Κάνε το Τεστ
κιντσούγκι , τι είναι το κιντσούγκι , πως μπορεί να εφαρμοστεί το κιντσούγκι στη ζωή μας, μαθήματα που μας δίνει το κιντσούγκι , μαθήματα ζωής από το κιντσούγκι , εφαρμογή του κιντσούγκι στη ζωή

Κιντσούγκι – η ομορφιά της ατέλειας

Κιντσούγκι / Kintsugi

Τον τελευταίο καιρό, μετά το hygge, έχει έρθει στο προσκήνιο μια νέα τάση, το κιντσούγκι (kintsugi). To κιντσούγκι είναι μια αρχαία Ιαπωνική τεχνική για την επιδιόρθωση των σπασμένων αντικειμένων, ειδικά της πορσελάνης. Τα σπαμένα κομμάτια ενώνονται ξανά με την βοήθεια μια ρητίνης που αναμιγνύεται με χρυσό, ασήμι ή πλατίνα, που αφήνει ορατά τα ραγίσματα. Αυτή η νέα τεχνική έγινε σύμβολο δύναμης, ομορφιάς και ευθραυστότητας. Αλλά πώς μπορεί η συγκεκριμένη τέχνη να μεταμορφώσει τη ζωή μας;

Το κιντσούγκι αγκαλιάζει την ιδέα ότι όλοι μας έχουμε ελαττώματα και ατέλειες. Είναι μια μεταφορά για το ταξίδι της ζωής.

Πολλοί άνθρωποι καθημερινά βιώνουν τραυματικές εμπειρίες, πένθος, καταστάσεις που τους σπάνε σε χίλια κομμάτια. Όμως μπορούμε να επουλώσουμε τις συναισθηματικές μας πληγές και να χτίσουμε ξανά τη ζωή μας, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν.

Η Ιαπωνική τέχνη του Κιντσούγκι

Η λέξη kintsugi (kin=χρυσός και tsugi=επιδιορθώνω) είναι η Ιαπωνική τέχνη που μετατρέπει όλα τα κατεστραμμένα αντικείμενα σε έργα τέχνης. Αυτή η αρχαία τεχνική έχει τις ρίζες της στον 15ο αιώνα, όταν το κίνημα της φιλοσοφίας του zen έφτασε στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το μύθο του κιντσούγκι, στη διάρκεια μιας τελετουργίας τσαγιού, έσπασε το φλιτζάνι του στρατηγού Ashikaga Yoshimasa. Επειδή ήθελε να διατηρήσει ανέπαφη την ομορφιά του αντικειμένου, ο στρατηγός διέταξε την επισκευή του από τους τεχνίτες. Αυτοί ένωσαν τα κομμάτια με ρητίνη και σκόνη χρυσού, κάνοντας τις ρωγμές να ξεχωρίζουν και το φλιτζάνι πιο πολύτιμο.

Η "αναγέννηση" των αντικειμένων μέσα από την Ιαπωνική τέχνη του κιντσούγκι είναι ένα κομμάτι της φιλοσοφίας των Βουδιστών, που μας δείχνει την παροδικότητα των αντικειμένων και την ομορφιά των ατελειών. Το κιντσούγκι στην πραγματικότητα, δίνει νέα ζωή στα σπασμένα αντικείμενα, δίνει αξία στην ευθραυστότητα και μετατρέπει τις ρωγμές σε έργα τέχνης.

Η ομορφιά πηγάζει από τις ατέλειες, η δύναμη από την ευθραυστότητα.

Ποια είναι τα μαθήματα που μας δίνει το κιντσούγκι;

Οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες

Στη ζωές όλων μας υπάρχουν δυσκολίες. Αν τα παρατήσουμε στις δυσκολίες δεν μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Το πρώτο βήμα που μας διδάσκει το κιντσούγκι είναι να αναλαμβάνουμε ρίσκα, δεν μπορούμε να νιώθουμε συνεχώς φόβο και να μην τολμάμε τίποτα. Με αυτό τον τρόπο δεν ζούμε.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στην κεραμική τέχνη, ακόμη και αν προσέχουμε κάτι είναι πιθανό να σπάσει, δεν είναι όλα τα πράγματα στον έλεγχό μας. Στη ζωή, όλοι μας χάνουμε ανθρώπους που αγαπάμε, αρρωσταίνουμε ή βιώνουμε άλλες τραγωδίες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Όμως αντί να αποφεύγουμε τη ζωή, πρέπει να μάθουμε να μαζεύουμε τα κομμάτια μας και να συνεχίζουμε παρά τις αντιξοότητες.

Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες κατάματα

Αντί να αγνοούμε τα προβλήματα και να μένουμε κολλημένοι σε αυτά, είναι σημαντικό να μιλάμε για αυτά ανοιχτά και ρεαλιστικά, και να τα αντιμετωπίζουμε με τις τεχνικές του κιντσούγκι. Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε διαλυθεί, αρκεί να σκεφτούμε τις δυσκολίες και τα μαθήματα ζωής που έχουμε πάρει και να ενώσουμε ξανά τα κομμάτια μας.

Αγκαλιάζουμε τις πληγές μας, είτε σωματικές είτε συναισθηματικές, σαν ένα όμορφο κομμάτι του εαυτού μας. Τελικά είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας.

Δίνουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας

Το παρελθόν έχει περάσει. Εξηγεί πολλά πράγματα για τη ζωή μας, αλλά δεν είναι παρά μόνο μια επιρροή, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεν υπάρχει λόγος το παρελθόν να καθορίζει ολόκληρη τη ζωή μας.

Αν και μπορεί να αποτελεί σύμβουλο για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν, από τη στιγμή που θα περάσει καλό είναι να το αφήνουμε πίσω μας και να μην μένουμε κολλημένοι σε αυτό. Μαθαίνουμε από όσα έγιναν, αλλά γυρνάμε σελίδα, και δίνουμε σημασία σε όσα είναι μπροστά μας.

Πιστεύουμε στη συναισθηματική μας δύναμη

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα άτομο που είναι σίγουρο και ευτυχισμένο και σε ένα άλλο που δεν είναι, αφορά τη συναισθηματική αντοχή. Η συναισθηματική αντοχή είναι το ψυχικό μας απόθεμα για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τη συσσώρευση των μικροπροβλημάτων και όχι μιας και μόνο αντιξοότητας.

Φυσικά, η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να μάθουμε. Το κιντσούγκι μας μαθαίνει δεξιότητες και τεχνικές για την ενίσχυση της συναισθηματικής μας αντοχής και της ευτυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την συναισθηματική μας δύναμη ώστε να νιώθουμε αποφασιστικοί όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Μαζεύουμε τα κομμάτια μας

Μαζεύουμε κάθε κομμάτι της ψυχής μας, φροντίζουμε τον εαυτό μας και απομακρύνουμε όσα δεν μας ταιριάζουν. Στις δυσκολίες έχουμε την τάση να υιοθετούμε καταστροφικές συνήθειες, ρουτίνες που μπορεί να μοιάζουν βοηθητικές στην επιφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα μας περιορίζουν, είναι εξουθενωτικές και τοξικές. Τελικά, αποτελούν παράγοντες που σαμποτάρουν την διαδικασία της επούλωσης. Μπορούμε να προχωρήσουμε στο νέο κομμάτι της ζωής μας.

Στον πυρήνα του, το κιντσούγκι μας δείχνει πως να αγκαλιάζουμε τα ελαττώματα και τις δυσκολίες, χωρίς να σημαίνει ότι τα κρατάμε γύρω μας. Αν συνεχίζουμε να υποφέρουμε, τότε ουσιαστικά κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στα τοξικά συναισθήματα, στο θυμό, στην πικρία, στην απογοήτευση, που μας κρατούν πίσω. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ενώσουμε τα κομμάτια μας, είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα και τι σημαίνουν για εμάς, αλλά να τα αφήνουμε πίσω μας.

Το κιντσούγκι  μας δίνει πολύτιμα μαθήματα ζωής!

Το κιντσούγκι είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί και στη ζωή. Ένα σπασμένο αντικείμενο δεν χρειάζεται να το πετάξουμε, η ζωή δεν τελειώνει και όταν κάτι σπάει, δημιουργεί κάτι νέο, δυνατό και πολύτιμο.

Αυτός ο σκοπός είναι η βάση της αντοχής, της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τις τραυματικές εμπειρίες.  Μια επώδυνη κατάσταση μπορεί να μας οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι ζωής και κάθε εμπειρία μας δίνει ένα πολύτιμο μάθημα.

Το κιντσούγκι μας διδάσκει ότι μπορούμε να ζούμε με τις πληγές μας χωρίς ντροπή, να τις αποδεχόμαστε και να τις σεβόμαστε, να κολλάμε τα κομμάτια μας που αποτελούν ουσιαστικά τον μοναδικό και πολύτιμο εαυτό μας. Με αυτό τον τρόπο οι πληγές μας αποκτούν ομορφιά. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να δούμε την θετική πλευρά σε κάθε δυσκολία. Όμως, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του EMDR και του LIFE COACHING έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και τις εμπειρίες μας. Οι δυσκολίες που βιώνουμε  διαμορφώνουν τον εαυτό μας και αποτελούν τα εφόδια μας στη ζωή.