Κάνε το Τεστ
χουρμάδες, θρεπτικά συστατικά χουρμάδων , θρεπτική αξία χουρμάδων, αντιοξειδωτικά χουρμάδων, χουρμάδες superfood, οφέλη χουρμάδων

Χουρμάδες: ένα superfood για τον οργανισμό

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένοι με το επιδόρπιο λόγω της γλυκιάς και πλούσιας γεύσης τους. Οι χουρμάδες είναι τροπικό φρούτο και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτικά συστατικά των χουρμάδων

Τρεις χουρμάδες έχουν 200 θερμίδες, 54 gr υδατανθράκων , 5gr φυτικών ινών, 1 gr πρωτεΐνης και καθόλου λίπος. Επίσης οι χουρμάδες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ , ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά δρουν κατά του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών και στην ικανότητα του σώματος να τις καταπολεμά. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί γήρανση και κυτταρική βλάβη τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες. Οι χουρμάδες επίσης περιέχουν ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων.

Οι χουρμάδες περιέχουν αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν τα καροτενοειδή, τις πολυφαινόλες (όπως το φαινολικό οξύ, οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες και τα φλαβονοειδή), τις τανίνες και τις στερόλες.

  • Καροτενοειδή: τα καροτενοειδή είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τις πιθανότητες του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας , η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία των ματιών σας. Τα καροτενοειδή έχουν πολλά οφέλη στην καρδιά. Ο καρδιακός ρυθμός επηρεάζεται από το στρες της σύγχρονης εποχής και οι χουρμάδες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
  • Φλαβονοειδή: τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τις επιδράσεις των χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης. Έχουν πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο για εκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος του Alzheimer. Τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.
  • Φαινολικό οξύ: το φαινολικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Οφέλη χουρμάδων

Καρκίνος

Οι χουρμάδες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Δρουν κατά του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Υγεία της καρδιάς

Οι χουρμάδες περιέχουν κάλιο, έναν ουσιαστικό ηλεκτρολύτη για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι χουρμάδες περιέχουν χαμηλά ποσοστά νατρίου και φυτικών ινών που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Υγεία των οστών    

Το μαγνήσιο που υπάρχει στους χουρμάδες παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών. Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Το μαγνήσιο που υπάρχει στις τροφές είναι πιο ασφαλές από ότι τα συμπληρώματα καθώς μειώνεται ο κίνδυνος τοξικότητας. Ο σίδηρος που υπάρχει στους χουρμάδες παίζει σημαντικό ρόλο στο μυελό των οστών.

Εμμηνόπαυση

Οι ισοφλαβόνες είναι μια μορφή φυτοοιστρογόνων που βοηθούν στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι χουρμάδες περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε ισοφλαβόνες από όλα τα φρούτα. Για αυτό το λόγο οι χουρμάδες αποτελούν ένα φυσικό τρόπο ανακούφισης από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αλλεργική αντίδραση στους χουρμάδες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στους χουρμάδες δεν είναι κάτι σύνηθες και αν αυτό συμβεί προκαλούν εξάνθημα και φλεγμονή γύρω από το στόμα. Η μούχλα ή τα θειϊκά άλατα (που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα αποξηραμένα φρούτα) είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα των αλλεργιών. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του άσθματος και μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και να απαιτούν άμεση ιατρική επέμβαση.