Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, υπογονιμότητα, αντιμετώπιση θλίψης υπογονιμότητας

Όταν η Κατάθλιψη συνοδεύει την προσπάθεια για την απόκτηση παιδιού

Κατάθλιψη και υπογονιμότητα

Είμαι τόσο στεναχωρημένη. Δεν ξέρω τι να κάνω…Αν έχετε τέτοιες σκέψεις, δεν είσαστε η μόνη. Όταν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να έχετε αμφιβολίες για το επόμενό σας βήμα ή για το που θα απευθυνθείτε για βοήθεια. Όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και ταυτόχρονα νιώθετε κατάθλιψη, είναι ένας συνδυασμός που κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ακόμη και όταν αισθάνεστε θλιμμένη. Και δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνες σας.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει την υπογονιμότητα έχουν περάσει πολλές ώρες μέσα στη θλίψη, μέρες που αισθάνονται άσχημα και ακόμη και περίοδοι που καταπιέζονται καταρρακωμένες. Ίσως να πιστεύουμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό να συνοδεύουν την υπογονιμότητα. Αλλά κάποια στιγμή, μπορεί να αναγνωρίσουμε ότι αισθανόμαστε πολύ διαφορετικά από τον ʺπαλιό, καλό μας εαυτόʺ και ξεκινάμε να αναρωτιόμαστε αν η θλίψη που μας κατακλύζει ήρθε για να μας συνοδεύει μια ζωή.

Δεδομένου του στρες που συνοδεύει την υπογονιμότητα και τις προσπάθειες γονιμοποίησης, ένας βαθμός θλίψης είναι αναπόφευκτος.

Το όνειρο ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί μπορεί συνεχώς να αναβάλλεται ή να τελειώσει. Ή μπορεί οι ορμόνες της θεραπείας να επηρεάζουν τη διάθεση. Με αυτά τα δεδομένα, η σχέση με τον σύντροφό σας κλυδωνίζεται και οι δύο βαδίζετε σε τεντωμένο σκοινί, καθώς προσπαθείτε να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα ή να τα καταπιέσετε. Για πολλές γυναίκες οι περίοδοι θλίψης είναι παροδικές, ειδικά όσα σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, τις ορμονικές θεραπείες, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή καταστάσεις όπως τα πάρτι για τον ερχομό ενός μωρού ή οι ανακοινώσεις φίλων για εγκυμοσύνη. Έτσι στο φάσμα της θλίψης, μια περιστασιακή θλίψη είναι η λιγότερο σοβαρή, ενώ μια βαριά κατάθλιψη η πιο σοβαρή.

Γιατί η Κατάθλιψη είναι σημαντική;

Τόσο οι γυναίκες, και περισσότερο οι άνδρες, παραμελούν να ζητήσουν βοήθεια για την κατάθλιψη που βιώνουν,ενώ  προσπαθούν να κάνουν ένα παιδί. Υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι δεδομένη, εξαιτίας της κατάστασης. Ή μπορεί να υποθέτουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, και είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Παρακάτω ακολουθούν οι ανησυχίες που βυθίζουν σε κατάθλιψη τις γυναίκες και τους άντρες και δεν τους αφήνουν να ζητήσουν βοήθεια όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Επίσης αναλύονται και κάποιες δράσεις που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας για να αναρρώσετε συναισθηματικά. Δείτε αν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κάποιες από τις ακόλουθες δυσλειτουργικές σκέψεις και μύθους. Με την κατάλληλη βοήθεια θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, και θα νιώσετε καλύτερα.

Είμαι στείρα/στείρος, φυσικά και αισθάνομαι κατάθλιψη. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;

Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας και να αισθάνεστε κατάθλιψη. Στρες, ναι. Και θλίψη περιστασιακά,και προβληματισμό κάποιες άλλες φορές. Αλλά η κατάθλιψη δεν είναι ο κανόνας. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί μέρος της υπογονιμότητας.

Δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Χρειάζομαι να μείνω έγκυος, τότε, θα είμαι ευτυχισμένη.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί θεραπεία για την κατάθλιψη που σχετίζεται με την υπογονιμότητα. Νομίζετε ότι αν μείνετε έγκυος θα λυθούν όλα σας τα προβλήματα και ο συναισθηματικός πόνος, αλλά η κατάθλιψη(ακόμη και όταν σχετίζεται με την υπογονιμότητα)είναι πιο πολύπλοκη από αυτό. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες είναι στατιστικά πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη και επιλόχειο κατάθλιψη.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε άμεσα βοήθεια και να αναπτύξετε ικανότητες που χρειάζεστε αυτή την περίοδο της ζωής σας. Είναι λάθος να ποντάρετε στην εγκυμοσύνη για την θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών.

Τι να πω στον γιατρό μου; Δεν μπορώ να πάρω αντικαταθλιπτικά ενώ προσπαθώ να μείνω έγκυος.

Υπάρχουν φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε και ακόμη και όταν είστε έγκυος. Μπορεί να μην είναι τελείως ακίνδυνα- αλλά η μη-θεραπευμένη κατάθλιψη έχει μεγαλύτερους κινδύνους.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές σας, και τα υπέρ και τα κατά.

Η κατάθλιψη μου είναι το πιο μικρό ζήτημα αυτή τη στιγμή. Η εγκυμοσύνη και η υπογονιμότητα παραμένουν το κύριο ζήτημα.

Η συναισθηματική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική – αν όχι περισσότερο- από ότι η σωματική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, το ένα επηρεάζει το άλλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα γονιμότητας.

Η βελτίωση της συναισθηματικής σας υγείας παίζει ρόλο στην επιτυχία της σύλληψης.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την θλίψη της υπογονιμότητας

1.Κλείστε ένα ραντεβού και συζητήστε με τον γιατρό σας

Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο γιατρό σας. Ίσως να σκέφτεστε ότι η συναισθηματική σας ζωή δεν είναι σημαντική για τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σας (RE), αλλά πρέπει να είναι. Πείτε τους τι ακριβώς βιώνετε.

Χρειάζεται επίσης να γνωρίζετε πως μπορεί να επωφεληθείτε από τα αντικαταθλιπτικά. Ναι, μπορείτε να πάρετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Ένας άλλος λόγος που θα πρέπει να μοιραστείτε με τον γιατρό σας τα συναισθήματά σας είναι επειδή η θλίψη και το άγχος μπορεί να είναι συμπτώματα μιας ορμονικής ανισορροπίας. Μερικές περιπτώσεις υπογονιμότητας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Για παράδειγμα, κάποια προβλήματα στο θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα και πεσμένη διάθεση. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μια συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας, συνδέεται με την κατάθλιψη. Η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και κατάθλιψη. Επίσης η έλλειψη κύριων βιταμινών μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και να επιδρούν στην γονιμότητα.

Ενημερωθείτε για κάποιες φαρμακευτικές αγωγές και φάρμακα γονιμότητας που προκαλούν αλλαγές στην διάθεση, άγχος ή κατάθλιψη. Πολλές φορές μπορεί να επιδεινώνουν ή να ενισχύουν τα συναισθηματικά προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Αν ο γιατρός σας γνωρίζει τι αντιμετωπίζετε, μπορεί να σας συνταγογραφήσει διαφορετικά φάρμακα που δεν επηρεάζουν την διάθεση τόσο πολύ. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες βιώνουν έντονες αλλαγές διάθεσης όταν παίρνουν κλομιφαίνη (Clomiphen, Serpafar). Υπάρχουν εναλλακτικές φαρμακευτικές επιλογές.

2.Βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή

Οποιοσδήποτε έχει θέματα υπογονιμότητας – είτε νιώθει στρες, είτε άγχος- μπορεί να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική. Ιδίως αν αισθάνεστε πως έχετε κατάθλιψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

Μερικοί άνθρωποι δεν σκέφτονται την ψυχοθεραπεία επειδή δεν αντιλαμβάνονται το πόσο μπορεί να τους βοηθήσει. Σκέφτονται ότι η ψυχοθεραπεία είναι μόνο για ʺσοβαράʺ προβλήματα ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα η ψυχοθεραπεία είναι για τον οποιονδήποτε αντιμετωπίζει στρεσογόνες ή δύσκολες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να έχετε τον κλινικό ορισμό του άγχους ή της κατάθλιψης για να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία.

Επίσης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να ενισχύει τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Η ψυχοθεραπεία δεν αντικαθιστά τις θεραπείες γονιμότητας, αλλά συμπληρωματικά βοηθά.

Αν προσπαθείτε χρόνια να συλλάβετε, μπορείτε να ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική. Αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για να πενθήσετε και να επουλώσετε το τραύμα της υπογονιμότητας.

3.Γίνετε μέλος μιας ομάδα υποστήριξης

Η απομόνωση της υπογονιμότητας (και της κατάθλιψης) μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Αν μπορείτε να έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε όσα νιώθετε. Η καλύτερη επιλογή είναι μια ομάδα ψυχοθεραπείας.

Επίσης υπάρχουν ομάδες διαδικτυακά. Μπορείτε να βρείτε blog που ασχολούνται με την σύλληψη και είναι πολύ υποστηρικτικά, και υπάρχουν και πολλά forum που ασχολούνται με τα θέματα της γονιμότητας. Απλά αποφύγετε αυτά που δραματοποιούν τα πράγματα. Η λάθος ομάδα θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Μην διστάσετε να ψάξετε αλλού αν οι πρώτες επιλογές δεν σας ταιριάζουν.

4.Τηλεφωνήστε σε μία φίλη και μιλήστε της για το πρόβλημά σας

Αν υποφέρετε σιωπηλά, κανονίστε μια συνάντηση με μία φίλη σήμερα. Οι πραγματικές σας φίλες θα σας καταλάβουν και θα θέλουν να σας συμπαρασταθούν. Η υπογονιμότητα είναι αρκετά δύσκολη και δεν χρειάζεται να το κρατάτε μυστικό.

Επιλέξτε έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύετε ότι θα σας ακούσει και θα σας υποστηρίξει. Πείτε της για την κατάθλιψη και την υπογονιμότητα. Πείτε της πως μπορεί να σας υποστηρίξει. Μια καλή φίλη θα θέλει να βοηθήσει.

5.Φροντίστε τον εαυτό σας

Όταν αισθάνεστε θλίψη, μπορεί να παραμελείτε τον εαυτό σας. Τα μικρά πράγματα μπορεί να μοιάζουν πολύ δύσκολα. Ή μπορεί να αισθάνεστε ανίκανοι να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αν σκέφτεστε ʺέχω κατάθλιψη, δεν μπορώ να κοιμηθώ, δεν θέλω να φάω, και δεν έχω ενέργεια για άσκησηʺ απλά κάντε ότι καλύτερο μπορείτε, προς το παρών:

  • Ξεκουραστείτε
  • Φάτε τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα κάθε μέρα
  • Κάντε κάποια ελαφριά άσκηση (η yoga ή το περπάτημα είναι καλές επιλογές)

Από την άλλη, ίσως δεν ξέρετε πως να φροντίζετε τον εαυτό σας, ίσως ποτέ να μην σας το έμαθαν. Μην αισθάνεστε άσχημα , πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν! Θα μάθετε με τον καιρό, και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, θα γίνουν πιο εύκολα, θα είστε ξανά καλά.

6.Θλίψη της Υπογονιμότητας: έχετε μια απλή θλίψη ή κατάθλιψη;

Το ζήτημα της θλίψης/κατάθλιψης μας υπενθυμίζει ότι η ψυχή μας χρειάζεται περισσότερη προσοχή από αυτή που παίρνει. Με αυτή τη λογική, καλό είναι να αναφερθούν μερικά πράγματα με τα οποία μπορείτε να βάλετε την ψυχική σας υγεία σε προτεραιότητα κατά την διάρκεια της θεραπείας της γονιμότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιμένουν ή είναι έντονα, όταν η θλίψη, οι ενοχές , η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και η απουσία της χαράς σας βασανίζουν. Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο μια ψυχική διαταραχή, έχει και σωματικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, όπως το φαγητό και το ποτό (αποφυγή καφεΐνης, που μπορεί να φέρει ανησυχία, και του αλκοόλ, το οποίο χειροτερεύει τα καταθλιπτικά συμπτώματα).

Έτσι αν η θλίψη/κατάθλιψη δεν υποχωρεί, είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε στον γιατρό σας για το πως η διάθεσή σας επηρεάζει την λειτουργικότητά σας και την ζωή σας. Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο, για να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές της διάθεσης που βιώνετε. Επίσης είναι η στιγμή να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή για να κάνετε ψυχοθεραπεία, ώστε να πάρετε φροντίδα, να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης.

Μπορεί να είναι μια πρόκληση για εσάς να διευρύνετε το θεραπευτικό σας δίκτυο με κάποιον ψυχοθεραπευτή που θα φροντίζει για την ψυχική σας υγεία. Αλλά αν αναγνωρίζετε τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν υπάρχει καλύτερο βήμα από το να κάνετε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία.