Κάνε το Τεστ
αυτοεκτίμηση, συμπόνια προς τον εαυτό, κατάθλιψη, εσωτερική επικριτική φωνή, εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης και της συμπόνιας προς τον εαυτό στην κατάθλιψη

Αυτοεκτίμηση και Συμπόνια προς τον εαυτό

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, ο ανεπαρκής ύπνος είναι όλα επιβλαβή για την ψυχική σας υγεία.

Ο τρόπος που σκέφτεστε για τον εαυτό σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Αν συνεχώς λέτε στον εαυτό σας ότι έχετε πολλά ελαττώματα και δεν είστε αρκετά καλοί, είναι εύκολο να πιστέψετε ότι δεν θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι. Και αν σας καταβάλει κάθε λάθος που κάνετε, ίσως να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Η κατάθλιψη συχνά εκδηλώνεται με αρνητική αυτοκριτική και χαμηλή αυτοεκτίμηση που κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται αρνητικά. Η αυτοκριτική μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ντροπής, ενοχών ή σύγκρισης με τους άλλους.

Η συμπόνια προς τον εαυτό είναι ένας βοηθητικός τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή την αρνητική αυτοκριτική. Συχνά γινόμαστε σκληροί όταν μιλάμε για τον εαυτό μας.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βρίσκουν ανακούφιση για λίγο καιρό αλλά γρήγορα υποτροπιάζουν με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται ένας χρόνιος φαύλος κύκλος. Όταν ένα άτομο μεγαλώνει σε έναν περιβάλλον με τον έναν γονέα να αντιμετωπίζει χρόνια κατάθλιψη τότε γίνεται πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνετε για να ανακουφιστείτε από την κατάθλιψη; Τι σας βοηθά πραγματικά; Έχετε ψάξει βαθιά μέσα σας ώστε να ανακαλύψετε τη ρίζα της κατάθλιψης; Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγή και ψυχοθεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή.

Αρκετοί άνθρωποι όμως λαμβάνουν απλά φαρμακευτική αγωγή για χρόνια χωρίς να έχουν ψάξει μέσα τους για να βρουν την αιτία της κατάθλιψης.

Αρνητική εσωτερική φωνή

Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία αρχίζουν να εξερευνούν την αρνητική επικριτική φωνή τους, ειδικά όταν αυτή τους λέει ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Μπορούμε να είμαστε καλύτεροι. Μπορεί να αποτύχουμε πολλές φορές ως παιδιά, ως σύντροφοι, ως γονείς, ως εργαζόμενοι. Η εσωτερική επικριτική φωνή είναι εκεί για να σας κρίνει , να σας κατηγορήσει και να αμφισβητήσει όσα κάνετε. Είναι μια φωνή που έχετε υιοθετήσει και έχει ριζώσει μέσα σας, είναι τόσο μοναδική που πολλές φορές δεν μπορείτε να την αναγνωρίσετε.

Στην ψυχοθεραπεία υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν να κατανοήσετε τη σχέση με την εσωτερική σας φωνή που μπορεί να είναι μια διαλυμένη σχέση ή μια δυσλειτουργική σχέση. Έτσι οι θεραπευόμενοι μπορούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να δουν τι είναι αυτό που δυσκολεύει τη θεραπεία τους και τους κάνει να νιώθουν ότι δεν έχουν αξία ή ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί , δεν θα κάνουν πράγματα που θα κάνουν οι άνθρωποι που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, δεν έχουν κίνητρα, σκέφτονται συνεχώς ότι δεν αξίζουν και ότι θα αποτύχουν για αυτό και δεν προσπαθούν. Αυτές οι βαθιές πεποιθήσεις είναι ουσιαστικά οι ρίζες της κατάθλιψης.

Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία. Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στο πως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση πιστεύει ότι είναι ένα καλό άτομο, αναγνωρίζει τα καλά χαρακτηριστικά του και γενικά προσπαθεί να έχει μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Κάποιο άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του, πιστεύει ότι δεν αξίζει την αγάπη, τη χαρά ή την επιτυχία.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει την ποιότητα ζωής με αρνητικό τρόπο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία:

  • Σχέσεις: ως ανθρώπινα όντα θέλουμε την επαφή με τους άλλους ανθρώπους και η σχέση που έχουμε με κάποια πρόσωπα καθορίζει το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι. Έτσι οι αρνητικές σχέσεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και αρνητική άποψη για τον εαυτό μας.
  • Εξαρτήσεις: οι μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση στην παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενηλικίωση μπορεί να προδιαθέτει την εμφάνιση εξαρτήσεων αργότερα στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τις ουσίες για να ανακουφιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν για τον εαυτό τους. Αλλά με τον καιρό αυτός ο τρόπος διεξόδου μετατρέπεται σε εξάρτηση , η οποία φυσικά έχει αρνητικές επιδράσεις στα ήδη χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.
  • Κατάθλιψη και άγχος: η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα φαύλο κύκλο που συνδέεται με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιο ξεκινά πρώτο, όμως ο συνδυασμός τους δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια ψυχική διαταραχή μπορεί να νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω του κοινωνικού στίγματος που υπάρχει γύρω από τις ψυχικές ασθένειες. Το στίγμα με τη σειρά του διαιωνίζει την αίσθηση της αποτυχίας.

Εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την εμφάνιση της κατάθλιψης. Όταν κάποιος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που οι γονείς τον παραμελούν, τον φροντίζουν άλλοι συγγενείς, οι γονείς δουλεύουν συνεχώς ή λείπουν ή πίνουν αλκοόλ ή γενικά είναι κακοποιητικοί είτε με συναισθηματικό είτε με λεκτικό, σωματικό ή σεξουαλικό τρόπο τότε όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Αυτό που κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το συναίσθημα της εγκατάλειψης ή της απόρριψης από τους γονείς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να υιοθετούν την πεποίθηση για τον εαυτό τους ότι δεν αξίζουν, ότι είναι αποτυχημένα και αυτό φυσικά δεν είναι πραγματικότητα.

Ακόμη και αν παλεύετε με αυτές τις πεποιθήσεις για πολλά χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάστε και ότι δεν μπορούν να αλλάξουν.   Μπορείτε να μάθετε πολλά για την εσωτερική επικριτική  φωνή που έχετε υιοθετήσει, να κατανοήσετε ότι δεν είναι ο εαυτός σας , μπορείτε να μάθετε να την αντιμετωπίζετε.

Συμπόνια προς τον εαυτό

Η συμπόνια προς τον εαυτό μας είναι μια πρόκληση. Δεν φερόμαστε ευγενικά στον εαυτό μας. Υποθέτουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να εξελιχθούμε είναι να κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας για κάθε λάθος μέχρι να τα κάνουμε όλα σωστά.

Ωστόσο, αυτή η οπτική μπορεί να είναι καταστροφική. Δεν θα συμπεριφερόσασταν ποτέ με τέτοιο τρόπο σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση συχνά έχουμε έλλειψη συμπόνιας προς τον εαυτό μας.

Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, ειδικά όταν κάνουμε κάτι λάθος. Η παραμέληση του εαυτού μας μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη. Για αυτό το λόγο η συμπόνια προς τον εαυτό και η συγχώρεση είναι τόσο σημαντικές, και η παραμέλησή τους βλάπτει την ψυχική μας υγεία.

Μπορούμε να γίνουμε οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας. Αλλά αν αφήσετε στην άκρη τις ενοχές τότε θα βρείτε την πραγματική συμπόνια για τον εαυτό σας. Η συμπόνια προς τον εαυτό και η συγχώρεση πάνε μαζί. Οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί, γενναιόδωροι, υπομονετικοί και ειλικρινείς με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται όμως να είμαστε τέλειοι. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοιες προσδοκίες. Ούτε μπορείτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας όταν δεν ανταποκρίνεστε έτσι. Αν αφήσετε το θυμό και τη ντροπή να σας κυριεύσουν τότε απομακρύνεστε από την ευτυχία και την ικανοποίηση. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορείτε να ζητάτε συγχώρεση από τους άλλους.

Αποδεχτείτε τα λάθη σας

Όταν οι φίλοι σας κάνουν λάθη και έρχονται σε εσάς για συμβουλές, τι κάνετε; Τους λέτε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους; Ή τους παίρνετε αγκαλιά , τους λέτε ότι τους αγαπάτε και τους διαβεβαιώνετε ότι όλα θα πάνε καλά;

Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αποδέχεστε και τα δικά σας λάθη. Να είστε στοργικοί με τον εαυτό σας, αυτό είναι το κλειδί για εσωτερική γαλήνη και συμπόνια.

Πολλοί από εμάς ταυτιζόμαστε με τις αποτυχίες μας. Αγνοούμε τις επιτυχίες και δεν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Νιώθουμε ότι τα λάθη μας είναι αυτά που καθορίζουν ποιοι είμαστε. Αλλά δεν μπορούμε μέσα από ένα ή δύο λάθη ή επιτυχίες να πούμε ότι είμαστε επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι. Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από αυτά.

Αντί λοιπόν να σκέφτεστε αν είστε αποτυχημένοι ή επιτυχημένοι, είναι ανάγκη να δείτε την μεγάλη εικόνα. Κάθε άνθρωπος έχει προτερήματα και ελαττώματα, και η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε και αποδέχεστε την ύπαρξη τους.

Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να είστε λίγο πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας είναι να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι στα λάθη σας. Όλοι έχουμε βιώσει αυτή την εμπειρία.

Ο καθένας μπορεί να κάνει μια λάθος επιλογή κάποια στιγμή. Όλοι μπορεί να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία έχουμε μετανιώσει.

Μερικές φορές επιτρέπουμε στα λάθη μας να μας απομονώσουν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα λάθη μπορούν να μας ενώσουν. Μπορούμε να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας και με τους άλλους αντί να είμαστε σκληροί.

Αν σκεφτείτε αυτές τις ρίζες και ξεκινήσετε να τις εξερευνάτε με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας τότε θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε όλα τα θέματα που συμβάλλουν στην κατάθλιψή σας. Η φαρμακευτική αγωγή ή οι θετικές δηλώσεις είναι πράγματα βοηθητικά αλλά προσωρινά και δεν λύνουν τα υποκείμενα θέματα.

Με την ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να βρείτε την χαμένη σας αυτοεκτίμηση, θα αναγνωρίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιες είναι οι ανάγκες σας.