Κάνε το Τεστ
γιατί είστε σκληροί με τον εαυτό σας, διαταραχές που σας κάνουν σκληρούς με τον εαυτό σας, ψυχολογικοί παράγοντες που σας κάνουν σκληρούς με τον εαυτό σας, πως να σταματήσετε να είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Γιατί είστε σκληροί με τον εαυτό σας;

Γιατί είστε σκληροί με τον εαυτό σας;

Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσιολογικά πολύ σκληροί με τον εαυτό τους. Ίσως να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δέχονταν έντονη κριτική και σπάνια ακούγονταν. Άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν ψυχολογικά θέματα που να οδηγούν ένα άτομο να είναι σκληρό με τον εαυτό του ή μια διαταραχή που να το κάνει να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε γιατί είστε σκληροί με τον εαυτό σας και αυτό μπορεί να χρειάζεται να ψάξετε βαθιά μέσα σας ή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να βρείτε τις ρίζες του προβλήματος.

Έχετε μια φωνή μέσα στο κεφάλι σας που πάντα σας λέει ότι κάνετε λάθος; Το να είστε σκληροί με τον εαυτό σας δεν είναι διασκεδαστικό και η αλλαγή αυτής της συνήθειας μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

Η αρνητική φωνή μέσα στο κεφάλι σας δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέστε. Κάποια στιγμή όσο μεγαλώνετε μαθαίνετε να σκέφτεστε έτσι. Μπορεί οι γονείς σας να ήταν επικριτικοί, ο δάσκαλος σας να σας έκανε να ντρέπεστε ή να βιώνατε bullying ακόμη και από τους συγγενείς σας.

Όταν είστε σκληροί με τον εαυτό σας αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος της παιδικής ηλικίας ή μιας δύσκολης εμπειρίας στην παιδική ηλικία. Κάθε παιδί για να μπορέσει να διαχειριστεί ένα τραύμα , εσωτερικεύει την εμπειρία και θεωρεί ότι είναι δικό του λάθος, με αποτέλεσμα να νιώθει μια ζωή ντροπή και να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι να ζητήσει βοήθεια και υποστήριξη για τα τραύματά του.

Υπευθυνότητα και ψυχική υγεία

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία συνειδητοποιούν ότι οι συμπεριφορές τους προέρχονται από το γεγονός ότι κατηγορούν τον εαυτό τους και νιώθουν υπεύθυνοι για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα συναισθήματα υπευθυνότητας και στην πιθανότητα εμφάνισης ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή διαταραχής γενικευμένου άγχους.

Η υπερβολική υπευθυνότητα, σύμφωνα με μελέτες, περιλαμβάνει κατηγορίες προς τον εαυτό για τα αρνητικά αποτελέσματα, συναισθήματα υπευθυνότητας για την πρόληψη ή την αποφυγή του κινδύνου, και τη συνεχή σκέψη για ένα πρόβλημα. Όλες αυτές οι συμπεριφορές, αλλά πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες προς τον εαυτό για τα αρνητικά αποτελέσματα, συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και διαταραχής γενικευμένου άγχους.

Το πρόβλημα με το αίσθημα της ευθύνης είναι ότι μπορεί να ξεπερνά τα υγιή όρια. Η έντονη υπευθυνότητα επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί χρόνιο στρες επειδή το σώμα και ο εγκέφαλος έχουν συνεχώς ενεργοποιημένο το μηχανισμό πάλης ή φυγής. Η καρδιά χτυπά πιο δυνατά, οι μύες είναι σε ένταση και το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται για να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Το χρόνιο στρες όχι μόνο προδιαθέτει την εμφάνιση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και διαταραχής γενικευμένου άγχους, αλλά το χρόνιο στρες υπονομεύει την υγεία σας, οδηγεί σε υπέρταση, φλεγμονώδη νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, νοσήματα του καρδιαγγειακού, κατάθλιψη, και άλλα σοβαρά νοσήματα.

Ψυχολογικοί παράγοντες που σας κάνουν να είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να είναι σκληροί με τον εαυτό τους περισσότερο από άλλους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είναι πάντα ο λόγος για τον οποίο είστε σκληροί με τον εαυτό σας.

Οι άνθρωποι που είναι σκληροί με τον εαυτό τους έχουν μια βαθιά ανάγκη να είναι αποτελεσματικοί, η οποία δεν πρέπει να συνδέεται με την ανάγκη για στοργή. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάθε συναίσθημα, ακόμη και η θλίψη, μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι άνθρωποι νιώθουν συχνά άγχος, ακόμη και στη διάρκεια των καθημερινών τους υποχρεώσεων.

Διαταραχές που σας κάνουν σκληρούς με τον εαυτό σας

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά κάνουν τους ανθρώπους να είναι σκληροί με τον εαυτό τους. Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή, έχουν θέματα με το σώμα τους και την εικόνα του εαυτού τους. Θέλουν να επιτύχουν να έχουν το τέλειο σώμα και για αυτό φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Όσα άτομα αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές δυσκολεύονται να βρουν κάτι καλό επάνω τους. Δυσκολεύονται να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.

Η υπερβολική σκέψη είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι σκληροί με τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που έχουν κάποια διαταραχή άγχους σκέφτονται υπερβολικά όσα τους φοβίζουν και τους αγχώνουν. Ανησυχούν για οτιδήποτε συμβαίνει και δυσκολεύονται να προχωρήσουν. Η διαταραχή γενικευμένου άγχους μπορεί να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Πώς θα σταματήσετε να είστε σκληροί με τον εαυτό σας;

Υπάρχουν τρόποι να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να μην νιώθετε υπεύθυνοι για όλα. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας και ψάξτε να βρείτε τη ρίζα αυτών των καταναγκαστικών συμπεριφορών.

Δεν είναι εύκολο για κανέναν να αποδεχτεί όσα του προκαλούν άγχος και καταναγκαστικές συμπεριφορές. Αλλά αν είστε πρόθυμοι να το κάνετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν, και έτσι θα φέρεστε με περισσότερη συμπόνια στον εαυτό σας.

Ο διαλογισμός είναι ένας άλλος τρόπος για να δείτε τις ανησυχίες σας και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ζούμε μέσα στο κεφάλι μας και όχι στον κόσμο και για αυτό υποφέρουμε. Πώς μπορείτε όμως να κάνετε διαφορετικές επιλογές; Αρχικά βγείτε έξω από το κεφάλι σας, γνωρίστε τον εαυτό σας, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Ο διαλογισμός σας επιτρέπει να έρθετε σε ουσιαστική επαφή με τη φύση, αυτό είναι πέρα από τις σκέψεις, το εγώ, τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις, είστε τέλειοι και ολοκληρωμένοι. Επιτρέπει στο μυαλό σας να είναι ήρεμο σε συνειδητό επίπεδο. Δεν υπάρχουν προβλήματα, σκέψεις, ανησυχίες απλά σιωπή. Αυτή η εμπειρία βοηθά να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια και έτσι μπορείτε να αποδεχτείτε την κατάσταση, οποιαδήποτε κατάσταση.

Η αποδοχή του εαυτού σημαίνει ότι έχετε χώρο για τον εαυτό σας και του επιτρέπεται να εκφράζεται ελεύθερα, ακόμη και όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το άγχος ή τις καταναγκαστικές συμπεριφορές. Η εξάσκηση στο διαλογισμό βοηθά να καταπολεμήσετε την έντονη υπευθυνότητα και την ανάγκη σας να ελέγχετε όσα συμβαίνουν.

Μην κρίνετε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος

Όλοι κάνουν λάθη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε. Όταν μένετε κολλημένοι σε ένα λάθος αυτό δεν θα διορθώσει το πρόβλημα. Απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα επειδή νιώθετε άσχημα. Όταν συνεχώς σκέφτεστε τα λάθη του παρελθόντος, δεν μπορείτε να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό στο παρόν. Είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι όλοι κάνουν λάθη και μην προσπαθείτε να ελέγξετε πράγματα που δεν μπορείτε. Συνέβη και τελείωσε. Είναι η στιγμή να προχωρήσετε και να τα αφήσετε πίσω σας.

Μην επικεντρώνεστε σε όσα δεν έχετε καταφέρει ακόμη

Οι άνθρωποι που πάντα ανησυχούν για το τι θα συνέβαινε εάν, και πως θα επιτύχουν κάτι δεν είναι παραγωγικοί. Είναι πολύ σημαντικό να ζείτε τη στιγμή και το παρόν. Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας επειδή δεν κάνατε όσα είχατε σημειώσει στη λίστα σας. Επικεντρωθείτε σε όσα κάνετε αυτή τη στιγμή και κάντε το καλύτερο που μπορείτε. Να θυμάστε να γιορτάζετε κάθε μικρό επίτευγμα ή επιτυχία και έτσι θα προχωράτε με κίνητρο στο επόμενο.