Κάνε το Τεστ
ολιστική ψυχιατρική ,αρχές ολιστικής ψυχιατρικής

Αρχές ολιστικής ψυχιατρικής

Αρχές Ολιστικής Ψυχιατρικής

Η ψυχιατρική δεν είναι μονοδιάστατη. Υπάρχουν πολλές μορφές και προσεγγίσεις, και μία από αυτές είναι η ολιστική ψυχιατρική.

Τι είναι η ολιστική ψυχιατρική;

Η ολιστική ψυχιατρική αποτελεί μια ολιστική μορφή θεραπείας. Με άλλα λόγια, εξετάζεται το άτομο σφαιρικά, ως ολότητα και όχι μονάχα τα συμπτώματα. Η ολιστική ιατρική χρησιμοποιεί μεθόδους της συμβατικής ψυχιατρικής, όπως η φαρμακευτική αγωγή, αλλά επίσης παρέχει εξατομικευμένους και συμπληρωματικούς τρόπους για να βοηθηθεί το άτομο. Η ολιστική ιατρική πιστεύει ότι υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες το άτομο έχει ανάγκη διαφορετική θεραπεία.

Παραδείγματα ολιστικής θεραπείας

Η ολιστική ψυχιατρική χρησιμοποιεί διαφορετικές μορφές θεραπείας που περιλαμβάνουν:

 • Τις διατροφικές ανάγκες. Ένας τρόπος για να θεραπεύσεις την ψυχική υγεία κάποιου είναι να κάνει διατροφή και άσκηση. Για παράδειγμα, κάποιος με κατάθλιψη μπορεί να ωφεληθεί από την γυμναστική και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
 • Τις ασκήσεις για την χαλάρωση του μυαλού. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοών.
 • Τον κατευθυνόμενο οραματισμό. Το μυαλό ακολουθεί μια εικόνα, και αυτό βοηθά στην επούλωση.
 • Τις τεχνικές χαλάρωσης. Το μασάζ και άλλες θεραπείες που προάγουν την χαλάρωση.
 • Την ψυχοθεραπεία.
 • Την τραυματιοθεραπεία-EMDR.

Η ολιστική ψυχιατρική μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλο εύρος μεθόδων και αυτό βοηθά περισσότερους ανθρώπους.

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από την ολιστική ψυχιατρική;

Η ολιστική ψυχιατρική μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που δυσκολεύονται να εφαρμόσουν την κλασική ψυχιατρική. Κάποιος που θέλει να βελτιώσει την ευεξία του μπορεί να ωφεληθεί, αν θέλει να δει συνολικά την υγεία του και πως αυτή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι με άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, φοβίες και οτιδήποτε παρόμοιο μπορούν να ωφεληθούν.

Η ολιστική ψυχιατρική δεν είναι όλους. Αν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις ή ψύχωση ή κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, μάλλον χρειάζεστε πιο άμεσες ιατρικές παρεμβάσεις.

Αρχές ολιστικής ψυχιατρικής

Η ολιστική ψυχιατρική έχει ένα σύνολο αρχών. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Ο σκοπός της ολιστικής ψυχιατρικής δεν είναι μόνο η θεραπεία ενός νοσήματος. Αν κάποιος έχει άγχος, η απαλλαγή του ατόμου από το άγχος δεν είναι το τέλος της θεραπείας. Ο στόχος είναι να έχει καλή ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας στο μέλλον και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής κάποιου. Ένας άνθρωπος που δοκιμάζει την ολιστική ψυχιατρική θέλει να βελτιωθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής του.
 • Η ολιστική ψυχιατρική πιστεύει στην επουλωτική δύναμη των σχέσεων. Αυτό περιλαμβάνει προφανώς τη θεραπευτική σχέση ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου, αλλά επίσης περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες σχέσεις του θεραπευόμενου. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει προβλήματα στις ερωτικές του σχέσεις ή στις φιλικές σχέσεις, είναι ανάγκη να επιδιορθώσει και αυτές τις σχέσεις. Η ολιστική ψυχιατρική έχει και στοιχεία συμβουλευτικής.
 • Όπως προαναφέρθηκε, η ολιστική ψυχιατρική είναι μια ολιστική προσέγγιση, όπου εξετάζεται η ολότητα και όχι μόνο το σώμα. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα, το μυαλό και το περιβάλλον συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται, και όλα μαζί συμβάλλουν στην αρμονία. Αν θέλετε να θεραπεύσετε το άγχος σας, είναι ανάγκη να κοιτάξετε τη ζωή γύρω σας. Υπάρχουν λόγοι στην προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική σας ζωή που συμβάλλουν σε όσα νιώθετε.
 • Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να εμφανιστεί μια ψυχική διαταραχή ή κάποιο άλλο νόσημα και μετά να προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Η ολιστική ψυχιατρική θεωρεί ότι όταν ζείτε υγιεινά, σωματικά και ψυχικά, μπορεί να προλάβετε μελλοντικά προβλήματα. Αλλά αν έχετε υγιή νοοτροπία και στρατηγική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας πολύ καλύτερα. Για την πρόληψη, η ολιστική ψυχιατρική χρησιμοποιεί την διατροφή, τον διαλογισμό, τις σχέσεις και την πνευματικότητα για την προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου.
 • Η ολιστική ψυχιατρική πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επουλωθούν εκ των έσω. Η φυσιολογική κατάσταση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η υγεία. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να αυτοϊαθεί αν έχει τον τρόπο ή τα εργαλεία για να το κάνει. Απλά χρειάζεται να αναγνωρίσει και να απομακρύνει οτιδήποτε προβληματικό από τη ζωή του.
 • Η ολιστική ψυχιατρική χρησιμοποιεί συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων: η συμβατική ψυχιατρική (που χρησιμοποιεί την διάγνωση, την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή) μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως η ενσυνειδητότητα, το μασάζ, τα συμπληρώματα διατροφής και άλλες μορφές εναλλακτικής ιατρικής.
 • Μια ακόμη αρχή της ολιστικής ψυχιατρικής είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη για την υγεία και την ευτυχία τους. Ένας ψυχίατρος δεν μπορεί να σας κάνει χαρούμενους. Όμως μπορεί να σας καθοδηγήσει να ανακαλύψετε την ευτυχία, και να θεραπευτείτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή αρνητικών συνηθειών και συναισθημάτων που σας κρατούν δέσμιους και δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε.

Ολιστική Ιατρική - Εξατομίκευση

Η ατομικότητα είναι πολύ σημαντική και είναι μεγάλο κομμάτι της ολιστικής ψυχιατρικής. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Κάποιος μπορεί να αποκρίνεται καλά στην φαρμακευτική αγωγή, και κάποιος άλλος στην ψυχοθεραπεία. Οι προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου και η μοναδικότητά του καθορίζουν την θεραπεία και τις στρατηγικές της ολιστικής ψυχιατρικής.