Κάνε το Τεστ
φωτιες, πυρκαγιες, τραυμα, καταθλιψη, αγχος, μετατραυματικο στρες

Φωτιές, τραύμα και κατάθλιψη

Φωτιές, τραύμα και κατάθλιψη

Τις ημέρες αυτές, για ακόμα μία φορά, τόσο η Αττική αλλά και νησιά της Ελλάδας έχουν περικυκλωθεί από φωτιές, περιουσίες -και το λιγοστό πια- πράσινο καταστρέφονται. Αν και τα γεγονότα αναπόφευκτα θυμίζουν προηγούμενες τραγικές καταστροφές, ευτυχώς δεν υπάρχει απώλεια συνανθρώπων μας. Είτε οφείλονται σε εμπρησμούς, είτε στον καύσωνα και την κλιματική αλλαγή, οι φωτιές έχουν σημαντικές συνέπειες στην ψυχική υγεία, στα άτομα που ζουν στις πληγείσες περιοχές και ιδίως αν κανείς είναι αυτόπτης μάρτυρας απώλειας ανθρώπων ή της καταστροφής σπιτιών, δασών και πρασίνου.

Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές, λόγω της αγωνίας και του φόβου που βιώνουν, τόσο για την πιθανή απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και της ζωής τους, αναπτύσσουν συχνά ψυχολογικές διαταραχές. Τα παρακάτω είναι μερικές κοινές διαταραχές της ψυχικής υγείας που μπορούν να εμφανιστούν λόγω των πυρκαγιών:

Άγχος και κρίσεις πανικού

Ο φόβος και η αβεβαιότητα που συνοδεύουν τις πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις, οδηγώντας σε άγχος. Άτομα που έχουν βιώσει πολλαπλά τραυματικά γεγονότα, όπως πυρκαγιές και άλλες καταστροφές, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη γενικευμένης αγχώδους διαταραχής ή κρίσεων πανικού, και συμπτώματα κατακλυσμιαίου άγχους, συνεχή ανησυχία, διαταραχές ύπνου και αϋπνία, και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης

Κατάθλιψη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια περιουσίας ή η ανάγκη φυγής λόγω μιας πυρκαγιάς, μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές της διάθεσης αλλά και παρατεταμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μετατραυματικό στρες

Το μετατραυματικό στρες έχει ορισμένα ιδιαίτερα συμπτώματα, όπως

  • έντονες αναμνήσεις (αναβιώσεις) ή εφιάλτες που σχετίζονται με την πυρκαγιά
  • αισθήματα ενοχής
  • ευερεθιστότητα και εκρήξεις θυμού

Στρες και διαταραχές ύπνου

Οι συνέπειες μιας πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες αντιδράσεις στρες, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες, όπως πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους. Σημειώνουμε πως το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη σε διάφορα όργανα, όπως την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η καταστροφή της φύσης συγκλονίζει

Είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με τη φύση, από καταβολής του κόσμου. Για αυτό οι εικόνες καταστροφής της φύσης με οποιονδήποτε τρόπο, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Αναζητήστε βοήθεια

Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σε εσάς ή σε δικούς σας ανθρώπους, είναι σημαντικό να πάρετε το νωρίτερο δυνατό βοήθεια για την αντιμετώπισή τους. Ιδίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, είναι πιο ευάλωτοι στα τραύματα και χρειάζονται άμεση ψυχολογική βοήθεια.

Μπορούμε να επουλώσουμε τα ψυχικά τραύματα και την κατάθλιψη

Οι φυσικές καταστροφές όπως αυτές που προκαλούνται από τις πυρκαγιές, συχνά οδηγούν σε ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.

Τα τραυματικά βιώματα και τα συμπτώματα που το ακολουθούν, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR.