Κάνε το Τεστ
leqembi, lecanemab, φαρμακο, αλτσχαιμερ, alzheimer, λεκεμπι, λεκεμβι

Leqembi – φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Leqembi - φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Το Leqembi έλαβε το 2023 έγκριση ως θεραπεία για τα πρώϊμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA).

Είναι το Leqembi μια θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, αλλά κάθε άλλη μορφή άνοιας;

Όχι. Το Leqembi δεν είναι μια ριζική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Είναι ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει την υποκείμενη βιολογία του Αλτσχάιμερ και αλλάζει (καθυστερεί) την εξέλιξη της νόσου με ουσιαστικό τρόπο, για τους ανθρώπους με Alzheimer στα αρχικά στάδια. Το Leqembi (δραστική ουσία: lecanemab) έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την πτώση της γνωστικής ικανότητας και της λειτουργίας σε ασθενείς στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 27%. Επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου όταν λαμβάνεται στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς έχουν περισσότερο χρόνο για να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και να ζήσουν ανεξάρτητα, για παράδειγμα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει επιπλέον έξι μήνες έως ένα χρόνο για να μπορεί να οδηγήσει.

Η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για το Alzheimer ήταν το Aduhelm (aducanumab).

Πως δρα το Leqembi;

Το Leqembi μειώνει τις πλάκες βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο - μιας τοξικής πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και θεωρείται ένας σημαντικός δείκτης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ποιος μπορεί να πάρει το Leqembi;

Tο Leqembi είναι κατάλληλο για ασθενείς στα πρώϊμα στάδια Αλτσχάιμερ, με επιβεβαιωμένη την αύξηση του βήτα-αμυλοειδούς. Η θεραπεία μελετήθηκε σε άτομα που ζουν με πρώιμη άνοια Alzheimer και ήπια γνωστική έκπτωση λόγω του Alzheimer, τα οποία έδειξαν στοιχεία συσσώρευσης πλακών βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η θεραπεία δεν έχει δοκιμαστεί σε άτομα με πιο προχωρημένα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ ή σε άτομα χωρίς κλινικά συμπτώματα.

Το Leqembi πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Είναι επίσης ένα φάρμακο με πολύ υψηλή τιμή, με ετήσιο κόστος ανά ασθενή περίπου 27,000 ευρώ.

leqembi, aduhelm, lecanemab, aducanumab

Αυτό το φάρμακο θα αποκαταστήσει τις μνήμες ή τη γνωστική λειτουργία που έχει χαθεί;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Leqembi ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει ή να αναστρέψει την εγκατεστημένη απώλεια μνήμης ή τη γνωσιακή λειτουργία λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πιο προχωρημένα στάδια.

Παρενέργειες Leqembi

Περίπου το 13% των ασθενών που έλαβαν Leqembi (lecanemab) εμφάνισαν οίδημα και 17% αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ο αντίλογος για το φάρμακο είναι ότι έχει μικρή κλινική αποτελεσματικότητα, και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς "οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα παρατηρήσουν μια σημαντική διαφορά".

Πρόληψη για το Αλτσχάιμερ

Προς το παρόν, το βασικό μήνυμα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ παραμένει αυτό της πρόληψης: θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως και αποτελεσματικά οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.