Κάνε το Τεστ
συναισθηματική νοημοσύνη, τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, οφέλη συναισθηματικής νοημοσύνης, πως θα ενισχύσετε την συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη: πως μπορείτε να την βελτιώσετε

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα να αντιλαμβάνεστε, να ελέγχετε και να αξιολογείτε τα συναισθήματα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται και καλλιεργείται.

Η ικανότητα να εκφράζετε και να ελέγχετε τα συναισθήματα σας είναι ουσιαστική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα να κατανοείτε, να ερμηνεύετε και να ανταποκρίνεστε στα συναισθήματα των άλλων. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούσατε να καταλάβετε πότε ένας φίλος σας είναι θλιμμένος ή ένας συνεργάτης σας θυμωμένος. Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για την συνολική επιτυχία στη ζωή.

Οφέλη συναισθηματικής νοημοσύνης

Η συναισθηματική νοημοσύνη δίνει έμπνευση για συνεργασίες, δημιουργεί εμπιστοσύνη στις σχέσεις, και σας επιτρέπει να βοηθάτε και να στηρίζετε τους άλλους. Η διορατικότητα που χαρακτηρίζει τους συναισθηματικά ευφυείς ανθρώπους βοηθά στην προσωπική εξέλιξη και στην ευτυχία. Στην πραγματικότητα η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ανθρώπου.

Ένα άτομο με συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων και έτσι αποκρίνεται κατάλληλα στις συναισθηματικές ανάγκες των φίλων, των συνεργατών και των αγαπημένων του.

Ένα άτομο που γνωρίζει τον εαυτό του, συχνά διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη. Η ικανότητα κάποιου να κοιτάζει βαθιά μέσα του οδηγεί στη διορατικότητα. Αυτή η ικανότητα βοηθά το άτομο να αντιλαμβάνεται τα λάθη του σε μια σχέση. Η επίγνωση ότι τα λόγια του ή οι πράξεις τους επηρεάζουν αρνητικά ένα φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο βοηθά να διορθώσει τις παρεξηγήσεις.

Πώς θα βελτιώσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντική για αυτό υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να την βελτιώσετε.

1. Καταρχή, ακούστε τους άλλους!

Αν θέλετε να κατανοήσετε πως νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι, το πρώτο βήμα είναι να τους δώσετε προσοχή. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε αυτό που προσπαθούν να σας πούνε, λεκτικά και μη λεκτικά. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να εκδηλώνει πολλά συναισθήματα. Όταν αισθάνεστε ότι κάποιος νιώθει συγκεκριμένα συναισθήματα, σκεφτείτε τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτά.

2. Ενσυναίσθηση

Το να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα είναι σημαντικό, αλλά είναι ανάγκη να μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου για να κατανοήσετε όσα νιώθει. Εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση. Φανταστείτε πως θα νιώθατε εσείς σε μια κατάσταση αν την αντιμετωπίζατε.

3. Σκέψη

Η ικανότητα να σκέφτεστε περί των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική για την συναισθηματική νοημοσύνη. Θυμηθείτε πως τα δικά σας συναισθήματα επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές σας. Όταν σκέφτεστε πως αντιδρούν οι άλλοι άνθρωποι, αξιολογήστε το ρόλο που παίζουν τα συναισθήματά τους (μπείτε στη θέση τους, η ενσυναίσθηση που αναφέραμε παραπάνω). Αναρωτηθείτε, "γιατί κάποιος νιώθει έτσι"; Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα συναισθήματα; Όσο θα ψάχνετε απαντήσεις, θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε το ρόλο των συναισθημάτων στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης

Μπορείτε να κάνετε το τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης, για να έχετε μια πρώτη εκτίμηση για το βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης σας και τις δεξιότητες που μπορείτε να αναπτύξετε.