Κάνε το Τεστ
πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα άνθρωπο με κατάθλιψη, τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα άτομο με κατάθλιψη, με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη, τι μπορείτε να πείτε σε ένα άτομο με κατάθλιψη, τι δεν πρέπει να λέμε σε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη

Πως μπορείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη

Πως μπορείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια επώδυνη κατάσταση για τους ανθρώπους που τη βιώνουν αλλά και για τους οικείους τους. Όταν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος βλέπει τον καλύτερο του να φίλο να καταρρέει, ή ακόμα και να του εξομολογείται πως σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή του, αυτό είναι σοκαριστικό. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν ζητούν βοήθεια και δεν μιλάνε για όσα βιώνουν. Συνήθως, η απάντηση που παίρνουν είναι ότι δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι ή ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει διέξοδος από τα όσα ζουν. Όμως, ακριβώς αυτή η νοοτροπία και το στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο με κατάθλιψη.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση και τα συναισθήματα θλίψης και απελπισίας. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κόπωση, αρνητικές σκέψεις και αυτοκτονικό ιδεασμό (σκέψεις αυτοκτονίας). Αν και η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα, τα πιο συχνά περιλαμβάνουν:

Αν γνωρίζετε κάποιο άτομο με κατάθλιψη, καλό είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα για τη νόσο και τη θεραπεία της. Είναι επίσης σημαντικό να επικοινωνείτε με μη επικριτικούς τρόπους και να παρέχετε υποστήριξη. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι θα πείτε κάποιες φορές, αλλά η υποστήριξη είναι αυτό που χρειάζεται να έχετε πάντα στο μυαλό σας.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να βοηθήσει έναν άνθρωπο με κατάθλιψη;

Να ακούει

Το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να νιώσει άνετα μαζί του ένα άτομο με κατάθλιψη είναι να ακούσει. Να αφουγκραστεί όλες τις δυσκολίες που βιώνει το άτομο με κατάθλιψη. Πολλές φορές ακόμη και οι πιο κοντινοί άνθρωποι δεν κατανοούν τι περνάει κάποιος. Όταν όμως είναι πρόθυμοι να ακούσουν τις εμπειρίες του άλλου αυτό κάνει το άτομο με κατάθλιψη να νιώθει ασφάλεια.

Να δείχνει ότι νοιάζεται

Κάποιοι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μοιράζονται τα συναισθήματά τους επειδή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους λυπούνται και τους υποτιμούν. Όταν κάποιος του επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι θα είναι δίπλα τους στη δυσκολία τους, τότε νιώθουν πιο ήρεμοι.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συνήθως νιώθουν απογοητευμένοι από τον εαυτό τους και για αυτό είναι ανάγκη να τους υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικοί είναι στη ζωή μας. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε πόσο νοιαζόμαστε για αυτούς, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν νοιάζονται για τον εαυτό τους.

Να ενημερώνει για τις διαθέσιμες επιλογές

Ίσως το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει κανείς για να προσφέρει βοήθειά, είναι να ψάξει καταρχήν για ψυχιάτρους-ψυχοθεραπευτές που είναι κοντά, ώστε να ξεκινήσει η θεραπευτική διαδικασία. Αυτό μπορεί να απαιτεί αντικαταθλιπτικά ή/και ψυχοθεραπεία.

Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Όσο και αν θέλει να σπρώξει κάποιον για να πάρει βοήθεια, μπορεί το άλλο άτομο να μην είναι έτοιμο ακόμα.

Να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να ζητήσει βοήθεια

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια επειδή νιώθουν ντροπή. Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία έχει συμβάλλει στην ψευδαίσθηση ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι αδυναμία και ότι οι δυνατοί άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα και να προχωρήσουν.

Για να καταφέρει κάποιος να περάσει την ιδέα ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι κάτι φυσιολογικό, καλό είναι να μιλάει και για την δική του προσωπική εμπειρία με την ψυχοθεραπεία και πόσο τον βοήθησε. Όταν ένα άτομο με κατάθλιψη γνωρίζει για τις μάχες ενός δικού του ανθρώπου τότε μπορεί να είναι πιο ανοιχτό στην ψυχοθεραπεία και να καταλάβει ότι είναι πηγή δύναμης και όχι αδυναμία.

Να έχει υπομονή

Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί μαγικά. Όλα χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη θα ζητήσει βοήθεια μόνο όταν νιώσει έτοιμος. Το μόνο που έχει ανάγκη είναι η συνεχής υποστήριξη.

Οι θεραπείες για τα θέματα ψυχικής υγείας δεν είναι μια γρήγορη λύση, ακόμη και αν ένα άτομο αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια, τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν άμεσα ορατά. Χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να βρει ένα θεραπευτικό πλάνο που να δουλεύει για αυτόν.

Τι μπορείτε να πείτε σε ένα άτομο με κατάθλιψη;,

Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθείτε σε ένα άτομο με κατάθλιψη είναι με υποστήριξη και ειλικρίνεια. Η κατάθλιψη είναι συχνά μια αόρατη κατάσταση που παρεξηγείται από τους περισσότερους ανθρώπους. Οι συμβουλές και οι παρατηρήσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές σε ένα άτομο με κατάθλιψη, για αυτό υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να πείτε, αλλά και λόγια που δεν πρέπει να λέτε σε ανθρώπους με κατάθλιψη. Καλό είναι να είστε ανοιχτοί, και να ρωτάτε αν χρειάζονται βοήθεια.

1. "Δεν μπορώ να φανταστώ πως νιώθεις, αλλά είμαι εδώ για εσένα αν με χρειαστείς."

Με αυτή τη φράση, δείχνετε ότι δεν κατανοείτε όσα νιώθει το άτομο. Αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να παρέχετε την υποστήριξη και τη βοήθειά σας όποτε έχει ανάγκη. Όταν προσφέρετε τη βοήθειά σας τότε επιτρέπετε στο άτομο το πότε θα επιλέξει ή όχι να την αποδεχτεί χωρίς πίεση.

2. "Εύχομαι να είχα να σου πως τις σωστές λέξεις, αλλά να ξέρεις ότι νοιάζομαι για εσένα."

Με αυτή την προσέγγιση δείχνετε ότι πολλές φορές τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε μια κατάσταση.

3. "Μπορείς να με βοηθήσει να καταλάβω πώς νιώθεις; "

Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στο άτομο ότι προσπαθείτε να το ακούσετε και να το κατανοήσετε. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να σας ανοιχτεί.

4. Προσφέρετε μια σιωπηλή αγκαλιά.

Η σιωπή μπορεί να είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο και κάτι που δείχνει ότι αναγνωρίζετε το βάρος μιας κατάστασης. Η σωματική επαφή, μια αγκαλιά, το άγγιγμα στο χέρι, είναι χειρονομίες που μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά σε ένα άτομο αν ωστόσο έχετε οικειότητα. Μερικές φορές, αυτό που έχει σημασία είναι η παρουσία σας όχι τα λόγια σας.

5. "Λυπάμαι. Γνωρίζω ότι ήταν σημαντικό για εσένα."

Αν υπάρχει κάποιο κοντινό σας άτομο που εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης επειδή έχασε τη δουλειά του, αυτή η φράση δείχνει ότι αναγνωρίζετε την σοβαρότητα της κατάστασης.

6. "Θέλεις να μιλήσεις για αυτό;"

Αυτό επιτρέπει στον άλλο να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανοιχτεί σε εσάς, και του δίνει το χώρο που χρειάζεται. Καλό είναι βέβαια να ακούτε χωρίς να προσπαθείτε να δίνετε λύσεις ή συμβουλές εκτός και αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο.

7. "Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι από εμένα;"

Με αυτό τον τρόπο δίνετε την ελευθερία στο άτομο να αποφασίσει αν έχει ανάγκη την βοήθειά σας και μπορεί να σας πει τι χρειάζεται.

8. "Γνωρίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, αλλά έχω πίστη σε εσένα."

Η ένδειξη εμπιστοσύνης μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, ειδικά όταν βιώνει κατάθλιψη και φαίνεται να μην έχει καθόλου κίνητρο.

9. Είναι εντάξει να νιώθεις….αυτή τη στιγμή."

Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου είναι σημαντικά. Αυτό μπορεί να τον ηρεμεί, ή τουλάχιστον διαβεβαιώνει ότι δεν είναι παράλογο.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη

10. "Είσαι αρκετός" ή "Δεν είσαι αδύναμος"

Η κατάθλιψη υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και έτσι η κόπωση εμφανίζεται γρήγορα. Μια κουβέντα ενθάρρυνσης μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα.

11. "Πες μου αν έχεις ανάγκη να ξεσπάσεις."

Σε ένα άτομο με κατάθλιψη, οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι δύσκολη κατάσταση. Όταν υπάρχει ένα άτομο στο οποίο μπορεί να μιλήσει ανοιχτά αυτό είναι πολύ βοηθητικό.

12. "Πώς τα πηγαίνεις τώρα;"

Με αυτό τον τρόπο δείχνετε το  ενδιαφέρον σας και ταυτόχρονα δίνετε μια ώθηση στο άτομο να σκεφτεί άλλους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης. Μπορείτε να εμπνεύσετε τους ανθρώπους με τις δικές σας ιστορίες.

13. "Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;"

Αυτή η απλή προσφορά υποστήριξης, δείχνει ότι νοιάζεστε και ότι είστε ανοιχτοί να βοηθήσετε, ακόμη και με απλούς τρόπους.

14. "Είμαι εδώ για εσένα αν με χρειαστείς."

Όταν κάποιος γνωρίζει ότι έχει την βοήθεια κάποιου αυτό είναι από μόνο του καθησυχαστικό.

15. "Είσαι ακόμη ο ίδιος. "

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη, δεν αναγνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Όταν το ακούνε αυτό νιώθουν ανακούφιση, ακόμη και αν νιώθουν χαμένοι.

16. "Τα πηγαίνεις πολύ καλά."

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με κατάθλιψη να επικεντρώνονται στα θετικά. Για να γίνει αυτό μπορεί να γιορτάζουν σημεία ορόσημα. Είναι εύκολο κάποιος να χάσει την πρόοδό του αν βλέπει μονάχα το μεγάλο δρόμο που έχει μπροστά του.

17."Ξέρω ότι είσαι αρκετά δυνατός για να τα καταφέρεις."

Είναι βοηθητικό να υπενθυμίζετε σε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη ότι είναι ικανός να ξεπεράσει κάθε δυσκολία και ότι πιστεύετε σε αυτόν.

18. "Σε αγαπούν τόσοι πολλοί άνθρωποι."

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν ότι οι άλλοι δεν τους αγαπούν. Η επιβεβαίωση της αγάπης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε κάποιον.

19. "Δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψω."

Όταν οι άνθρωποι ανοίγονται και μοιράζονται τις δυσκολίες τους, μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι οι άλλοι θα είναι εκεί για αυτούς. Κάποιοι νιώθουν βάρος κάθε φορά που ζητούν βοήθεια, αλλά αν δεν το κάνουν νιώθουν ότι οι άλλοι τους έχουν εγκαταλείψει.

20. "Υπάρχει ελπίδα."

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους με κατάθλιψη καθώς ενισχύει την ελπίδα. Όταν κάποιος γνωρίζει ότι υπάρχει ελπίδα και ότι θα γίνει καλύτερα, τότε έχει κίνητρο.

Τι να μην λέτε σε ανθρώπους με κατάθλιψη;

Εκτός από εκείνες τις εκφράσεις που δίνουν δύναμη και υποστήριξη στους ανθρώπους με κατάθλιψη, υπάρχουν και λόγια που δεν πρέπει να λέτε γιατί τους επιβαρύνουν. Αρχικά, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να στρέφετε την προσοχή σε εσάς, να υποβαθμίζετε την κατάσταση που βιώνουν και να προτείνετε συμβουλές και λύσεις χωρίς να σας έχει ζητηθεί.

1. "Γίνε σκληρός."

Αυτή η φράση δεν είναι καθόλου βοηθητική, και υποδηλώνει ότι ένα άτομο είναι κατά κάποιο τρόπο αδύναμο επειδή έχει κατάθλιψη. Υποβαθμίζει την κατάσταση και δεν βοηθά καθόλου.

2. "Έχω αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις, θα είσαι μια χαρά."

Αυτή η φράση στρέφει την προσοχή σε εσάς και υποβαθμίζει τελείως τον πόνο του άλλου ατόμου. Φυσικά, μπορεί να πληγώσετε βαθιά τον άλλο.

3. "Γιατί είσαι πάντα τόσο θλιμμένος;"

Αν και η κατάθλιψη και η θλίψη είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αυτή η ερώτηση μπορεί να μοιάζει φυσιολογική. Ωστόσο, συχνά αναφέρεται σε περιπτώσεις απογοήτευσης.

4. "Πρέπει να παραμείνεις θετικός."

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια παρανόηση σχετικά με την κατάθλιψη και υποβαθμίζει την εμπειρία του ατόμου, υπονοώντας ότι η λύση είναι "απλά" η αλλαγή οπτικής. Η κατάθλιψη όμως, είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα, αλλά τη χημεία του εγκεφάλου.

5. "Μα έχεις μια υπέροχη ζωή!"

Αυτή η φράση μπορεί να προκαλεί επιπλέον ντροπή σε ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη. Δείχνει ότι δεν έχει δικαίωμα να έχει κατάθλιψη επειδή οι συνθήκες της ζωής του σύμφωνα με τους άλλους δεν το δικαιολογούν.

6. "Όλα είναι στο μυαλό σου."

Αυτή η φράση δεν είναι καθόλου βοηθητική και κάνει το άτομο να νιώθει τύψεις και να πιστεύει ότι είναι δικό του λάθος η κατάθλιψη.

Η συμπόνια και η κατανόηση είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στους ανθρώπους με κατάθλιψη 

Η συμπόνια και η υποστήριξη μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά σε ένα άτομο με κατάθλιψη. Κανείς δεν θέλει να περνά μόνος του μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμη και οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και να ξέρουν το πως πρέπει να φερθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Για αυτό είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η θεραπεία αρχίζει πάντα με τη σωστή διάγνωση, για αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθεί ο άνθρωπος που πάσχει σε ένα ειδικό ΨΥΧΙΑΤΡΟ το συντομότερο δυνατόν. Μπορεί επίσης κανείς να κάνει το ανάλογο τεστ (ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ) για μια πρώτη εκτίμηση.

Η θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνει συνήθως ψυχοθεραπεία ή/και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει στο άτομο ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, και το βοηθά να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης.