Κάνε το Τεστ
βελονισμός, δράση βελονισμού

Βελονισμός: Πώς λειτουργεί;

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Κινεζική τεχνική που εμφανίστηκε πριν από 5000 χρόνια, και ακόμη και σήμερα παραμένει αποτελεσματικός για τους ασθενείς. Εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, και πλέον αποτελεί κομμάτι του συστήματος υγείας σαν παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα, στο μυαλό και στο πνεύμα, που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Κάθε κομμάτι του σώματος δεν έχει μονάχα σωματική, αλλά επίσης συναισθηματική και πνευματική σημασία. Για παράδειγμα, στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική οι νεφροί συνδέονται με τη δύναμη της θέλησης και το ήπαρ με την ελπίδα ή το αίσθημα της απελπισίας. Η διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα συνδέεται με αυτά τα όργανα, και οι βελονιστές είτε ενισχύουν ή μειώνουν τη λειτουργικότητα τους, ανάλογα με το τι είναι αναγκαίο για να επέλθει η ισορροπία στο σώμα.

Είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, ο πόνος και τα νοσήματα οφείλονται σε ανισορροπία ή παρεμπόδιση της ροής της ενέργειας (chi). Η ενέργεια ρέει στο σώμα μέσω των μεσημβρινών, των μονοπατιών στο σώμα που συνδέουν διαφορετικά τμήματα του σώματος μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της ροής της ενέργειας  μπορεί να είναι η στασιμότητα ή η  συσσώρευση της ενέργειας σε κάποιες περιοχές, ή η μείωση της σε άλλες με αποτέλεσμα να προκαλούνται ασθένειες.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τις τεχνικές απεικόνισης σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν ή να  αποδείξουν τη ροή του τσι στους μεσημβρινούς του σώματος, μάταια. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μαγνητική τομογραφία (MRI), επειδή οι βελόνες είναι μεταλλικές, και όχι πέτρινες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη θεραπεία διάφορων προβλημάτων όπως ο χρόνιος πόνος, η αϋπνία, η ινομυαλγία, οι αλλεργίες, η υπογονιμότητα, οι εθισμοί και τα προβλήματα των αρθρώσεων , όπως η τενοντίτιδα.

Είναι επώδυνος ο βελονισμός;

Όχι δεν είναι. Οι βελονιστές εισάγουν μια πολύ λεπτή βελόνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Ίσως να νιώσετε ένα τσίμπημα όταν η βελόνα διαπερνά το δέρμα, αλλά μετά, η είσοδος είναι ανώδυνη. Μετά τη εισαγωγή των βελονών , και ανάλογα με την κάθε περίπτωση, οι βελόνες παραμένουν για 20-40 λεπτά στο σημεία, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να νιώθετε τσίμπημα ή αίσθηση ζέστης. Κάποιοι βελονιστές μπορεί να κουνήσουν απαλά τις βελόνες ή να  εφαρμόζουν θερμότητα ή ηλεκτρισμό, ώστε να διεγείρουν τη ροή της ενέργειας.