Καθημερινά ρωτάμε τους φίλους μας “Πώς είσαι; Τι κάνεις;” Όμως, πόσο συχνά απαντούν με ειλικρίνεια σε αυτήν την ερώτηση;
Αν έχετε κάποιο φίλο που αντιμετωπίζει κάποιο συναισθηματικό θέμα, δεν νιώθει καλά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα ανεπίλυτα συναισθηματικά θέματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να τον δυσκολεύουν στο σχολείο, στη δουλειά, να τον οδηγούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ή σκέψεις. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να στηρίξουν ψυχολογικά κάποιον.
Η ισορροπία σε όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας (δουλειά, υποχρεώσεις, σχέσεις) κάποιες φορές προκαλούν στρες και πολλοί άνθρωποι νιώθουν νευρικοί, κουρασμένοι και ανήσυχοι. Μπορεί να είναι σκληρό να ρωτήσετε ένα φίλο σας αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα της καθημερινότητας ή αν τον βασανίζει κάποιο συναισθηματικό θέμα. Μπορεί ο φίλος σας να έχει ανάγκη να μιλήσει σε έναν ψυχοθεραπευτή για να διαχειριστεί το άγχος του ή κάποια άλλη ψυχική νόσο όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές άγχους.
Μερικές φορές είναι προφανές όταν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες , αλλά δεν υπάρχει απλός τρόπος για να γνωρίζετε αν κάποιος φίλος σας έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Κάποιες φορές δεν είναι ανάγκη να το γνωρίζετε. Είναι πιο σημαντικό να δείχνετε ευαισθησία σε κάποιον που φαίνεται να δυσκολεύεται είτε υπάρχει κάποια διάγνωση είτε όχι.
Αν και συγκεκριμένα συμπτώματα είναι συχνά σε κάποια θέματα ψυχικής υγείας, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα που να έχουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά ή στη διάθεση ενός ανθρώπου που γνωρίζετε καλά.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε όταν ένας φίλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα συχνά εξαρτάται από τη σχέση που έχετε μαζί του. Αν έχετε μια φιλία χρόνων, τότε μπορεί να αποτελείτε πηγή υποστήριξης και συμπόνιας, και να κάνετε μια συζήτηση με το φίλο σας για τα συναισθήματά του.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε ψυχοθεραπευτές και δεν είναι δική σας δουλειά να δίνετε συμβουλές. Ο ρόλος σας πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός ώστε ο φίλος σας να μπορέσει να ζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Παρά τις καλές σας προθέσεις, ο φίλος σας μπορεί να μην θέλει να αποδεχτεί ότι έχει κάποιο συναισθηματικό θέμα και να μην αντιδράσει θετικά στην στήριξή σας.
Ίσως να σας πει ότι πρέπει να σταματήσετε να δίνετε σημασία ή να αγνοήσετε το πρόβλημά του, αλλά είναι σημαντικό να μην κάνετε τα εξής:
Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να θέλει να σηκώσει στις πλάτες όλη την συναισθηματική πίεση του φίλου, για αυτό πρέπει να αναγνωρίζετε τα όριά σας και να φροντίζετε τη δική σας ψυχική υγεία. Όταν βλέπετε ένα άτομο θλιμμένο, θυμωμένο, αγχωμένο, ανήσυχο ενστικτωδώς θα ρωτήσετε τι συμβαίνει. Ωστόσο, κάποιος που έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας μπορεί να έχει συγκεκριμένες σκέψεις ή συναισθήματα που δεν έχουν κάποια σχέση με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα γεγονός. Έτσι, όταν προσεγγίζετε έναν φίλο σας που φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο θέμα, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί. Είναι σημαντικό να προσέχετε όσα λέτε.
Ίσως να μην μπορείτε να καταλάβετε πως νιώθει ο φίλος σας και να νιώθει άβολα να συζητήσετε προσωπικά και συναισθηματικά θέματα, αλλά μπορείτε να ακούσετε όσα έχει να σας πει ώστε να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος.
Κάποια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε όταν συζητάτε με ένα φίλο σας είναι:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε ένα φίλο , ένα συγγενή σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγεία.
Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε αν ανησυχείτε για κάποιον. Όταν γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποιο θέμα, είναι ουσιαστικό να μην περιμένετε. Το να περιμένετε και να ελπίζετε ότι ο φίλος σας θα σας ζητήσει βοήθεια είναι χάσιμο χρόνου.
Το να κάνετε μια συζήτηση για την ψυχική υγεία είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε ένα φίλο σας. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλάβετε τι τον ανησυχεί και πως μπορείτε να βοηθήσετε.
Είναι σημαντικό να κάνετε μια ανοιχτή και μη επικριτική συζήτηση χωρίς περισπασμούς.
Αφήστε το φίλο σας να κατευθύνει τη συζήτηση με το δικό του ρυθμό. Μην τον πιέζετε να σας πει οτιδήποτε για το οποίο δεν είναι έτοιμος να μιλήσει. Μια τέτοια συζήτηση χρειάζεται εμπιστοσύνη και κουράγιο. Μπορεί να είστε το πρώτο άτομο στο οποίο θα μιλήσει για όσα νιώθει.
Προφανώς δεν είστε ψυχοθεραπευτής, παρόλο που έχετε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσετε. Προσπαθήστε να μην κάνετε υποθέσεις για το τι πάει στραβά ή να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα και να προτείνετε λύσεις.
Μπορείτε να πείτε, “Γιατί δεν μου μίλησες για τα συναισθήματά σου;” αντί να πείτε “Βλέπω ότι δεν νιώθεις καλά.” Καλό είναι ο λόγος σας να είναι ουδέτερος. Να δώσετε στο φίλο σας το χρόνο να απαντήσει και να μην τον βομβαρδίζετε με πολλές ερωτήσεις.
Μιλήστε ανοιχτά για την αυτοφροντίδα. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος είναι πράγματα που βοηθούν στην ψυχική μας υγεία και στην ευεξία.
Επαναλάβετε όλα όσα ακούτε ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τα πάντα. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείτε με όσα ακούτε, αλλά δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματά του φίλου σας. Έτσι, θα γνωρίζει ότι σέβεστε όσα νιώθει.
Ίσως να μπορείτε να συνοδεύσετε το φίλο σας στο γιατρό ή να τον βοηθήσετε να μιλήσει σε ένα μέλος της οικογένειας. Μην προσπαθείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του και επιτρέψτε του να πάρει μόνος του αποφάσεις.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια. Για αυτό είναι σημαντικό να θέσετε τα δικά σας όρια στην υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε. Και φυσικά, είναι ανάγκη να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ξεκουράζεστε και να επεξεργάζεστε όσα συμβαίνουν. Καλό είναι να έχετε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο με άλλους φίλους, συγγενείς ή να μιλάτε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Αν πιστεύετε ότι ο φίλος σας κινδυνεύει τότε πρέπει να ζητήσετε άμεσα βοήθεια ώστε να είναι ασφαλής.
Αν ανησυχείτε για ένα φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, δεν μπορείτε να το αναγκάσετε να σας μιλήσει. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Η συζήτηση με κάποιον που αγαπάτε είναι δύσκολη κάποιες φορές. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς.
Οι άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας κάποιες φορές βιώνουν κρίσεις, όπως όταν έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Καλό είναι σε καταστάσεις κρίσης να μένετε ψύχραιμοι.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το φίλο σας να ζητήσει βοήθεια από έναν ψυχίατρο/ψυχοθεραπευτή ώστε να ξεκινήσει ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή φαρμακευτική αγωγή αν είναι απαραίτητο. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ που μπορεί να βοηθήσουν.Αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας