Κάνε το Τεστ
κάσιους, θρεπτική αξία των κάσιους, θρεπτικά συστατικά των κάσιους, οφέλη των κάσιους στην υγεία

Κάσιους: ένας ξηρός καρπός με μοναδικά οφέλη

Κάσιους

Τα κάσιους είναι ξηρός καρπός που προέρχεται από την Βραζιλία. Τα κάσιους είναι πολύ δημοφιλή για την λεπτή γεύση τους και τα οφέλη τους στην υγεία.

Θρεπτική αξία των κάσιους

Τα κάσιους είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, μια κατηγορία λιπαρών οξέων που συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

Περιέχουν λίγα σάκχαρα, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη. Τα κάσιους περιέχουν σημαντική ποσότητα χαλκού, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι ουσιαστικό για την παραγωγή ενέργειας, την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου και μαγγανίου που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν το σώμα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβη στους ιστούς. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την φλεγμονή και αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να είναι υγιές. Τα κάσιους είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, δύο κατηγορίες αντιοξειδωτικών.

Τα κάσιους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δεν παράγονται από το σώμα και για αυτό χρειάζεται να τις προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, όμως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και παραγωγή αερίων.

Υγεία της καρδιάς

Δεν είναι όλα τα λιπαρά οξέα κακά για την υγεία μας. Υπάρχουν κάποιοι τύποι λιπαρών οξέων που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Τα κάσιους περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , όπως το ολεϊκό οξύ και το παλμιτολεϊκό οξύ. Αυτά τα ουσιαστικά λιπαρά οξέα συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και τα υψηλά επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που απαιτείται για πολλές φυσιολογικές διαδικασίες στον οργανισμό μας, όπως η παραγωγή ενέργειας, ο μεταβολισμός του σιδήρου και η μεταβίβαση των νευρικών σημάτων. Η φτωχή πρόσληψη χαλκού συνδέεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson ή το Alzheimer και οι παθήσεις των οστών. Τα κάσιους είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Τα κάσιους είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν τον μεταβολισμό και τη σύνθεση των λιπαρών οξέων και των πρωτεϊνών. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στην χαλάρωση των μυών και στην μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου, παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους και συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία νόσο και οστεοπόρωση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου χωρίς επάρκεια μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υγεία των οστών

Τα κάσιους έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Η σοβαρή ανεπάρκεια χαλκού συνδέεται με μικρότερη πυκνότητα των οστών και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των δομικών στοιχείων στο σώμα μας. Χωρίς επαρκή χαλκό, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις βλάβες στο συνδετικό ιστό ή στο κολλαγόνο που είναι σημαντικό για τα οστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα, όπως τα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Το μαγνήσιο που υπάρχει στα κάσιους είναι επίσης σημαντικό για το σχηματισμό των οστών και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά. Το μαγγάνιο που υπάρχει στα κάσιους προλαμβάνει την οστεοπόρωση σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τον χαλκό.

Υγεία του δέρματος

Τα έλαια των κάσιους έχουν εξαιρετικά οφέλη για το δέρμα. Τα κάσιους είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή φυτοχημικών ουσιών και αντιοξειδωτικών. Το υψηλό ποσοστό σεληνίου δεν κάνει μόνο καλό στο δέρμα αλλά προλαμβάνει και την εμφάνιση του καρκίνου.

Υγεία των ματιών

Λόγω των ρύπων που υπάρχουν στο περιβάλλον τα μάτια μας πολλές φορές μολύνονται. Τα κάσιους περιέχουν ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό την ζεαξανθίνη, η οποία απορροφάται άμεσα από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα στον αμφιβληστροειδή που προλαμβάνει από την βλάβη της UV ακτινοβολίας. Επίσης η ζεαξανθίνη προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών.