Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μέσα από τη θεώρηση της ψυχοθεραπείας

Κατάθλιψη και Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία δεν βλέπει την κατάθλιψη ως μία "αρρώστια", την οποία το κατάλληλο φάρμακο ή μέθοδος θα ξεριζώσει. Μέσα από το ψυχοθεραπευτικό πρίσμα, η κατάθλιψη οφείλεται σε συγκεκριμένα ψυχολογικά αίτια, κρύβει ένα νόημα για τη ζωή του θεραπευόμενου και ως εκ τούτου φέρει την δυνατότητα για μία ουσιαστική αλλαγή στη ζωή του θεραπευόμενου.

Στην ψυχοθεραπεία η κατάθλιψη ερμηνεύεται ως η εκδήλωση συναισθημάτων και αναγκών τα οποία έχουν καταπιεστεί για πολύ καιρό. Μαθαίνουμε να ζούμε με ανεκπλήρωτες επιθυμίες ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους ,από στεναχώρια και τις απογοητεύσεις. Ίσως έχουμε βιώσει ότι τα πραγματικά μας “θέλω” δεν θα υποστηριχθούν από το περιβάλλον μας και έτσι μάθαμε να καταπιέζουμε ένα ζωτικό μας κομμάτι, το οποίο φοβόμαστε ότι δεν θα είναι κατανοητό από τους άλλους. Συμπτώματα της κατάθλιψης όπως η θλίψη, η κακή διάθεση, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, οι αυτομομφές, η απομόνωση, οι επικριτικές σκέψεις για τον εαυτό, η απόσυρση, όλα ερμηνεύονται ως η έκφραση της μειωμένης ζωτικότητάς μας.

Η καταπίεση των συναισθημάτων και των λοιπών αναγκών μας, μια ζωή χωρίς “θέλω” και γεμάτη “πρέπει”, μπορεί να γίνει συνήθεια μέσα στα χρόνια, οδηγώντας σε μια καταθλιπτική κατάσταση. Είναι μια απόσυρση, μια αποστασιοποίηση από ότι δίνει στην ζωή μας πραγματικό νόημα. Όταν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς έχει καθιερωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε με τα πράγματα που μας τροφοδοτούν και μας στηρίζουν, αλλά και την επαφή με τον πραγματικό εαυτό μας. Η κατάθλιψη ως εκ τούτου μέσα από το πρίσμα της ψυχοθεραπείας είναι ένα σύμπτωμα, μια υπενθύμιση ότι χρειάζεται να φροντίσουμε κάποια πράγματα επειγόντως. Εάν απλά επιλέγουμε να εξαφανίσουμε ένα σύμπτωμα (με αντικαταθλιπτική αγωγή) θα χάναμε το μήνυμα το οποίο αντιπροσωπεύει. Η ψυχοθεραπεία λοιπόν πιστεύει ότι η σύνδεση με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας, θα φέρει τελικά την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

κατάθλιψη, ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ψυχοθεραπεία

Ως ψυχίατρος παρακολουθώ θεραπευόμενους που υποφέρουν από κατάθλιψη ποικίλης βαρύτητας. Στο ιατρείο πάντα διερευνούμε τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις της κατάθλιψης στον κάθε θεραπευόμενο, και το ατομικό του ιστορικό σε λεπτομέρεια. Αναζητούμε δηλαδή να αναγνωρίσουμε όλα όσα συσσωρεύτηκαν στη ζωή του ανθρώπου ώστε να οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε την εξατομικευμένη θεραπεία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, και αναλόγως τη βαρύτητα της κατάθλιψης, μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά είτε όχι. Πάντα διερευνούμε τον τρόπο ζωής, το υποστηρικτικό δίκτυο (οικογένεια, φίλους, γονείς) και άλλους κοινωνικούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για την πορεία της θεραπείας.

Η ψυχοθεραπευτική δουλειά περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, ένα ασφαλή συναισθηματικά χώρο, όπου θα διερευνηθούν τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι φόβοι και οι πληγές του θεραπευόμενου, και όπου θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις αυτοΐασης. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αποφασιστικότητα του θεραπευόμενου να συμμετέχει ενεργά στην αλλαγή που θέλει να επιφέρει στη ζωή του.

Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία ο θεραπευόμενος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και συνειδητότητα για όσα του συμβαίνουν. Η συνειδητότητα σχετικά με το ότι κάνουμε και τους λόγους που το κάνουμε, ανοίγει ορίζοντες και επιλογές. Στη θεραπεία και στη ζωή του ο θεραπευόμενος λοιπόν μπορεί να κάνει μικρά βήματα, σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και ανάγκες, προς την κατεύθυνση που επιθυμεί με την υποστήριξη του ψυχοθεραπευτή για να αλλάξει τον εαυτό του και τη ζωή του.

Η ασφαλής θεραπευτική σχέση που χτίζεται μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη και τους πόρους για αυτή την αλλαγή. Έτσι με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να σχετιστείτε καλύτερα με τον εαυτό σας, να τον δείτε με συμπόνια (όχι λύπηση), και να έχετε καλύτερη σχέση και με τους γύρω σας.

Κατάθλιψη, αντιμετώπιση με Ψυχοθεραπεία και EMDR

H ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR βοηθούν τον άνθρωπο να δυναμώσει, να εκτιμήσει και να πιστέψει στον εαυτό του, να ξεπεράσει τα παλιά ψυχικά τραύματα και εμπειρίες και μοτίβα συμπεριφοράς. Όταν κάποιος βιώσει την υποστήριξη στο θεραπευτικό περιβάλλον, αυτό το βίωμα μεταφέρεται και στην κανονική του ζωή. Ο σκοπός λοιπόν είναι κανείς να είναι αυτάρκης, να μπορεί να ελέγχει και να εκφράζει τα συναισθήματά του ελεύθερα και με ασφάλεια. Έτσι λοιπόν η ζωτικότητα επανέρχεται, και οι θεραπευόμενοι αισθάνονται πιο ζωντανοί, πιο χαρούμενοι, αφήνοντας την κατάθλιψη πίσω τους. Με την ψυχοθεραπεία ανοίγουν οι ορίζοντες στη ζωή ενός ανθρώπου!

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.