματα υποχωρούν 

Το μυαλό μας είναι πανίσχυρο. Έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Μπορούμε να ελέγχουμε εμείς τα συναισθήματά μας, και όχι αυτά εμάς. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Η ψυχική και η σωματική μας υγεία αποτελούν προτεραιότητα.

Όταν τα συναισθήματα μας κατακλύζουν, δεν καταρρέει η ζωή μας αλλά οι σκέψεις μας και οι φόβοι μας, τα καταστροφικά σενάρια. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για να δει τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις. Όταν το κάνουμε αυτό νιώθουμε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια να καταφέρουμε τα πάντα.

2. Τα συναισθήματα αλλάζουν γρήγορα

Όταν λέμε στον εαυτό μας ότι έχουμε παραλύσει από τα συναισθήματά μας, τότε δεν κατανοούμε ότι έχουμε το χρόνο και την ενέργεια να τα αντιμετωπίσουμε. Μας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις, τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Όταν μένουμε κολλημένοι σε αυτές τις σκέψεις, τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Σταδιακά τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους και τελικά συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι τόσο άσχημα όσο πιστεύαμε.

3. Έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τα ίδια συναισθήματα

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που νιώσατε πελαγωμένοι. Πώς το ξεπεράσατε; Τελικά τα πράγματα πήγαν τόσο άσχημα όσο σκεφτόσασταν;

Αν δεν έχετε μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος, σίγουρα θα αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που κατανοούν ότι κάθε εμπειρία, καλή ή κακή, είναι πολύτιμη. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, θυμηθείτε την τελευταία φορά που αντιμετωπίσατε ένα πρόβλημα και πως το ξεπεράσατε. Ίσως να μην ήταν και τόσο μεγάλο τελικά;

Τα προβλήματά μας ίσως να μην είναι τόσο άσχημα όσο πιστεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσουμε είναι να σταματήσουμε να ανησυχούμε για τα δικά μας θέματα και να κάνουμε κάτι καλό για κάποιον άνθρωπο που είναι σε χειρότερη θέση από εμάς.

Η εθελοντική εργασία είναι ένας τρόπος να δούμε με άλλη ματιά τα προβλήματά μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ μικρά. Όταν τα συναισθήματα μας κατακλύζουν μπορεί να μας βοηθήσει η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Οι ευγενείς και γενναιόδωρες πράξεις οδηγούν στην παραγωγή ωκυτοκίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

4. Τα συναισθήματα μπορούν να μας παραλύσουν

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν κάνουμε κάτι, αλλά είναι πιο εύκολο να μην κάνουμε τίποτα. Το μυαλό μας δεν αντιδρά καλά στην αλλαγή και για αυτό θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τα παλιά μοτίβα. Αν νιώθουμε φορτισμένοι, τότε μπορεί να προσπαθεί να μας πείσει να μην  κάνουμε τίποτα.

Οι άνθρωποι που ξεπερνούν τις δυσκολίες γρήγορα , είναι αυτοί που δεν τα παρατάνε ποτέ ακόμη και αν νιώθουν ότι όλα έχουν χαθεί. Κάποιες φορές, μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά τότε είναι που πρέπει να αναλάβουμε δράση. Πώς θα ξέρετε ότι έχετε κάνει τα πάντα αν δεν προσπαθήσετε;

5. Η ευγνωμοσύνη μας ανακουφίζει

Σε ένα κόσμο που όλοι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, είναι εύκολο να νιώσουμε ότι οι άλλοι αξίζουν περισσότερο από εμάς. Βγάλτε αυτή την σκέψη από το μυαλό σας. Όλοι μας έχουμε αξία. Δείτε και εκτιμήστε όλα όσα έχετε αυτή τη στιγμή.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας κυριεύουν και μας επαναφέρει στο παρόν. Όταν μένουμε συγκεντρωμένοι στο τώρα μπορούμε να δούμε τις ανάγκες μας. Θυμηθείτε, το παρελθόν έχει περάσει, ενώ το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη.

6. Υπάρχουν και άνθρωποι που μας αγαπάνε

Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που μας αγαπάνε και θέλουν την επιτυχία και την ευτυχία μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κομμάτι του υποστηρικτικού μας συστήματος και μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους. Μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά μαζί τους για όσα νιώθουμε.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας 

Πολλές φορές τα συναισθήματα μας κατακλύζουν επειδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από όσα μπορούμε. Αυτά τα συναισθήματα είναι δύσκολο να τα αποφεύγουμε στην καθημερινότητα , όμως υπάρχουν τρόποι για να τα αντιμετωπίσουμε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING βοηθούν να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας , τις αιτίες τους και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το ΑΓΧΟΣ της καθημερινότητας.