Κάνε το Τεστ
αποξηραμένα φρούτα, θρεπτική αξία αποξηραμένων φρούτων, διατροφική αξία αποξηραμένων φρούτων, αποξηραμένα φρούτα και οφέλη στην υγεία

Αποξηραμένα φρούτα: διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Αποξηραμένα Φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για σνακ εξαιτίας της θρεπτικής τους αξίας.

Διατροφική αξία

Υπάρχουν πολλά αποξηραμένα φρούτα διαθέσιμα στην αγορά τα οποία περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα. Γενικά τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν 359 θερμίδες ανά 100g  και είναι πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Ασβεστίου
  • Σιδήρου
  • Καλίου

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και σίδηρο. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Οφέλη αποξηραμένων φρούτων

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, πρωτεΐνη, κάλιο, ασβέστιο που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των νοσημάτων.

Απώλεια βάρους

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους αν τα καταναλώνετε με μέτρο. Περιέχουν λίγα λιπαρά, υδατάνθρακες και σάκχαρα και περισσότερη πρωτεΐνη.

Υγεία του δέρματος

Τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν το δέρμα να παραμείνει λαμπερό και υγιές. Είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος και προλαμβάνουν την γήρανση.

Δυσκοιλιότητα

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην υγεία του εντέρου.

Υγεία της καρδιάς

Τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και στη  διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης ειδικά οι σταφίδες. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, όπως το εγκεφαλικό.

Υγεία των οστών

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση των υγιών οστών και στην ενίσχυσή τους.

Άγχος και κατάθλιψη

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη.