Κάνε το Τεστ
απόρριψη στην παιδική ηλικία, σημάδια κτητικότητας, αντιμετώπισης κτητικής συμπεριφοράς

Παιδικά τραύματα και ενήλικη ζωή: Απόρριψη

Απόρριψη στην παιδική ηλικία

Αν έχετε νιώσει έντονα την απόρριψη και την κριτική όταν ήσασταν παιδιά από τους γονείς σας, αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή σας και στις σχέσεις σας (φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές), τις οποίες φθείρετε ασυνείδητα με τον συνεχή φόβο σας ότι θα σας εγκαταλείψουν και πως θα ξανανιώσετε αυτό τον αβάσταχτο συναισθηματικό πόνο που αρχικά νιώσατε όταν σας απέρριψαν ή σας εγκατέλειψαν όταν ήσασταν παιδιά.

Η απόρριψη στην παιδική ηλικία οδηγεί σε προβλήματα σχέσεων στην ενήλικη ζωή

Αυτή η βαθιά ανασφάλεια, μπορεί επίσης συνέχεια να σας οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως η ζήλια και η κτητικότητα στις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στη ζήλια και στην κτητική συμπεριφορά σχετικά με τις σχέσεις και τους συντρόφους τους (ή εκείνους που εύχονται να είναι σύντροφοί τους) δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι συμπεριφορές (που είναι αυτοκαταστροφικές) προέρχονται από τραύματα της παιδικής ηλικίας. Με άλλα λόγια, η ζήλια και η κτητικότητα καθοδηγούνται από το ασυνείδητο.

Σημάδια κτητικής συμπεριφοράς προς ένα σύντροφο

Τα σημάδια που δείχνουν κτητική συμπεριφορά περιλαμβάνουν:

  • Πιστεύετε ότι η ζωή είναι ανούσια και μάταια χωρίς το σύντροφό σας.
  • Πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη γη που μπορεί να σας κάνει χαρούμενο.
  • Κάνετε πάρα πολλά τηλεφωνήματα (μηνύματα/επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).
  • Στέλνετε δώρα στο σύντροφο σας, παρά το γεγονός ότι εκείνος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
  • Δυσκολεύεστε να σταματήσετε να σκέφτεστε το σύντροφό σας, σε βαθμό που επηρεάζει δυσμενώς τον ύπνο σας, την απόδοσή στη δουλειά σας και την όρεξη σας για φαγητό.
  • Πιστεύετε ότι είστε θύματα αν ο σύντροφός σας δεν επιθυμεί να καλύψει τις ανάγκες σας.
  • Πιστεύετε ότι η αγάπη σας για τον άλλο είναι τόσο δυνατή που τελικά θα νικήσει, παρά τα ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν το αντίθετο.
  • Πηγαίνετε στο σπίτι του συντρόφου σας, στη δουλειά του ή οπουδήποτε αλλού χωρίς πρόσκληση.
  • Περνάτε πολύ χρόνο με την ελπίδα/προσδοκία ότι ο άλλος θα σας τηλεφωνήσει/θα σας στείλει μήνυμα κλπ. ενώ ταυτόχρονα φοβάστε ότι δεν θα το κάνει.
  • Περνάτε πολύ χρόνο για να ανησυχείτε για το που είναι ο σύντροφό σας, τι κάνει και με ποιον είναι μαζί κλπ., πιθανόν ελέγχετε συνεχώς αν σας λέει ψέματα ή τον κατασκοπεύετε και τον θεωρείτε ύποπτο.
  • Προσπαθείτε να επιβληθείτε στο σύντροφό σας και αποτυγχάνετε να σεβαστείτε τα προσωπικά του όρια.
  • Θυμώνετε όταν ο άλλος προσπαθεί να κάνει κάτι (π.χ. να δει τους φίλους του) και δεν σας περιλαμβάνει σε αυτό.
  • Προσπαθείτε να τον αποτρέψετε να δει την οικογένειά του, τους φίλους του έτσι τον απομονώνετε και είναι πιο εύκολο να τον ελέγχετε και να του επιβληθείτε.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κτητική συμπεριφορά και την υγιή αγάπη;

Ουσιαστικά, η κτητικότητα δείχνει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στο άλλο άτομο και του στερείτε το χώρο του, την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του σε αντίθεση με όσα είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η υγιής αγάπη και η στοργή στη σχέση. Επίσης, η κτητικότητα είναι ουσιαστικά εγωισμός, καθώς επικεντρώνεστε στην κτητικότητα και όχι στις ανάγκες του συντρόφου σας.

Το βασικό στοιχείο για την υγιή αγάπη και στοργή είναι η αίσθηση της ασφάλειας και της προστασίας, ενώ με την κτητικότητα νιώθετε να πνίγεστε, καταπιέζεστε, αγχώνεστε , να νιώθετε δυσάρεστα και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις  φοβάστε.

απορριψη, ζηλεια, παιδικη ηλικια, τραυμα

Αντιμετώπιση κτητικής συμπεριφοράς

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κτητική συμπεριφορά και αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Διατηρήστε την δική σας ανεξαρτησία, αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δική σας ζωή ανεξάρτητα από αυτή με το σύντροφό σας ,αν και συχνά θέλετε να είστε συνέχεια μαζί 24 ώρες την ημέρα , 7 ημέρες την εβδομάδα. Με την ανεξαρτησία μπορείτε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον για τη σχέση σας.
  2. Μην επιτρέπετε σε γεγονότα του παρελθόντος να σας κάνουν κυνικούς για τις σχέσεις του παρόντος ή να καταστρέψουν την ικανότητα σας να εμπιστεύεστε.
  3. Να θυμάστε ότι όταν είστε προσκολλημένοι στον άλλο, καχύποπτοι, αγχώδεις και ανασφαλείς , είναι συχνά αντιπαραγωγικό.
  4. Μην περιορίζετε χωρίς λόγο την ελευθερία του συντρόφου σας (π.χ. μην τον εμποδίζετε να δει τους φίλους του και να έχει κοινωνική ζωή αν αυτό επιθυμεί).
  5. Δουλέψετε για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σας αν ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας πιστεύει δεν είστε αρκετά καλοί, ειδικά όταν αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες (επειδή αυτό συχνά είναι η ρίζα του προβλήματος).
  6. Επιτρέψτε στο σύντροφό σας να έχει τη δική του ταυτότητα, και μην προσπαθείτε να πλάσετε έναν ιδανικό σύντροφο που θα ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες.
  7. Αντισταθείτε στις παρορμήσεις και μην κατασκοπεύετε το σύντροφό σας μόνο για να διατηρείτε την καχυποψία σας/ παρανοϊκή σκέψη( για να μην τρομάξετε το σύντροφό σας).
  8. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την πηγή της κτητικής συμπεριφοράς και στη συνέχεια διευθετήστε τη. Για παράδειγμα, αν η ρίζα ενός προβλήματος βασίζεται στην προδοσία, στην απόρριψη ή στην εγκατάλειψη από ένα γονέα/φροντιστή στην παιδική σας ηλικία, σκεφτείτε να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία.
  9. Αν νιώθετε ότι έχετε την τάση να φροντίζετε το σύντροφό σας με κτητικό τρόπο και θέλετε να το διορθώσετε, να είστε ανοικτοί στη συζήτηση του προβλήματος και αυτό μπορεί να έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα . Με αυτό τον τρόπο θα έχετε λιγότερο στρες και θα ενθαρρύνετε τον άλλο να κατανοήσει τις ανησυχίες σας και να σας υποστηρίξει για να διορθώσετε την κατάσταση.

Η παιδική μας ηλικία καθορίζει την εικόνα του εαυτού μας και επηρεάζει τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή

Η ικανότητα μας να αγαπάμε και να εκφράζουμε την αγάπη μας ως ενήλικες είναι κάτι που μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία όταν παρατηρούμε τους γονείς μας ή τους φροντιστές μας και όπως ήδη προαναφέρθηκε, αν σαν παιδιά έχουμε κακοποιηθεί, παραμεληθεί ή απορριφθεί (συνειδητά και ασυνείδητα) και έχουμε εσωτερικεύσει αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές, δημιουργούμε αρνητικές πεποιθήσεις ότι δεν αξίζουμε την αγάπη, είμαστε ανεπαρκείς και κακοί.

Αυτή η πεποίθηση, στη συνέχεια, μπορεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή καθώς έχουμε βαθιές ανασφάλειες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να καταλάβει ο σύντροφός μας πόσο άχρηστο πλάσμα είμαστε και να μας αφήσει. Αυτή η προοπτική μας τρομάζει, και στο μυαλό μας επιβεβαιώνεται η απελπισία , η αναξιότητα και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που ενεργοποιούνται από τις εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας.

Έτσι, αναπτύσσουμε ένα πλαίσιο με το οποίο μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις ανεπάρκειες μας μέσω δυσλειτουργικών, αυτοκαταστροφικών και κτητικών συμπεριφορών.

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις  με υγιή αγάπη και στοργή με άλλους ενήλικες στη ζωή μας, είναι απαραίτητο να έχουμε μια εικόνα για τον εαυτό μας που δεν θα καθορίζεται από τις δυσάρεστες εμπειρίες της πρώιμης ζωής.

Η βελτίωση της εικόνας του εαυτού σας είναι το καλύτερο ξεκίνημα, αλλά πρώτα από όλα  χρειάζεται να αποδεχτείτε το άτομο που είστε. Αν βλέπετε τον εαυτό σας ως ʺκακόʺ άτομο είναι ανάγκη να σκεφτείτε αν αυτή η άποψη έχει διαμορφωθεί από τη συμπεριφορά των γονέων/φροντιστών προς εσάς στην παιδική σας ηλικία. Και αν , μετά από σκέψη ακόμη νιώθετε ότι είστε ʺκακόʺ άτομο , είναι ανάγκη να αλλάξετε αυτό τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό σας, αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι ίσως να έχετε κάνει πράγματα στο παρελθόν για τα οποία δεν είστε περήφανοι, για τα οποία μετανιώνετε αλλά δεν καθορίζουν αυτό που είστε τώρα και αυτό που μπορείτε να γίνετε αύριο και στο μέλλον.

Αν λοιπόν, ήσασταν κτητικοί στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε κτητικοί και στο μέλλον, για να εξελιχθείτε είναι αναγκαίο να αποδεχτείτε τα λάθη του παρελθόντος χωρίς να παγιδευτείτε σε συναισθήματα ντροπής επειδή αυτά εξυπηρετούν το να κρύβετε τα ψυχολογικά σας θέματα.

Επίσης είναι ανάγκη να καταλάβετε ότι είναι πολύ πιθανό η κτητική συμπεριφορά να δείχνει πως νιώθετε για τον εαυτό σας, αντί να κάνετε πράγματα με το σύντροφό σας. Τελικά, οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές συχνά καθοδηγούνται από τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας. Παραδείγματα αυτών των αρνητικών σκέψεων περιλαμβάνουν τα εξής: ʺ Δεν είμαι αρκετά καλός για το σύντροφό μου και θα με αφήσει για κάποιον καλύτεροʺ ή ʺΟ σύντροφός μου θα με αφήσει για κάποιον με περισσότερα χρήματα.ʺ

Αντιμετωπίστε την ευαισθησία στην απόρριψη

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε περιοριστικές πεποιθήσεις και τον αυτοκαταστροφικό τρόπο σκέψης, ενώ με το EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα ψυχολογικά τραύματα και εμπειρίες που σας βαραίνουν. Επιπρόσθετα, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος.