Κάνε το Τεστ
κανέλα, θρεπτική αξία κανέλας, ιδιότητες κανέλας, οφέλη κανέλας, παρενέργειες κανέλας

Κανέλα: θρεπτική αξία και ιδιότητες

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Προέρχεται από ένα δέντρο και το μοναδικό της άρωμα, το χρώμα και η γεύση της είναι αποτέλεσμα του λιπαρού τμήματος του δέντρου.

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum και περιέχει πολλά συστατικά τα οποία είναι υπεύθυνα για τα πολλά οφέλη της στην υγεία, όπως η κινναμαλδεΰδη και το κιναμικό οξύ.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη της κανέλας προκύπτουν από τον καθαρό φλοιό , τα αιθέρια έλαια ή το εκχύλισμα κανέλας που περιέχουν τις μοναδικές φαινολικές ενώσεις, τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις κάνουν την κανέλα το πιο ωφέλιμο μπαχαρικό στον κόσμο, η οποία έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Θρεπτική αξία κανέλας

Ελάχιστη ποσότητα κανέλας είναι αρκετή για να επωφεληθείτε από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μισό κουταλάκι του γλυκού καθημερινά έχει θετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, στην πέψη, στο ανοσοποιητικό. Υψηλότερες δόσεις είναι ωφέλιμες για την καρδιά , την πρόληψη του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Η κανέλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγγάνιο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κανέλα περιέχει βιταμίνη Ε, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Οφέλη κανέλας

Καρδιά

Η κανέλα μειώνει τον κίνδυνο των νοσημάτων του καρδιαγγειακού, τα οποία είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου. Ένα γραμμάριο κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης , της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ τα επίπεδα της HDL παραμένουν σταθερά.

Διαβήτης

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη κλειδί για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την παραγωγή ενέργειας. Είναι ουσιαστική για την μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα κύτταρα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συμβάλλει στο μεταβολικό σύνδρομο και στο διαβήτη τύπου 2.

Η κανέλα μπορεί να μειώσει δραματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη , βοηθώντας την ορμόνη να κάνει τη δουλειά της.

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με πολλούς τρόπους.  Φαίνεται ότι μειώνει την γλυκόζη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από ένα γεύμα. Παρεμβαίνει στη δράση πολλών πεπτικών ενζύμων, τα οποία επιβραδύνουν την διάσπαση των υδατανθράκων στην πεπτική οδό. Επίσης μια ουσία στην κανέλα μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Αυτό βελτιώνει την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα και δρα πολύ πιο αργά από την ινσουλίνη.

Νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα χαρακτηρίζονται από την προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου. Το Alzheimer και το Parkinson είναι δύο πολύ γνωστά νοσήματα. Δύο ενώσεις που υπάρχουν στην κανέλα φαίνεται να αναστέλλουν την συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι χαρακτηριστική στο Alzheimer. Στη νόσο του Parkinson , η κανέλα προστατεύει τους νευρώνες, σταθεροποιεί τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και βελτιώνει την κινητικότητα.

Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η κανέλα έχει μελετηθεί ευρέως για τις αντικαρκινικές της ικανότητες. Η κανέλα μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση στους όγκους, είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα, και προκαλεί κυτταρικό θάνατο.

Αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση

Η κινναμαλδεΰδη είναι το κύριο ενεργό συστατικό της κανέλας, και βοηθά σε πολλές λοιμώξεις. Το έλαιο της κανέλας δρα αποτελεσματικά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούνται από μύκητες. Επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Η αντιμικροβιακή της δράση βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και στη μείωση της κακοσμίας.

Παρενέργειες κανέλας

  • Ερεθισμός και αλλεργίες: η κανέλα συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες. Αλλά όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες συνεχώς μπορεί να παρατηρήσει ερεθισμό στο στόμα και στα χείλη και να δημιουργούνται πληγές. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην κανέλα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ερεθισμό στο δέρμα.
  • Τοξικότητα: η υπερβολική πρόσληψη κανέλας μπορεί να είναι τοξική, ειδικά αν έχετε προβλήματα με το ήπαρ. Η κουμαρίνη, που υπάρχει στην κανέλα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ αλλά συνήθως οι ποσότητες κανέλας που καταναλώνουμε δεν δημιουργούν πρόβλημα.
  • Μείωση της γλυκόζης στο αίμα: η κανέλα επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, έτσι αν έχετε διαβήτη και παίρνετε την κανέλα ως συμπλήρωμα, πρέπει να την προσαρμόζετε στη θεραπεία σας.
  • Αλληλεπιδράσεις: αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε την κανέλα ως συμπλήρωμα. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δρουν τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα για το διαβήτη, τα αντιπηκτικά, τα φάρμακα για την καρδιά.