Κάνε το Τεστ
λεμόνια, θρεπτική αξία λεμονιού, οφέλη λεμονιού, ιδιότητες λεμονιού

Λεμόνι: θρεπτική αξία και οφέλη

Λεμόνι

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα λεμόνια να δίνουν γεύση στα φαγητά ή στα γλυκά και συνοδεύουν το νερό μας. Όμως το λεμόνι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , αντιοξειδωτικά και έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Κάποιοι άνθρωποι τρώνε λεμόνι αλλά μπορούμε να απολαύσουμε το χυμό του και τα αιθέρια έλαιά του.

Θρεπτική αξία λεμονιού

Τα λεμόνια περιέχουν θειαμίνη, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και έτσι προλαμβάνουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Καθημερινά χρειαζόμαστε 40 mg βιταμίνης C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι ουσιαστική για τη σύνθεση του κολλαγόνου στο δέρμα και στα οστά. Επίσης βοηθά στην αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου.

Τα λεμόνια επίσης περιέχουν βιταμίνη Β6, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο , ψευδάργυρο, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και φώσφορο. Τα λεμόνια συμβάλλουν στην σωστή πέψη.

Έλεγχος βάρους

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα λεμόνια βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μία από αυτές τις θεωρίες υποστηρίζει ότι η διαλυτή πηκτίνη που υπάρχει στα λεμόνια μας κάνει να νιώθουμε πληρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να φάει το λεμόνι, μπορεί όμως να πιει το χυμό του λεμονιού που επίσης περιέχει πηκτίνη και δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας με τον ίδιο τρόπο.

Το νερό αυξάνει προσωρινά τον αριθμό των θερμίδων που καίτε, για αυτό το νερό από μόνο του βοηθά στην απώλεια βάρους όχι το λεμόνι.

Κάποιες άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι ενώσεις που υπάρχουν στα λεμόνια συμβάλλουν στην απώλεια βάρους όπως οι πολυφαινόλες.

Υγεία του πεπτικού

Τα λεμόνια περιέχουν 10% υδατάνθρακες, και οι περισσότεροι είναι διαλυτές φυτικές ίνες και απλά σάκχαρα. Η κύρια φυτική ίνα στα λεμόνια είναι η πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας με πολλά οφέλη στην υγεία.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βελτιώνουν την υγεία του στομάχου και επιβραδύνουν την πέψη των σακχάρων και του αμύλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Για να ωφεληθεί κάποιος από τις φυτικές ίνες του λεμονιού πρέπει να φάει την σάρκα του. Οι άνθρωποι που πίνουν χυμό λεμονιού, χωρίς τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στη σάρκα δεν επωφελούνται από αυτές.

Υγεία της καρδιάς

Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνης C, η οποία είναι διπλάσια από την ποσότητα της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τα λεμόνια περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, που μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού , μειώνοντας τα επίπεδα της LDL ή κακής χοληστερόλης. Η χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση.

Πρόληψη της αναιμίας

Τα λεμόνια δεν περιέχουν υψηλά ποσοστά σιδήρου, αλλά βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του σιδήρου βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία προκαλείται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από το μέσο όρο και αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του σιδήρου.

Υγεία του δέρματος

Ο χυμός του λεμονιού έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά δερματικά προβλήματα. Ο χυμός του λεμονιού μπορεί να εφαρμοστεί για τη μείωση του πόνου από το ηλιακό έγκαυμα και βοηθά και στο τσίμπημα της μέλισσας. Βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της ακμής και του εκζέματος.  Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και καταπολεμά τις ρυτίδες και τις πανάδες. Ο χυμός του λεμονιού κάνει το δέρμα να λάμπει.