Κάνε το Τεστ
κρυολιπόλυση, τι είναι η κρυολιπόλυση, εφαρμογές κρυολιπόλυσης, πλεονεκτήματα κρυολιπόλυσης, μειονεκτήματα κρυολιπόλυσης, παρενέργειες κρυολιπόλυσης

Κρυολιπόλυση: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και παρενέργειες

Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια μέθοδος που δρα στον υποδόριο λιπώδη ιστό και καταστρέφει τα λιπώδη κύτταρα σε συγκεκριμένες περιοχές στο σώμα μέσω χαμηλής θερμοκρασίας. Στη συνέχεια τα λιποκύτταρα αποβάλλονται από το σώμα μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών του οργανισμού. Είναι μια σύγχρονη εναλλακτική για την λιποαναρρόφηση και δεν είναι επεμβατική. Η κρυολιπόλυση έχει γίνει πολύ δημοφιλής για την μείωση του λίπους καθώς δεν απαιτείτα κάποια περίοδος ανάρρωσης, όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση χρησιμοποιείται για την θεραπεία της εναπόθεσης λίπους κάτω από το πηγούνι, στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των μηρών, τα μπράτσα (περιοχή τρικεφάλων), την κοιλιά, την άνω πλάτη, την κάτω πλάτη και τους γλουτούς.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ιατρείο ή σε μια κλινική. Αξιολογείται η εναπόθεση λίπους στις διαφορετικές περιοχές του σώματος και σχεδιάζεται η θεραπεία και οι περιοχές που έχουν πρόβλημα. Οι ασθενείς είναι ξύπνιοι στη διάρκεια της διαδικασίας.

Μια χειροκίνητη συσκευή χρησιμοποιείται για να παγώσει τα λιποκύτταρα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αρχικά, εφαρμόζεται ένα επίθεμα γέλης στη περιοχή για να προστατευτεί το δέρμα. Στη συνέχεια, η λιπαρή διόγκωση αναρροφάται. Μπορεί οι ασθενείς να νιώθουν μια αίσθηση τραβήγματος τη στιγμή της αναρρόφησης. Αυτή η αίσθηση μαζί με το έντονο κρύο και αισθήσεις όπως το μυρμήγκιασμα, το τσούξιμο, ο πόνος υποχωρούν μετά από 5-10 λεπτά καθώς η περιοχή μουδιάζει όσο πέφτει η θερμοκρασία. Το στρώμα λίπους σταδιακά παγώνει μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία μεταξύ περίπου -10 και 5o βαθμών Κελσίου.

Χρειάζεται μια ώρα για την θεραπεία μιας περιοχής. Μετά την θεραπεία, η συσκευή απομακρύνεται. Γίνεται μασάζ στην περιοχή για 2-3 λεπτά που βοηθά στη διάσπαση των λιποκυττάρων.

Πως καταστρέφονται τα λιποκύτταρα;

Η τεχνική βασίζεται στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα είναι πιο ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες από ότι άλλα κύτταρα, όπως τα κύτταρα του δέρματος. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί βλάβη στα λιποκύτταρα. Η βλάβη προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία οδηγεί στο θάνατο των λιποκυττάρων. Τα μακροφάγα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων και κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος, συγκεντρώνονται στην περιοχή της βλάβη για να απομακρύνουν τα νεκρά λιποκύτταρα από το σώμα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μείωση του λίπους κατά 15-28% γύρω στους 4 μήνες από την αρχική θεραπεία. Ωστόσο, θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές μέσα σε 3 εβδομάδες μετά την θεραπεία. Δραματική βελτίωση παρατηρείται μετά από 2 μήνες.

Πλεονεκτήματα κρυολιπόλυσης

Η κρυολιπόλυση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Δεν απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.
 • Είναι μια διαδικασία με ελάχιστους κινδύνους. Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
 • Οι ασθενείς δεν είναι ανάγκη να υποβληθούν σε αναισθησία πριν την διαδικασία.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε περισσότερες από μια περιοχές του σώματος σε μια συνεδρία.
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά τη θεραπεία.
 • Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
 • Δεν προκαλείται βλάβη σε νευρικά κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, μύες ή μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα στην περιοχή της θεραπείας.
 • Τα λιποκύτταρα που καταστρέφονται απομακρύνονται μόνιμα από το σώμα.
 • Οι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση στην αυτοεκτίμησή τους εξαιτίας της βελτίωσης της εμφάνισής τους.

Μειονεκτήματα κρυολιπόλυσης

Τα μειονεκτήματα της κρυολιπόλυσης περιλαμβάνουν:

 • Η διαδικασία προτείνεται μόνο για ανθρώπους που έχουν καλή υγεία συνολικά χωρίς νευρολογικά ή ορθοπεδικά προβλήματα και θέλουν να μειώσουν το λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η κρυολιπόλυση δεν συστήνεται για ανθρώπους υπέρβαρους ή παχύσαρκους.
 • Υπάρχει πιθανότητα η επιφάνεια του δέρματος να μην είναι λεία μετά την επούλωση.
 • Χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Αν χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες, η επόμενη συνεδρία δεν μπορεί να γίνει πριν από 6-8 εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος για τα κατεστραμμένα λιποκύτταρα να απομακρυνθούν από το σώμα.
 • Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα. Καθώς τα λιποκύτταρα απομακρύνονται σταδιακά από το σώμα, χρειάζονται 3-6 μήνες να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρείται η παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού. Σε αυτή τη σπάνια κατάσταση, το μέγεθος των λιποκυττάρων αυξάνεται μετά την κρυολιπόλυση. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού.
 • Η αύξηση βάρους είναι πιθανή μετά την κρυολιπόλυση. Το λίπος μπορεί να αρχίσει να εναποτίθεται σε άλλες περιοχές του σώματος.

Παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού

Η κρυολιπόλυση είναι μια μέθοδος με αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν μια παρενέργεια γνωστή ως παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού. Η παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού είναι μια παρενέργεια όπου η περιοχή του λίπους σκληραίνει μετά την κρυολιπόλυση. Αυτοί οι άνθρωποι παρατηρούν στις περιοχές της θεραπείας να γίνονται μεγαλύτερες και πιο ευαίσθητες. Αν και η συχνότητα αυτής της παρενέργειας είναι σπάνια, δεν είναι ασυνήθιστη. Δυστυχώς, αν εμφανιστεί αυτή η παρενέργεια είναι μόνιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με λιποαναρρόφηση.

Σε ποιους ασθενείς δεν προτείνεται η κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανθρώπους παχύσαρκους ή υπέρβαρους. Επίσης, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη ή τραυματισμό, εμφανίζουν κιρσούς, δερματίτιδα ή άλλες δερματικές βλάβες.

Οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο κρύο ή χαμηλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κατάλληλοι για αυτή τη θεραπεία. Η κρυολιπόλυση δεν προτείνεται σε ανθρώπους που εμφανίζουν τα ακόλουθα:

 • Φαινόμενο Raynaud: μια σπάνια κατάσταση στην οποία η χαμηλή θερμοκρασία εμποδίζει τη ροή του αίματος στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών.
 • Κρυοσφαιριναιμία: μια μορφή αγγειίτιδας (φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων) που προκαλείται από ανώμαλες πρωτεΐνες που σταθεροποιούνται ή γίνονται σαν τζελ σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνδέεται με το μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων και άλλα προβλήματα.
 • Παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία εκ ψύχους: ένα πολύ σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται κατά τη διάρκεια έκθεσης στο ψύχος.
 • Κνίδωση: μια σπάνια κατάσταση στην οποία το δέρμα γίνεται κόκκινο και προκαλεί φαγούρα μετά την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Νόσος ψυχροσυγκολλητινών: μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή κατάσταση προκαλείται ή επιδεινώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν κίνδυνο περιλαμβάνουν:

 • Εγκυμοσύνη ή θηλασμό
 • Νευρολογικές διαταραχές, όπως η διαβητική νευροπάθεια
 • Φλεγμονώδεις διαταραχές του δέρματος
 • Δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση

Παρενέργειες κρυολιπόλυσης

Προσωρινές παρενέργειες στις περιοχές που εφαρμόζεται η κρυολιπόλυση περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Μυρμήγκιασμα στο δέρμα
 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα
 • Αποχρωματισμό του δέρματος ή μώλωπες
 • Ευαισθησία στο δέρμα ή μούδιασμα

Οι παρενέργειες μπορεί να επιμείνουν για λίγες ημέρες μέχρι εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει αναλγητική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου ή της δυσφορίας.

Πόσες συνεδρίες κρυολιπόλυσης χρειάζονται τυπικά;

Μπορεί να έχετε μία μόνο προβληματική περιοχή που να απαιτεί μόνο μια συνεδρία. Ίσως να έχετε περισσότερες από μια περιοχές στο σώμα σας που να απαιτούν θεραπεία ή χρειάζεστε περισσότερες από μια συνεδρίες για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μαζί με το γιατρό σας θα σχεδιάσετε το θεραπευτικό σας πλάνο.

Εναλλακτικές επιλογές για αδυνάτισμα: Βελονισμός

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στην απώλεια βάρους, χωρίς παρενέργειες.