Κάνε το Τεστ
βελονισμός, πώς λειτουργεί ο βελονισμός, εφαρμογές βελονισμού, παρενέργειες βελονισμού, αποτελεσματικότητα βελονισμού

Συχνές ερωτήσεις για τον βελονισμό

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος μέσω της οποίας διεγείρεται η παραγωγή φυσικών ουσιών του σώματος. Αυτό γίνεται με την είσοδο βελονών και την εφαρμογή ηλεκτρικής διέγερσης σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Η κλασική Κινεζική ιατρική υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενεργειακά κανάλια που διατρέχουν το σώμα μας. Αυτά τα ενεργειακά κανάλια, που ονομάζονται μεσημβρινοί, είναι σαν ποτάμια που ρέουν μέσα στο σώμα και θρέφουν τους ιστούς. Οτιδήποτε παρεμποδίζει τη ροή ενέργειας λειτουργεί σαν φραγμός με αποτέλεσμα η ενέργεια να λιμνάζει.

Οι μεσημβρινοί επηρεάζονται από τις βελόνες που εισέρχονται στα σημεία βελονισμού, καθώς αυτές ξεμπλοκάρουν τα εμπόδια και αποκαθιστούν τη φυσιολογική ροή της ενέργειας μέσω των μεσημβρινών. Ο βελονισμός βοηθά τα εσωτερικά μας όργανα να επιδιορθώσουν τις ανωμαλίες στην πέψη, στην απορρόφηση και στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας, και στην κυκλοφορία της ενέργειας μέσω των μεσημβρινών.

Η σύγχρονη επιστημονική εξήγηση είναι ότι οι βελόνες που εισέρχονται στα βελονιστικά σημεία διεγείρουν το νευρικό σύστημα να απελευθερώνει χημικές ουσίες στους μύες, στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες μεταβάλλουν την εμπειρία του πόνου, ή προκαλούν την απελευθέρωση άλλων ουσιών και ορμονών που επηρεάζουν το εσωτερικό σύστημα ρύθμισης του σώματος.

Η βελτίωση της ροής της ενέργειας και η βιοχημική ισορροπία που επιφέρει ο βελονισμός οδηγούν στη διέγερση των φυσικών θεραπευτικών ικανοτήτων του σώματος, και έτσι προάγεται η σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Τι είναι ο ιατρικός βελονισμός; Διαφέρει από τον συνηθισμένο βελονισμό;

Ο βελονισμός αποτελεί μια αρχαία ιατρική μέθοδο, και υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την εκμάθηση του. Ο ιατρικός βελονισμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βελονισμό που εφαρμόζεται από ένα εκπαιδευμένο γιατρό, ο οποίος έχει επίσης ειδικευθεί στο βελονισμό.

Πού εφαρμόζεται ο ιατρικός βελονισμός;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι ένα σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί σε τρεις πτυχές της φροντίδας της υγείας:

 • την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας,
 • την πρόληψη νόσων,
 • τη θεραπεία πολλών νοσημάτων.

Ενώ ο βελονισμός συχνά συνδέεται με τη θεραπεία του πόνου, στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές. Ο βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνος του ή να χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά ή συνδυαστικά με άλλες ιατρικές θεραπείες για πολλά νοσήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει το βελονισμό ως μέθοδο θεραπείας πολλών ιατρικών προβλημάτων που περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος: γαστρίτιδα και υπερβολική έκκριση οξέων, σπαστική κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
 • Προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος: ιγμορίτιδα, πονόλαιμος, βρογχίτιδα, άσθμα, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.
 • Νευρολογικά και μυϊκά προβλήματα: πονοκέφαλοι, τικ στο πρόσωπο, πόνοι στον αυχένα, νευρίτιδα, συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου, τενοντοθυλακίτιδα, πολλές μορφές τενοντίτιδας, πόνοι στη μέση, ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδα.
 • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος , του αναπαραγωγικού συστήματος και της εμμήνου ρύσεως.

Ο βελονισμός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε προβλήματα που αφορούν το στρες, άγχος και τις συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Πόσες συνεδρίες βελονισμού είναι αναγκαίες;

Ο αριθμός των συνεδριών  που απαιτούνται διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για πολύπλοκες ή μακροχρόνιες καταστάσεις, μία με δύο συνεδρίες την εβδομάδα για κάποιους μήνες ίσως να είναι απαραίτητες. Για οξεία προβλήματα, συνήθως απαιτούνται λιγότερες συνεδρίες.

Ο βελονισμός έχει παρενέργειες;

Συνήθως δεν παρατηρούνται παρενέργειες. Καθώς η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται στο σώμα, ενδογενείς ουσίες και ορμόνες διεγείρονται και η επούλωση αρχίζει. Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια μικρή αναστάτωση τις πρώτες ημέρες ή να παρατηρηθούν κάποιες γενικές, όπως στην όρεξη για φαγητό, στον ύπνο ή στα συναισθήματα. Αυτά όμως δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς είναι απλά ενδείξεις που δείχνουν ότι ο βελονισμός λειτουργεί. Είναι συχνό στην πρώτη ή στη δεύτερη συνεδρία να νιώθετε μια βαθιά χαλάρωση αμέσως μετά τη θεραπεία.

Η τοποθέτηση των βελονών πονάει;

Ο κάθε άνθρωπος νιώθει διαφορετικά τις βελόνες. Αρκετοί ασθενείς νιώθουν ελαφρύ και στιγμιαίο πόνο κατά την είσοδο των βελονών στο σώμα, οι περισσότεροι δεν νιώθουν καθόλου πόνο. Από τη στιγμή που οι βελόνες θα τοποθετηθούν στα βελονιστικά σημεία, δεν υπάρχει πόνος. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και σταθερές και κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι. Το άκρο της βελόνας είναι λείο (δεν είναι κοίλο με γωνίες όπως μια υποδερμιδική βελόνα) και η είσοδος στο δέρμα δεν είναι επώδυνη όπως οι ενέσεις ή οι βελόνες αιμοληψίας. Ο κίνδυνος για μώλωπες και ερεθισμό του δέρματος είναι πολύ μικρότερος από όταν χρησιμοποιείται μια βελόνα αιμοληψίας. Επειδή οι βελόνες είναι μιας χρήσεως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης.

Είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος. Τα τελευταία 2000 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε βελονισμό από ότι με άλλες ιατρικές μεθόδους. Σήμερα ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Σοβιετική Ένωση, και η χρήση του αυξάνεται συνεχώς στην Αμερική. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με άλλες τεχνικές, όπως η κλασική ιατρική, η φυσικοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία και η ομοιοπαθητική. Είναι πολύ σημαντικό ο βελονιστής σας να είναι ενήμερος για όλα όσα κάνετε, ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Χρειάζεται να πιστέψω στο βελονισμό για να έχει αποτελέσματα;

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Ο βελονισμός εφαρμόζεται επιτυχώς σε ζώα (γάτες, σκύλους, άλογα και άλλα), και φυσικά τα ζώα δεν κατανοούν ούτε πιστεύουν στη διαδικασία που θα τους κάνει καλύτερα. Η αισιοδοξία ίσως να ενισχύει τα αποτελέσματα του βελονισμού, ενώ η αρνητική στάση μπορεί να υπονομεύει τις επιδράσεις του βελονισμού ή άλλων θεραπειών. Μια ουδέτερη στάση δεν θα μπλοκάρει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνω ή όχι όταν έχω συνεδρίες βελονισμού;

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που χρειάζεται να τηρείτε και είναι σημαντικές:

 • Μην τρώτε υπερβολικά πριν ή μετά τη συνεδρία βελονισμού.
 • Μην κάνετε έντονη άσκηση, μην καταναλώνετε αλκοόλ 6 ώρες πριν ή μετά τη θεραπεία.
 • Οργανώστε τις υποχρεώσεις σας ώστε μετά τη συνεδρία βελονισμού να έχετε χρόνο να ξεκουραστείτε, ή τουλάχιστον να μην χρειαστεί να εργαστείτε έντονα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις πρώτες συνεδρίες.
 • Συνεχίστε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ και ουσιών) ειδικά την εβδομάδα πριν την θεραπεία, θα επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.
 • Να θυμάστε ή να καταγράφετε όλα όσα παρατηρείτε μετά τη συνεδρία. Αυτό είναι σημαντικό για το γιατρό σας για να ξέρει πως θα σχεδιάσει τις επόμενες συνεδρίες ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το πρόβλημά σας.

Συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων

Ο βελονισμός είναι ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σύστημα για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ψυχικής σφαίρας. Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους, όπως η ομοιοπαθητική και η ψυχοθεραπεία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.