Κάνε το Τεστ
τεστ κατάθλιψης, κατάθλιψη, συμπτώματα κατάθλιψης, θεραπεία κατάθλιψης

Ερωτήσεις για την κατάθλιψη

Ερωτήσεις για την Κατάθλιψη

Αν ανησυχείτε ότι ίσως να έχετε κατάθλιψη, είναι σημαντικό να ζητήσετε την κατάλληλη βοήθεια. Αν διστάζετε να επισκεφτείτε ένα ψυχίατρο και θέλετε μια πρώτη εκτίμηση, υπάρχουν διαδραστικά online τεστ για την κατάθλιψη, που θα σας δώσουν μία πρώτη εκτίμηση για το αν τα συμπτώματα που βιώνετε οφείλονται σε κατάθλιψη.

Όλοι νιώθουμε πιεσμένοι και έχουμε άσχημη διάθεση κάποιες φορές. Είτε έχουμε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, έχουμε διαφωνίες με τους φίλους μας ή απλά είμαστε σωματικά εξουθενωμένοι, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουν θλίψη κατά καιρούς. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη εκτίμηση για το αν τα συναισθήματά σας είναι μια φυσιολογική απόκριση στην πίεση της ημέρας, σε ψυχοπιεστικά γεγονότα ή αν είναι συμπτώματα κατάθλιψης με το τεστ κατάθλιψης.

Σε ποιους απευθύνεται το τεστ κατάθλιψης;

Αυτό το τεστ είναι για ανθρώπους που ανησυχούν ότι ίσως τα συμπτώματά τους να οφείλονται στην κατάθλιψη ή ίσως να σκέφτονται ότι ένας αγαπημένος τους έχει κατάθλιψη.

Από τι αποτελείται το τεστ;

Το τεστ αποτελείται από 9 ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να δείτε αν τα συμπτώματά σας οφείλονται στην κατάθλιψη. Το τεστ κατάθλιψης δείχνει αν έχετε κατάθλιψη και βασίζεται σε συμπτώματα και στα διαγνωστικά κριτήρια, που χρησιμοποιούνται από τους ψυχιάτρους σε όλο τον κόσμο  για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα θα σας δώσουν κάποιες ενδείξεις αν έχετε κατάθλιψη. Ωστόσο, αν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Πόσο ακριβές είναι;

Το τεστ θα σας δώσει μια πρώτη εκτίμηση αν έχετε καταθλιπτικά συμπτώματα. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα ψυχικής υγείας, για αυτό δεν πρέπει να βασίζεστε στο τεστ για τη διάγνωσή της. Μιλήστε με τον ψυχοθεραπευτή σας για τα συμπτώματα σας.

Παραδείγματα ερωτήσεων για τεστ κατάθλιψης

Συχνά συγχέουμε την πεσμένη διάθεση και την ακεφιά με την κατάθλιψη. Όμως αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο η πεσμένη διάθεση, είναι βασικά το συναίσθημα ότι δεν θα είστε ποτέ ξανά χαρούμενοι. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κλινική κατάθλιψη συχνά βιώνουν ένα εύρος συμπτωμάτων, σωματικών και συναισθηματικών, που παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα για να λάβετε την αναγκαία βοήθεια.

1. Νιώθετε θλίψη, απελπισία ή κενό;

2. Δυσκολεύεστε να βρείτε την ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε;

3. Έχει αλλάξει η όρεξη για φαγητό (δεν τρώτε ή αντίθετα τρώτε πάρα πολύ);

4. Δεν έχετε ενέργεια και κίνητρο;

5. Έχει μειωθεί η επιθυμία σας για σεξ;

6. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι; Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί;

7. Έχετε ευχές θανάτου, σκέψεις για να βλάψετε τον εαυτό σας ή για να βάλετε τέλος στη ζωή σας;

8. Νιώθετε ενοχές και κατηγορείτε τον εαυτό σας;

9. Αντιμετωπίσατε πρόσφατα ένα τραυματικό γεγονός, όπως μια απώλεια αγαπημένου προσώπου;

10. Αποφεύγετε τους φίλους και την οικογένειά σας;

Θεραπεία για την κατάθλιψη  

Για τους ανθρώπους με κατάθλιψη, το μέλλον μοιάζει χωρίς ελπίδα, χωρίς νόημα, αδιέξοδο, ένα βάσανο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί, από την ψυχοθεραπεία μέχρι την φαρμακευτική αγωγή (όπως με τα αντικαταθλιπτικά SSRI που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο) για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή διάθεση.

Μία από τις προκλήσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη είναι ότι νιώθουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Πολλές φορές είναι δύσκολο οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη να ζητήσουν βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ καλά φάρμακα και ένα εύρος θεραπευτικών παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην ουσιαστική θεραπεία της κατάθλιψης.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη πρέπει να ζητούν βοήθεια και υποστήριξη το συντομότερο δυνατό, και έτσι θα προλάβουν την επιδείνωση της κατάθλιψης.

Συζήτηση για την κατάθλιψη

Αν νιώθετε ότι έχετε κατάθλιψη είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, να μιλήσετε σε φίλους και στην οικογένειά σας, στο γιατρό σας ή ακόμη και σε κάποιον προϊστάμενο στη δουλειά σας. Η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο βήμα για την επούλωση.

Εκτός από το τεστ πως αλλιώς θα ξέρω αν έχω κατάθλιψη;

Αν έχετε κάνει το τεστ κατάθλιψης ή πιστεύετε ότι ίσως να έχετε κατάθλιψη, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων και οι συμβουλές ενός ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα την ψυχική σας υγεία.

1. Δεν νιώθετε ευχαρίστηση

Κάνετε πράγματα που πριν απολαμβάνατε αλλά πλέον δεν σας ευχαριστούν. Ίσως να νιώθετε μουδιασμένοι και να αναρωτιέστε αν πάντα νιώθατε έτσι.

2. Το κλάμα και η θλίψη δεν σταματούν

Άσχημα πράγματα συμβαίνουν στη ζωή μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να κλαίτε, να νιώθετε θλίψη. Με την κατάθλιψη το κλάμα, το πένθος και η θλίψη τείνουν να είναι μόνιμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό. Με τον καιρό συνειδητοποιείτε ότι είναι το μοναδικό συναίσθημα που νιώθετε για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια.

3. Αίσθημα απελπισίας και αδιεξόδου

Έχετε δοκιμάσει πάρα πολλά πράγματα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να σας φέρνει χαρά και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη θλίψη σας. Η κατάθλιψη μπορεί να μοιάζει αναπόφευκτη. Πολλές σοβαρές μορφές κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσουν υποκείμενες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες θέλουν χρόνο και απαιτούν αλλαγές στον τρόπο σκέψης, στην διόρθωση της ανισορροπίας των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου με φαρμακευτική αγωγή και βελτίωση των κοινωνικών επαφών. Η κατάθλιψη είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους. Μερικοί τύποι κατάθλιψης είναι εποχιακοί και σημαντικά γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή. Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι το 15%  των ανθρώπων με μείζονα κατάθλιψη βιώνουν μια υποτροπή. Υπάρχει ελπίδα και δεν θα νιώθετε πάντα έτσι, οι θεραπείες πλέον είναι πιο αποτελεσματικές και οι έρευνες ρίχνουν φως στις υποκείμενες αιτίες.

4. Νιώθετε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά

Υπάρχει ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, να διαβάσετε, να εργαστείτε, να δείτε τηλεόραση. Γενικά επεξεργάζεστε τις πληροφορίες πιο αργά, η καθημερινή σας ρουτίνα σας εξαντλεί, είστε αναβλητικοί, αναποφάσιστοι και πολλά ακόμη συμπτώματα εμφανίζονται. Δεν είναι δικό σας λάθος, είναι κομμάτι της νόσου η οποία απαιτεί θεραπεία.

5. Έχετε αϋπνία ή κοιμάστε συνέχεια

Εξαρτάται από τον τύπο της κατάθλιψης αν θα νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι όλη την ώρα ή αν έχετε υπερβολική ενέργεια και είστε συνεχώς ξύπνιοι. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μην νιώθετε ενοχές που τα αισθάνεστε ή για το ποιος είστε, μιλήστε με τον ψυχοθεραπευτή σας, τους φίλους και την οικογένειά σας. Η καταπίεση των συναισθημάτων απλά συμβάλλει στο πρόβλημα ενώ υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια.

Έχω κατάθλιψη, τι μπορώ να κάνω;

Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η δυσκολία να βρείτε την ενέργεια να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να βρείτε την ενέργεια να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ντυθείτε, πράγματα που κάνατε αυτόματα πριν την κατάθλιψη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα αυτοπειθαρχίας ή αυτοελέγχου, οφείλεται στις υποκείμενες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Η θεραπεία μπορεί να σας φαίνεται κάτι πολύ δύσκολο αλλά η απόφαση να ζητήσετε βοήθεια είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα.

Οι θεραπεία για την κατάθλιψη είναι αποτελεσματική

Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι κάθε ηλικίας και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής βιώνουν την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Το 80% των ανθρώπων που κάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη βελτιώνει τη ζωή του. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για όλες τις μορφές κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι ένα πολύπλοκο, αλλά καλά μελετημένο και αντιμετωπίσημο νόσημα. Η ταχύτητα ανάρρωσης θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα της νόσου και της θεραπείας που λαμβάνετε.

Σύμφωνα με μελέτες ένας στους έξι ανθρώπους βιώνουν κατάθλιψη ξανά μετά από την πλήρη ύφεση. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε δύο στους τρεις ανθρώπους αν το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο θεραπευτεί μερικώς. Για αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ψυχίατρού σας και να λάβετε την αγωγή μέχρι να ξεριζωθεί η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια βιολογική αλλά και ψυχολογική διαταραχή

Η κατάθλιψη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και στο σώμα μας και δεν είναι κάτι που απλά μπορείτε να παραβλέψετε. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες επικεντρώνονται στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και στη θεραπεία των υποκείμενων βιοχημικών προβλημάτων με την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία.

Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια τόσο το καλύτερο

Οι ψυχίατροι/ψυχοθεραπευτές είναι μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά. Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία της κατάθλιψης. Ακόμη και αν δεν είστε βέβαιοι ότι αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή μια προσωρινή αλλαγή στη διάθεση αξίζει τον κόπο να ζητήσετε βοήθεια για να αποφύγετε να διαχειριστείτε πιο δύσκολα προβλήματα.

Θεραπεία της Κατάθλιψης

Με τη σωστή φαρμακευτική (αντικαταθλιπτική) αγωγή και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, όλες οι μορφές κατάθλιψης αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.