Κάνε το Τεστ
κίνητρο, πως θα βρείτε το κίνητρό σας, πως θα διατηρήσετε το κίνητρό σας, που οφείλεται η έλλειψη κινήτρων

Πως να διατηρήσετε το κίνητρό σας

Τρόποι που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το κίνητρό σας

Μερικές φορές μπορεί να μην έχετε το κίνητρο να αντιμετωπίσετε καταστάσεις και προβλήματα. Άλλες φορές, η έλλειψη κινήτρου μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Αν για παράδειγμα , είστε τελειομανείς, η έλλειψη κινήτρου μπορεί να προέρχεται από το φόβο ότι δεν θα ολοκληρώσετε όσα θέλετε με άψογο τρόπο. Μέχρι να διευθετήσετε αυτή την ανάγκη για τελειότητα, το κίνητρό σας δεν θα βελτιωθεί.

Άλλες στιγμές, η έλλειψη κινήτρου μπορεί να σας κάνει αναβλητικούς. Και όσο πιο αναβλητικοί είστε, τόσο λιγότερο κίνητρο έχετε. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δουλειά για να βελτιώσετε το κίνητρό σας και να νιώσετε καλύτερα.

Κάποιοι συχνοί λόγοι για τους οποίους νιώθετε έλλειψη κινήτρου περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή της ταλαιπωρίας: είτε δεν θέλετε να κάνετε κάτι στη ρουτίνα σας ή προσπαθείτε να αποφύγετε τα συναισθήματα απογοήτευσης αποφεύγοντας μια δύσκολη πρόκληση, μερικές φορές η έλλειψη κινήτρου προκύπτει από την επιθυμία να αποφύγετε τα δυσάρεστα συναισθήματα.
  • Αμφιβολίες για τον εαυτό σας: όταν σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ή όταν έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να αντέξετε τη δυσφορία που σχετίζεται με συγκεκριμένα πράγματα, δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε.
  • Είστε πολυάσχολοι: έχετε τόσες υποχρεώσεις στη ζωή σας με αποτέλεσμα να σας κατακλύζουν τα συναισθήματα.
  • Έλλειψη δέσμευσης στο στόχο σας: αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι επειδή νιώθετε υποχρεωμένοι, δεν είστε δεσμευμένοι στο στόχο σας.
  • Θέματα ψυχικής υγείας: η έλλειψη κινήτρου είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Μπορεί να συνδέεται με άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που εξηγούν την έλλειψη κινήτρου. Μπορεί η έλλειψη κινήτρου να προκύπτει από άλλα θέματα, όπως ο φόβος για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς ή την επιθυμία σας να ευχαριστείτε τους άλλους. Για αυτό σκεφτείτε προσεκτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας.

Πώς να διατηρήσετε το κίνητρό σας;

  • Θέστε στόχους: όταν θέτετε ένα στόχο, παίρνετε την απόφαση να δράσετε με τρόπο που σας βοηθά να επιτύχετε όσα επιθυμείτε. Οι στόχοι σας βοηθούν να επικεντρωθείτε σε όσα θέλετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κίνητρά σας.
  • Επιλέξετε στόχους που σας ενδιαφέρουν: είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρήσετε το κίνητρό σας αν δουλεύετε για κάτι που πραγματικά  επιθυμείτε ή θέλετε να επιτύχετε, αντί να σκέφτεστε τι θέλουν οι άλλοι από εσάς.
  • Βρείτε πράγματα σχετικά με το στόχο σας: μερικές φορές οι άνθρωποι θέτουν στόχους ή δεν βρίσκουν ενδιαφέρον για αυτό που κάνουν. Για αυτό προσπαθήστε να βρείτε όσα σας δίνουν κίνητρο.
  • Αξιολογήστε την πρόοδό σας: όταν δουλεύετε για κάτι, μπορεί να σας δώσει κίνητρο να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Φτιάξτε ένα πλάνο δράσης.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας: κάθε φορά που επιτυγχάνετε κάτι επιβραβεύστε τον εαυτό σας.