Κάνε το Τεστ
απώλεια βάρους, γιατί είναι δύσκολο να χάσουμε βάρος, παράγοντες που επηρεάζουν την απώλειας βάρους, αλλαγές στον τρόπο ζωή για να χάσουμε βάρος

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος

Απώλεια βάρους

Το σώμα του καθενός είναι μοναδικό, για αυτό η διατροφή που ταιριάζει σε ένα φίλο σας, σε ένα συνάδελφο ή στη μητέρα σας ή στην αδερφή σας ίσως να μην λειτουργεί για εσάς. Όταν θέλετε να χάσετε βάρος καλό είναι να σκεφτείτε το οικογενειακό σας ιστορικό, τον μεταβολισμό σας, την φυσική σας δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο σας, τις προτιμήσεις σας. Όταν κάνετε δίαιτα είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τρώτε τρόφιμα που σας αρέσουν. Προσαρμόστε την δίαιτα στο σώμα σας και στις ανάγκες σας και αποδεχτείτε ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καταπολεμάτε όχι μόνο τη λαχτάρα σας για φαγητό, αλλά και το ίδιο σας το σώμα. Η απώλεια βάρους μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε πλήρεις αλλά επίσης αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης , η οποία προκαλεί πείνα. Αυτή η ανισορροπία στις ορμόνες συνεχίζεται και μετά την επιθυμητή απώλεια βάρους, και κάνει ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας.

Αν κόψετε τις πολλές θερμίδες γρήγορα, ο μεταβολισμός σας πέφτει και είναι πιο πιθανό να χάνετε μυϊκή μάζα. Οι μύες είναι κυριολεκτικά η μηχανή του μεταβολισμού. Όταν τρώτε πολύ λίγο είναι πιο πιθανό να αυξήσετε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε και αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα επειδή πιέζετε πολύ τον εαυτό σας. Για αυτό είναι καλό να έχετε πιο ρεαλιστικούς στόχους, να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και τις θερμίδες που καταναλώνετε ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Τρόπος ζωής

Αν θέλετε να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος, χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές για αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αλλάξετε τα πάντα σε μια νύχτα, αλλά ότι απλά θα είστε ανοιχτοί σε νέους τρόπους για να κάνετε πράγματα. Μεταξύ αυτών που είναι ανάγκη να αλλάξετε για να έχετε μια πιο υγιεινή ζωή είναι:

  • Οι ανθυγιεινές συνήθειες στη ρουτίνα σας. Ίσως να χρειαστεί να ξυπνάτε νωρίτερα για να προετοιμάζετε το γεύμα σας ή να κάνετε άσκηση, χρησιμοποιήστε το χρόνο σας για άσκηση ή για περπάτημα από το να κάθεστε. Οι άνθρωποι που είναι πολυάσχολοι συχνά το χρησιμοποιούν αυτό ως δικαιολογία για τις ανθυγιεινές του συνήθειες. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα.
  • Προσέξτε που ξοδεύετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Είναι ανάγκη να δημιουργήσετε νέους κανόνες και να περιορίσετε την έκθεση σας στην τηλεόραση ή το χρόνο που περνάτε μπροστά από τον υπολογιστή.
  • Απομακρύνετε από την κουζίνα σας τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Όταν έχετε κάτι ανθυγιεινό μπροστά στα μάτια σας είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείτε σε αυτό.

Υποστηρικτικό σύστημα

Αν και το κάνετε κάτι καλό για την υγεία σας αφορά εσάς, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Η υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένεια, το σύντροφό σας και ανθρώπους που καταλαβαίνουν την προσπάθειά σας είναι πολύ σημαντική.

Αν μένετε μαζί με το σύντροφό σας που θέλει να συνεχίσει να τρώει τροφές που σας βάζουν σε πειρασμό, είναι ανάγκη να έχετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης ώστε να φτάσετε το στόχο σας και να διατηρήσετε ισχυρή τη σχέση σας. Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας ανθρώπους που υποστηρίζουν την προσπάθειά σας.

Στόχοι

Αν θέτετε ανέφικτους στόχους, η αποτυχία είναι δεδομένη. Η απώλεια βάρους είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν νιώθετε συνεχώς ότι αποτυγχάνετε. Κανένας δεν έχει κίνητρο αν νιώθει συνεχώς ότι αποτυγχάνει.

Για να μπορέσετε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε ρεαλιστικούς στόχους. Οι στόχοι είναι διαφορετικοί για τον καθένα. Αλλά μην επικεντρώνεστε μόνο στο μεγάλο στόχο. Καλό είναι να θέτετε μικρούς καθημερινούς ή εβδομαδιαίους στόχους ώστε να μείνετε προσηλωμένοι.

Ψυχική υγεία

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ίσως να δυσκολεύεστε ακόμη περισσότερο να χάσετε βάρος. Για πολλούς το φαγητό είναι παρηγοριά και κάτι στο οποίο βασίζονται για να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα. Η αναγνώριση αυτών των συμπεριφορών και των αιτιών τους είναι σημαντική ώστε να γνωρίζετε τι κάνετε και γιατί.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και πως αυτό συμβαίνει χωρίς να το καταλάβετε. Να είστε πρόθυμοι να μάθετε γιατί κάνετε αυτές τις επιλογές και να τις αντιμετωπίζετε.

Τι άλλο μπορεί να με βοηθήσει να αδυνατίσω;

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για τους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αδυνατίσουν, καθώς μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, να μειώσουν την όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειώσουν το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό.

Για να χάσετε βάρος είναι απαραίτητο να αυξήσετε τις καύσεις σας, και να ρυθμίσετε τις θερμίδες που τρώτε. Εκτός από την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό παίζει το νερό, η άσκηση και η διαχείριση του στρες. Με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας.