Κάνε το Τεστ
lecanemab αλτσχαιμερ ανοια νεα φαρμακα

Lecanemab – ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ;

Lecanemab - ένα ακόμα φάρμακο για την άνοια Αλτσχάιμερ;

Το πειραματικό φάρμακο lecanemab (Leqembi) είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στη φάση 3. Η Lecanemab είναι ένα από τα πρώτα πειραματικά φάρμακα για την άνοια που φαίνεται να επιβραδύνει κατά -27% την επιδείνωση των γνωσιακών ικανονήτων, όταν λαμβάνεται για 18 μήνες.

Σε άτομα με πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, το lecanemab μείωσε τα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και συσχετίστηκε με μικρότερη μείωση των γνωσιακών λειτουργιών. Ωστόσο τα ευρήματα εγείρουν ορισμένους προβληματισμούς, τόσο για την αποτελεσματικότητά του, όσο και τη συσχέτισή του με ορισμένες παρενέργειες.

Πως δρα το Lecanemab

Το Lecanemab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με μια μορφή της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς, το οποίο συσσωρεύεται σε τοξικές πλάκες στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το Lecanemab χορηγείται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και δεσμεύοντας αυτή τη μορφή βήτα-αμυλοειδούς, μαρκάρει το σύμπλεγμα (αντισώματος-αμυλοειδούς) ως επιβλαβές στα μάτια του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγοντας την κάθαρσή του προτού συσσωματωθεί και σχηματίσει τοξικές πλάκες.

Αποτελεσματικότητα Lecanemab

Η Lecanemab φαίνεται να μειώνει κατά -27% την επιδείνωση των γνωσιακών ικανονήτων, όταν λαμβάνεται για 18 μήνες. Το φάρμακο μπορεί να είναι εν τέλει πιο ωφέλιμο σε ορισμένους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Ερευνητές πιστεύουν ότι τα φάρμακα που στοχεύουν το βήτα-αμυλοειδές όπως η Lecanemab θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά εάν χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης πιθανό τα φάρμακα να είναι επίσης πιο αποτελεσματικά σε άτομα με συγκεκριμένα γονίδια, όπως το APOE4 για το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Προς το παρόν χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του lecanemab στα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ. Ο αμερικανικός οργανισμός έγκρισης φαρμάκων (FDA) θα αποφασίσει για την τελική έγκριση του φαρμάκου τον Ιανουάριο 2023.

Παρενέργειες Lecanemab

Περίπου το 12% των ασθενών που έλαβαν lecanemab εμφάνισαν οίδημα και αιμορραγία στον εγκέφαλο, ανέφεραν οι εταιρίες Biogen και Eisai.

Άλλα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Το Aducanumab, ένα άλλο φάρμακο που στοχεύει τις πλάκες αμυλοειδούς, έγινε το 2021 το πρώτο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τα πρώϊμα στάδια του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο τα κλινικά αποτελέσματά του ίσως δεν είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν τη λήψη του.

Περισσότερες από 300 θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Το Lecanemab είναι ένα από τα τρία τουλάχιστον φάρμακα σε δοκιμές, που στοχεύουν το βήτα-αμυλοειδές. Η Roche δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της φάσης 3 για το δικό της φάρμακό (gantenerumab) μέσα στο 2022, ενώ η εταιρεία Eli Lilly θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της φάσης 3 για το φάρμακό της (donanemab) τον επόμενο χρόνο.

Πρόληψη για το Αλτσχάιμερ

Προς το παρόν, το βασικό μήνυμα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ παραμένει αυτό της πρόληψης: θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως και αποτελεσματικά οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.