Κάνε το Τεστ
ελπίδα, γιατί ελπίζουμε, σημασία της ελπίδας στη ζωή, τρόποι ενίσχυσης της ελπίδας. ψυχοθεραπεία για να βρείτε ξανά την ελπίδα, πως θα βρείτε ξανά την ελπίδα

Γιατί ελπίζουμε;

Γιατί ελπίζουμε;

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και αυτό έχει κόστος στην ψυχική μας υγεία. Όταν οι ζωή είναι γεμάτη άγχος, είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας ουσιαστικά. Οι εμπειρίες του παρελθόντος που δεν έχετε επεξεργαστεί μπορεί να σας δημιουργούν εμπόδια και να σας κάνουν να νιώθετε αναστάτωση. Μπορεί να θέλετε να αποφεύγετε καταστάσεις, τοποθεσίες και ανθρώπους. Ίσως να νιώθετε κολλημένοι στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας. Αλλά, δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε. Μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε. Αυτό όμως σας κάνει να σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι είστε ανεπαρκείς.

Ως ψυχοθεραπευτής, έχω δει ανθρώπους να έρχονται καθημερινά στο γραφείο μου που αισθάνονται βαθιά απελπισία καθώς φαίνεται να μην έχουν βρει το σκοπό ή το νόημα στη ζωή τους. Πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, της οποίας η απελπισία είναι σήμα κατατεθέν. Η απελπισία, είναι συχνά ένας παράγοντας που συμβάλλει στις αυτοκτονικές σκέψεις και στις απόπειρες αυτοκτονίας. Η αναγέννηση της ελπίδας είναι κομμάτι της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Η ελπίδα έρχεται με την πιθανότητα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες

Η ελπίδα δίνει την αίσθηση ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο. Είναι αυτή που μας κρατά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ελπίδα δεν είναι μια παθητική ευχή αλλά μια ενεργή προσέγγιση για την ζωή, και προκύπτει όταν υπάρχει κάτι που θέλουμε ως ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας. Και ακόμη και όταν τα πράγμα δυσκολεύουν, έχετε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για να φτάσετε πιο κοντά σε αυτά που θέλετε.

Η ελπίδα μας δίνει κίνητρο. Δεν είναι μια ευχή αλλά ένα ξεκάθαρο όραμα. Από τη στιγμή που θα θέσετε ένα στόχο, μπορείτε να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό. Βοηθά να νιώσετε αυτοπεποίθηση και με λιγότερο άγχος.

Και στις μέρες μας, αυτό μετρά περισσότερο από ποτέ. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά πρωτοφανείς προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή μας.

Η ελπίδα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ελπίδα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την ανησυχία που προκαλούν οι δυσκολίες. Συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία μας και μας δίνει θετικό κίνητρο. Οι άνθρωποι που έχουν ελπίδα πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους τους και ότι η προσπάθειά τους θα έχει θετικό αντίκτυπο. Κάνουν επίσης πιο υγιείς επιλογές στη διατροφή, ασκούνται ή κάνουν πράγματα που τους βοηθούν στην επίτευξη των στόχων τους.

Άλλα θετικά συναισθήματα όπως το κουράγιο, η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία προκύπτουν από την ελπίδα. Τα συναισθήματα είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας. Μας επιτρέπουν  να έχουμε μια ευρύτερη οπτική σε όλα, να είμαστε πιο δημιουργικοί και να επιλύουμε τα προβλήματά μας.

Η ελπίδα δεν είναι ψευδαίσθηση. Δεν είναι άρνηση. Δεν αγνοεί τις πραγματικές προκλήσεις. Δεν δημιουργεί δικαιολογίες ή δεν αρνείται τον κίνδυνο. Δεν είναι υποκρισία. Είναι η κατανόηση της αλήθειας για μια κατάσταση και το να δουλέψετε για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο να την αντιμετωπίσετε. Είναι αποτελεσματική μετά από σκληρή δουλειά. Είναι αντοχή.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν έναν θεραπευόμενο να βρει ξανά την ελπίδα του.

Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Συχνά οι άνθρωποι νιώθουν παγιδευμένοι στην κατάθλιψη επειδή απλά δεν μπορούν να δουν τίποτα θετικό στη ζωή τους. Με την ψυχοθεραπεία, μπορείτε να αλλάξετε αυτό τον αρνητικό τρόπο σκέψης και να τον αντικαταστήσετε με πιο υγιείς και θετικές σκέψεις.

Οραματιστείτε το μέλλον

Όταν οι άνθρωποι μπορούν να οραματιστούν το μέλλον τους, είναι πιο εύκολο να νιώσουν γεμάτοι ελπίδα για τη ζωή τους. Ο οραματισμός του μέλλοντος δεν είναι κάτι εύκολο και συνήθως είναι μια αργή διαδικασία για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δίνη της κατάθλιψης. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να θέσετε στόχους για το μέλλον ώστε να μπορέσετε να το οραματιστείτε.

Ενισχύστε τις σχέσεις σας

Η κατάθλιψη απομακρύνει τους ανθρώπους από την οικογένεια και τους φίλους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η απελπισία. Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους ανθρώπους στη ζωή σας δίνει την αίσθηση της ελπίδας καθώς γνωρίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι να σας υποστηρίξουν. Η επανασύνδεση είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους ανθρώπους με κατάθλιψη, για αυτό η ψυχοθεραπεία μαθαίνει στους ανθρώπους νέους τρόπους για να δημιουργήσουν σχέσεις και να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Αναζητήστε την έμπνευση

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν έχουμε κίνητρο για κάτι δύσκολα βρίσκουμε τις λέξεις να το περιγράψουμε και αυτό είναι που δίνει νόημα και θετικά συναισθήματα που συμβάλλουν στην αίσθηση της ελπίδας και μας κάνει να προχωράμε. Ο θαυμασμός μας υπενθυμίζει κάτι μεγαλύτερο. Μας βοηθά να ρίχνουμε τους ρυθμούς μας, να σκεφτόμαστε τι είναι σημαντικό για εμάς και να συνδεόμαστε σε βαθύτερο επίπεδο. Κάθε φορά που κοιτάτε τη θάλασσα νιώθετε αυτή την ελπίδα να σας κυριεύει.

Θέστε στόχους

Διατηρήστε ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι είναι σημαντικό και τι χρειάζεστε για να φτάσετε στο στόχο σας και να ενισχύσετε την ελπίδα. Όταν θυμάστε τους μεγάλους σας στόχους, έχετε κίνητρο για να ξυπνάτε το πρωί. Είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνετε επειδή η διαδικασία, όταν ζείτε σύμφωνα με τις αξίες σας, βοηθά να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο.

Εκτιμήστε τις δυσκολίες και προχωρήστε

Η ελπίδα ενδυναμώνεται όταν ξεπερνάτε μια δυσκολία και επιμένετε στο στόχο σας. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε κάποιο εμπόδιο, δώστε προσοχή σε όσα σας πρόσφερε, μια ευκαιρία εξέλιξης, μια ευκαιρία να μάθετε κάτι που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας, στη συνέχεια προχωρήστε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την ελπίδα

Η ψυχοθεραπεία χρειάζεται κουράγιο, θάρρος και αποτελεί το πρώτο βήμα για να σχεδιάσετε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή και να σας επουλώσει. Ανακτάτε την αίσθηση του ελέγχου, χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και δημιουργείτε μια ζωή ικανοποιητική, με σκοπό και νόημα.

Κάποια στη στιγμή στη ζωή μας όλοι βιώνουμε δυσκολίες, τραύματα, απώλειες και άγχος. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε κολλήσει σε ένα φαύλο κύκλο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τη ζωή από τον πόνο, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε. Αυτή είναι η στιγμή στην οποία είναι ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια για να επουλωθείτε και να ξαναχτίσετε τη ζωή σας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να ανακαλύψετε τις ικανότητές σας, τα κίνητρά σας και να αντιμετωπίσετε τους φόβους που σας κρατούν μακριά από τη ζωή που ονειρεύεστε. Οι αρνητικές εμπειρίες της ζωής μας επηρεάζουν και μπορεί να δημιουργήσουν θέματα αυτοπειθαρχίας, αυτοφροντίδας ή να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε.

Έχετε κοιτάξει ποτέ τη ζωή σας και αναρωτιέστε πως έχετε φτάσει μέχρι εκεί; Ίσως η ζωή που ζείτε να μην είναι αυτή που ονειρευτήκατε. Ίσως να αισθάνεστε κουρασμένοι από τη σχέση με το σύντροφό σας και δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που νιώσατε αγάπη στη σχέση σας. Ή ίσως να προσπαθείτε πολύ σκληρά για να επιτύχετε και τελικά να μην τα καταφέρνετε. Είτε αντιμετωπίζετε θέματα με την σχέση σας, τη δουλειά σας, τις φιλίες σας μπορείτε με την ψυχοθεραπεία να επουλωθείτε και να δημιουργήσετε μια νέα ζωή.

Με τη βοήθεια του EMDR και της ψυχοθεραπείας μπορείτε να απελευθερωθείτε από τις περιοριστικές πεποιθήσεις, να ξεπεράσετε το παρελθόν και να δημιουργήσετε ένα μέλλον όπως το έχετε ονειρευτεί.

Βρείτε την ελπίδα μέσα σας

Όλοι μας έχουμε δύσκολες στιγμές. Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια δυσκολία αυτή τη στιγμή. Η ελπίδα σας υπενθυμίζει να συνεχίσετε παρά τις προκλήσεις. Αυτό είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα. Σας κρατά σε εγρήγορση και όχι κολλημένους στην απελπισία. Μπορείτε να βρείτε την ελπίδα με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR.