Κάνε το Τεστ
τελειομανία, τι είναι η τελειομανία, τελειομανία και κατάθλιψη, επιδράσεις τελειομανίας στην κατάθλιψης, επιπτώσεις τελειομανίας, σύνδεση τελειομανίας και κατάθλιψης

Τελειομανία και κατάθλιψη

Τελειομανία και Κατάθλιψη

Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό που μας κάνει να επιδιώκουμε την τελειότητα. Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του άγχους και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν την ανάγκη όλα να γίνονται σωστά και αυτό παρεμβαίνει στις σχέσεις και στις ευκαιρίες που εμφανίζονται στη ζωή τους. Μπορεί να κάνει και τη σχέση με τον εαυτό σας πιο δύσκολη. Οι τελειομανείς δεν επιτρέπουν στον πραγματικό τους εαυτό να βγει στην επιφάνεια επειδή φοβούνται ότι θα φανούν αδύναμοι ή ανεπαρκείς. Θέλουν να είναι τέλειοι στις δημόσιες εκδηλώσεις ακόμη και αν η προσωπική τους ζωή καταστρέφεται. Το άγχος για τα λάθη ή ο φόβος για τα λάθη είναι συνέχεια στο μυαλό τους και δεν τους αφήνει να ηρεμήσουν.

Υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάθλιψη σε έναν τελειομανή:

  • Ντροπή και αμφιβολίες: όταν μεγαλώνετε με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη ασφάλειας αυτό δημιουργεί άσχημα συναισθήματα για το ποιοι είστε και σας κάνει να προσπαθείτε περισσότερο για να αποδείξετε την αξία σας.
  • Σύγκριση με τους άλλους: συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους που φαίνονται καλύτεροι από εσάς, είναι πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι.
  • Έλλειψη υποστήριξης μαζί με την επιθυμία για απομόνωση: οι τελειομανείς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν οι ανασφάλειές τους. Περιμένουν τη κριτική και κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν.
  • Κρατούν μυστικούς τους φόβους και τα λάθη τους: αυτό συνήθως μοιάζει σαν να ζουν διπλή ζωή.
  • Φόβος της απόρριψης: αυτό οδηγεί σε αμυντική στάση και παρεμποδίζει την οικειότητα που θα έπρεπε να υπάρχει στις στενές σχέσεις.

Επιπτώσεις τελειομανίας

Η τελειομανία μπορεί σε ένα βαθμό να είναι ένα υγιές χαρακτηριστικό της προσωπικότητας , καθώς ενισχύει το κίνητρο , την οργάνωση και την απόδοση όμως η δυσλειτουργική τελειομανία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή.

Η τελειομανία μπορεί να σας πληγώνει περισσότερο από όσα σας βοηθά:

Γίνεστε αναβλητικοί

Η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει στην αναβλητικότητα. Ανησυχείτε για όλα, θέλετε όλα να είναι τέλεια και αυτό τελικά σας παραλύει. Μπορεί να περνάτε ώρες για μια εργασία την οποία δεν ολοκληρώνετε στην ώρα της επειδή τίποτα δεν ικανοποιεί τα υψηλά σας πρότυπα. Έτσι δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο τίποτα δεν είναι αρκετά καλό με αποτέλεσμα να μην κάνετε καμία κίνηση.

Νιώθετε ανησυχία σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Οι τελειομανείς δεν νιώθουν απλά σφίξιμο στο στομάχι πριν από μια παρουσίαση, αλλά μπορεί να παραλύσουν από το άγχος. Δεν θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή φοβούνται ότι θα κάνουν κάτι και θα ταπεινωθούν.

Αποφεύγετε να δοκιμάσετε νέα πράγματα

Αν βρίσκετε δικαιολογίες για να αποφύγετε μια δραστηριότητα με τους συναδέλφους σας ή αν αρνείστε να κάνετε μαθήματα για ένα μουσικό όργανο ακόμη και αν το θέλετε, μπορεί να φοβάστε την αποτυχία και αυτό σας απομακρύνει από το να ζείτε τη ζωή σας. Αποφεύγετε να μάθετε καινούργια πράγματα γιατί δεν μπορείτε να κάνετε κάτι έξω από τα όρια σας, ακόμη και αν αυτό σας βοηθά να εξελιχθείτε.

Δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε μακροχρόνιες σχέσεις

Η ανάγκη να είστε τέλειοι μπορεί να σαμποτάρει τις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια, τους συντρόφους ακόμη και τους συνεργάτες σας. Οι ομαδικές εργασίες μπορεί να είναι πρόβλημα για εσάς, καθώς δεν θα έχετε τον έλεγχο στα χέρια σας, και θα πρέπει να ελέγχετε και άλλους και αυτό σας απομακρύνει από τη δημιουργία σχέσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ρομαντικές σας σχέσεις. Η τελειομανία δημιουργεί την ανάγκη να είστε τέλειοι όλη την ώρα, και αυτό δεν αφήνει καθόλου χώρο για οικειότητα.

Αν νιώθετε αποκομμένοι από τους άλλους , αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της αρνητικής επίδρασης της τελειομανίας στη ζωή σας. Κρατάτε αποστάσεις από ανθρώπους που μπορεί να σας κρίνουν και να σας θυμίσουν ότι δεν είστε τέλειοι.

Έχετε αμφιβολίες και μυστικά

Αν διστάζετε να μιλήσετε στους άλλους, ειδικά στους στενούς σας φίλους ή την οικογένειά σας, για τα λάθη ή τις ανησυχίες σας, μπορεί να φοβάστε ότι θα αποκαλυφθούν οι ατέλειές σας.

Οι τελειομανείς κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους. Δεν βλέπουν καμία θετική πτυχή στην αποτυχία. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά οι τελειομανείς δεν μοιράζονται τις αδυναμίες τους.

Σύνδεση κατάθλιψης και τελειομανίας

Η τελειομανία αποτελεί ένας χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για την τελειότητα. Οι τελειομανείς άνθρωποι θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους και υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους, τους άλλους ή και τα δύο. Αν και η τελειομανία μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή μας, συχνά υπονομεύει την επίτευξη των στόχων μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τελειομανία και η κατάθλιψη θρέφουν η μία την άλλη. Η τελειομανία οδηγεί σε υπεραντίδραση στα λάθη, σε δεύτερες σκέψεις και  την ασυμφωνία ανάμεσα στον πραγματικό σας εαυτό και στον ιδανικό σας εαυτό και στο φόβο για την απόρριψη από τους άλλους.

Η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στην τελειομανία δεν είναι ξεκάθαρη. Η ευαισθησία στα καταθλιπτικά συμπτώματα σημαίνει ότι η τελειομανία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κλινικής κατάθλιψης, όπου η τελειομανία είναι μια επιπλοκή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και μπορεί να καλύπτει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι επιδράσεις της τελειομανίας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο.

Οι ανησυχίες της τελειομανίας μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα

Η τελειομανία οδηγεί τους ανθρώπους να σκέφτονται, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται με τρόπους που ευνοούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι τελειομανείς είναι αυστηροί με τον εαυτό τους ή αντιδρούν υπερβολικά στα λάθη τους και έτσι δίνουν την ευκαιρία στα καταθλιπτικά συμπτώματα να αναπτυχθούν.

Η τελειομανία οδηγεί σε αρνητική κοινωνική αλληλεπίδραση

Οι τελειομανείς έχουν πιο αρνητικές κοινωνικές σχέσεις, πράγμα που τους οδηγεί στην απομόνωση και στην κατάθλιψη. Επίσης είναι επιρρεπείς στο άγχος και στη διαχείρισή του. Δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το τέλειο και για αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες. Με αυτό τον τρόπο το στρες επηρεάζει αρνητικά και τις σχέσεις με τους άλλους.

Οι τελειομανείς έχουν λιγότερο συναισθηματικό έλεγχο

Για πολλούς ανθρώπους με τελειομανία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να τα βιώνουν ως αποτυχία ελέγχου των συναισθημάτων τους. Αυτό προσθέτει επιπλέον πίεση στις προσδοκίες τους για τα λάθη και τις αποτυχίες τους. Η κατάθλιψη μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα συναισθήματα, και αυτό θεωρείται ως απώλεια ελέγχου πράγμα που είναι αντίθετο με την τελειομανία.

Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτυχία

Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για τους τελειομανείς και αν συμβεί, μπορεί να αλλάξει την εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι οδηγούν σε πίεση, καθώς θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε όλα, και αυτό κάνει την αποτυχία πιο έντονη και την επιτυχία λιγότερο αντιληπτή.

Οι τελειομανείς είναι πιο ευάλωτοι στα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η τελειομανία αυξάνει την ευαλωτότητα στην κατάθλιψη. Βέβαια το αντίστροφο φαίνεται να μην συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να γίνει τελειομανής λόγω κατάθλιψης.

Πως θα σπάσετε τον κύκλο τελειομανίας και κατάθλιψης

Η τελειομανία και η κατάθλιψη συνήθως αποτελούν ένα καταστροφικό φαύλο κύκλο. Η τελειομανία μας κάνει ευάλωτους στην κατάθλιψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τελειομανία οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αβοηθητότητα που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και στις δυσλειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης της τελειομανίας. Οι τεχνικές που βοηθούν στη μείωση της αυτοκριτικής και των προσδοκιών, όπως η ψυχοθεραπεία βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών και καλλιεργούν την ευγένεια προς τον εαυτό.

Η θεραπεία της κατάθλιψης βοηθά στην αντιμετώπιση της τελειομανίας καθώς αλλάζει ο τρόπος σκέψης και οι συνήθειες ενός ατόμου.

Καλό είναι να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει λόγος να είστε τέλειοι, είναι σημαντικό να δείτε ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητα. Τα λάθη είναι ένας υγιής τρόπος για να μάθουμε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την τελειομανία και να αλλάξετε τρόπο σκέψης. Ένα λάθος δεν σημαίνει αυτόματα και την αποτυχία.