Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός, μύθοι για τον κορωνοϊό, αλήθειες για τον κορωνοϊό

Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό

Μύθοι και Αλήθειες για τον Κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κρίση, που εξελίσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, η ζωή μας έχει μετατραπεί σε μια πρόκληση. Καθημερινά ακούμε γύρω μας όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, χωρίς να ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. Ας δούμε αναλυτικά κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον κορωνοϊό.

Σημειώνουμε ότι τo COVID-19 δεν είναι μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος, αλλά πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα μέσω του ACE2 υποδοχέα. Αφορά το αναπνευστικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα περιφερικά νεύρα και τους μυς. Έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων ότι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλοπάθεια και επιληπτικές κρίσεις.

Η έκθεση στον ήλιο σε θερμοκρασία υψηλότερη από 25ο C δεν προλαμβάνει από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός (covid-19)

Μπορείτε να κολλήσετε τον κορωνοϊό , ανεξάρτητα με το πόσο ζεστός είναι ο καιρός. Οι χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν αναφέρει κρούσματα από τον κορωνοϊό. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, σιγουρευτείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και ότι αποφεύγετε να αγγίξετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Μπορείτε να αναρρώσετε από τον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι νοσείτε δεν σημαίνει ότι θα έχετε τον ιό μια ζωή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνονται με κορωνοϊό μπορούν να αναρρώσουν. Αν αρρωστήσετε, σιγουρευτείτε ότι αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα. Αν έχετε βήχα, πυρετό και δύσπνοια, ζητήστε ιατρική βοήθεια αλλά πρώτα καλέστε στον ΕΟΔΥ. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Όταν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο χωρίς να βήξετε ή να νιώσετε δυσφορία δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κορωνοϊό ή κάποια άλλη λοίμωξη στους πνεύμονες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι ο ξηρός βήχας, η κόπωση και ο πυρετός. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, όπως η πνευμονία. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε αν έχετε τον κορωνοϊό είναι να κάνετε το τεστ. Δεν μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με τον τρόπο που αναπνέετε, πράγμα που πολλές φορές είναι επικίνδυνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν σας προστατεύει από τον κορονοϊό και μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η συχνή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας.

Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε αυτές με ζεστό και υγρό κλίμα. Ανεξάρτητα με το κλίμα, υιοθετήστε μέτρα προστασίας αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε περιοχές με κρούσματα κορωνοϊού. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε την διασπορά του ιού που μπορεί να υπάρχει στα χέρια σας και να αποφύγετε τη λοίμωξη που θα μπορούσε να εμφανιστεί αν αγγίζατε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι δεν σκοτώνουν το νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε ότι το κρύο μπορεί να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό ή άλλους ιούς. Η φυσιολογική θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα είναι μεταξύ 36.5οC και 37οC ανεξάρτητα με την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό είναι να πλένετε τα χέρια με αντισηπτικό ή με σαπούνι και νερό.

Το μπάνιο με καυτό νερό δεν σας προστατεύει από τον κορωνοϊό

Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο δεν θα αποτρέψει τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Η θερμοκρασία του σώματος είναι 36.5οC μέχρι 37οC, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο. Επίσης, το μπάνιο με καυτό νερό μπορεί να είναι επιβλαβές, και να σας προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό είναι πλένοντας συχνά τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε τις πιθανότητες να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό σας.

Ο νέος κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ή δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορωνοϊός είναι ένας ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και η διασπορά του γίνεται μέσω των σταγονιδίων όταν κάποιος που έχει τον ιό βήξει ή φτερνιστεί. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, να πλένετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό. Επίσης κρατήστε αποστάσεις από ανθρώπους που βήχουν ή φτερνίζονται.

Οι συσκευές που στεγνώνουν τα χέρια σκοτώνουν τον κορωνοϊό;

Όχι. Δεν είναι αποτελεσματικές στο να σκοτώνουν τον covid-19. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό, να πλένετε συχνά τα χέρια σας με αντισηπτικό ή με νερό και σαπούνι. Αφού πλύνετε τα χέρια σας μπορείτε να τα σκουπίσετε με χαρτομάντιλο μιας χρήσης.

Μπορούν οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας UV να σκοτώσουν τον κορωνοϊό;

Οι λάμπες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή για άλλες περιοχές τους δέρματος καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό;

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί για ανθρώπους που έχουν πυρετό (π.χ. έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τη φυσιολογική) εξαιτίας της μόλυνσης από τον κοροωνοϊό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα όπως ο πυρετός. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται 2-10 ημέρες για την επώαση του ιού.

Αν ψεκάσω με διάλυμα αιθανόλης ή χλωρίνης όλο μου το σώμα θα σκοτώσω τον κορωνοϊό;

Όχι. Ψεκάζοντας με διάλυμα αιθανόλης ή χλωρίνης όλο σας το σώμα δεν θα σκοτώσετε τον ιό που ήδη έχει εισέλθει στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα, τα μάτια και το στόμα μας. Το διάλυμα αιθανόλης ή χλωρίνης χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό επιφανειών και με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας ή της γρίπης προστατεύουν από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή της γρίπης δεν προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό.

Ο ιός είναι τόσο καινούργιος και διαφορετικός που χρειάζεται καινούργιο εμβόλιο. Οι ερευνητές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να βρουν το εμβόλιο κατά του covid-19.

Αν και αυτά τα εμβόλια δεν σας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό, είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας από άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Οι τακτικές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό προλαμβάνουν από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτό προστατεύει από το νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποια περιορισμένα δεδομένα που δείχνουν ότι οι τακτικές ρινικές πλύσεις βοηθούν στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οι τακτικές πλύσεις δεν δείχνουν να συμβάλλουν στην πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η κατανάλωση σκόρδου βοηθά στην πρόληψη από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή και οι νεότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι;

Οι άνθρωποι όλων των  ηλικιών μπορεί να μολυνθούν από τον covid-19. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και οι άνθρωποι με κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα) είναι πιο ευαίσθητοι στον ιό και όντως παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει όλες τις ηλικίες να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ιό, για παράδειγμα να πλένουν καλά τα χέρια τους.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά για την πρόληψη και την θεραπεία από το νέο κορωνοϊό;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα ενάντια στον ιό, είναι αποτελεσματικά μόνο στα βακτήρια/μικρόβια.

Ο νέος κορωνοϊός είναι ιός. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την θεραπεία ιών.

Ωστόσο, αν νοσηλευτείτε λόγω μόλυνσης από τον covid-19 ίσως να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά επειδή οι επιπλοκές με βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιθανές.

Υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία για το νέο κορωνοϊό;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που συστήνεται για την πρόληψη ή τη θεραπεία από το νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα και οι άνθρωποι με σοβαρή νόσο πρέπει να ζητούν ιατρική φροντίδα. Κάποια φάρμακα είναι υπό μελέτη και θα δοκιμαστούν σε κλινικές μελέτες. Όλοι οι επιστήμονες δουλεύουν για την εύρεση φαρμάκων και εμβολίου.