Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, φιλίες, φιλικές σχέσεις, κατάθλιψη και φιλικές σχέσεις, πως η κατάθλιψη επηρεάζει τις φιλικές σχέσεις

Κατάθλιψη: πώς επηρεάζει τις φιλικές σχέσεις;

Κατάθλιψη και Φιλικές σχέσεις

Η κατάθλιψη επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Για αυτό πολλές φορές επηρεάζει και τις φιλικές σχέσεις, καθώς τα συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, η έλλειψη ενθουσιασμού επηρεάζουν σημαντικά τις σχέσεις.

Τα οφέλη της φιλίας για τους ανθρώπους που βιώνουν κατάθλιψη είναι αμέτρητα. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια δυνατή φιλία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επουλωθεί.

Η φιλία περιλαμβάνει την υποστήριξη στις καλές και στις κακές στιγμές. Αν και η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε δυνατή φιλία, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί.

Το να διατηρήσετε μια φιλία με ένα άνθρωπο που βιώνει κατάθλιψη δεν είναι πάντα τόσο δύσκολο. Μπορείτε ακόμη να απολαμβάνετε όμορφες στιγμές και ουσιαστικές συζητήσεις.

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τις φιλικές σχέσεις;

Ακυρώνετε τα σχέδιά σας

Μπορεί να πείτε ναι σε μια πρόσκληση για φαγητό αλλά όταν φτάσει η μέρα να μην αισθάνεστε καλά και να μην μπορείτε τελικά να παρευρεθείτε. Δεν εμφανίζεστε και η κατάθλιψη σας κυριαρχεί. Αυτό όμως σας απομακρύνει από τους φίλους σας και σας απομονώνει.

Λέτε πράγματα που πληγώνουν

Η κατάθλιψη συχνά εκδηλώνεται με το να λέτε σκληρά πράγματα για τον εαυτό σας που δεν είναι αληθινά. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε και ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο απλά να εξαφανιστείτε. Όταν σας κατακλύζουν αυτές οι σκέψεις, είναι λογικό να προσβάλλετε τους άλλους.

Το θέμα είναι ότι μπορεί να πείτε άσχημα πράγματα σε ανθρώπους που αγαπάτε, με αποτέλεσμα να οδηγείτε τις φιλικές σας σχέσεις στα άκρα. Αυτές οι στιγμές μπορεί να πληγώσουν συναισθηματικά εσάς και τους άλλους. Από τη στιγμή που θα επουλωθείτε, μπορεί να θέλετε πίσω αυτούς τους φίλους, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα είναι τόσο εύκολα.

Η κατάθλιψη οδηγεί στην απομόνωση

Η κατάθλιψη δεν μειώνει την επιθυμία ενός ανθρώπου να συνδεθεί με άλλους αλλά την ικανότητά του να συνδεθεί. Η κατάθλιψη μπορεί να απομακρύνει ένα άτομο από τους φίλους του , οι οποίοι προσπαθούν να το υποστηρίξουν. Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη παίρνουν όσα γίνονται προσωπικά, δεν κατανοούν αν κάνουν λάθη ή τι συμβαίνει μέσα τους.

Αν δεν συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ενοχές. Αν αρνείστε συνεχώς τις προσκλήσεις επειδή φοβάστε ότι δεν θα καταφέρετε να πάτε, τότε η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει τις φιλίες σας.

Με αυτό τον τρόπο, το παρελθόν καταστρέφει το μέλλον σας. Επειδή έχετε βιώσει την κατάθλιψη, έχετε πειστεί ότι θα είναι έτσι όλη σας η ζωή. Με αυτό τον τρόπο όμως απομονώνεστε από τους ανθρώπους γύρω σας.

Έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι οι γύρω σας δεν σας συμπαθούν

Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να φέρεστε απότομα. Μπορεί να έχετε μια διαστρεβλωμένη άποψη για τον κόσμο , η οποία να επεκτείνεται και στις φιλικές σας σχέσεις.

Όταν οι φίλοι σας δεν απαντούν στα μηνύματα ή στις κλήσεις σας μπορεί να νιώθετε ανεπιθύμητοι. Ωστόσο, μπορεί να είναι απασχολημένοι και να χρειάζεται να κάνετε λίγη υπομονή. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι οι φίλοι σας απορρίπτουν.