Κάνε το Τεστ
νέα χρονιά, νέα αρχή, νέο ξεκίνημα, πώς θα κάνουμε μια νέα αρχή, απολαμβάνουμε τη στιγμή, κάνουμε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, αφιερώνουμε χρόνο σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους

Νέα χρονιά, νέα αρχή!

Νέα αρχή!

Αν και τις τελευταίες μέρες του χρόνου της περάσαμε στη σκιά του Covid-19 , είναι σημαντικό να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Να δούμε τι μας δίδαξε για τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας και την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό στη ζωή μας. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι αυτά που θέλουμε και αυτά που έχουμε ανάγκη διαφέρουν. Τα πράγματα που επιθυμούμε μπορεί να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη ή να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα προσωρινά. Ωστόσο μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα που χρειαζόμαστε είναι ουσιαστικά για την επιβίωσή μας, όπως το φαγητό, το σπίτι, το νερό. Όμως ο κάθε άνθρωπος έχει και συναισθηματικές ανάγκες όπως η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός. Αν νιώθουμε ότι δεν μας αγαπούν, τότε μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι χάσαμε κάτι ζωτικής σημασίας. Αν νιώθουμε ότι δεν μας εκτιμούν ή δεν μας σέβονται, μπορεί να οδηγηθούμε στην απόγνωση.

Το 2021 ήταν αδιαμφισβήτητα μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας. Όμως μας έδωσε χρήσιμα μαθήματα για να δημιουργήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη ελπίδα.

Κάνουμε ανασκόπηση του περασμένου χρόνου

Ο καθένας μας μπορεί να βρει λίγο χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά του για να κάνει την ανασκόπηση του χρόνου που πέρασε, να αξιολογήσει την προσωπική του εξέλιξη, τις σχέσεις του με το σύντροφό του , τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους. Αρχικά είναι σημαντικό να πάρουμε λίγο χρόνο για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα μας. Όταν είμαστε χαλαροί, φέρνουμε στο μυαλό μας όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, στις σχέσεις, στη δουλειά, στις δραστηριότητες, στα χόμπι. Ανακαλούμε στη μνήμη μας τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά μένουμε στα καλά. Είναι σημαντικό να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας για όλα όσα δεν πήγαν καλά. Κατά κάποιο τρόπο δεν είχαν την εξέλιξη που θα θέλαμε. Ότι έγινε, έγινε. Ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αν πληγώσαμε κάποιον, δίνουμε μια υπόσχεση στον εαυτό μας να επανορθώσουμε το συντομότερο δυνατό. Αν κάναμε κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι, αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας.

Απολαμβάνουμε το παρόν

Αφού έχουμε απαριθμήσει όλα τα θετικά που συνέβησαν την περασμένη χρονιά, νιώθουμε θετικά συναισθήματα για το σημείο που είμαστε τώρα. Αλλά αν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να απολαύσουμε, πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τότε μπορεί να πιστεύουμε ότι φταίει για όλα η μοίρα μας. Η ικανότητά μας να αλλάζουμε ή να τροποποιούμε όσα δεν λειτουργούν για εμάς είναι αυτή που διαμορφώνει τη ζωή μας και όχι η μοίρα μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό μας , ακόμη και αν αυτό αρχικά μοιάζει ανέφικτο.

Όλοι μας νιώθουμε επώδυνα συναισθήματα, και όταν αυτά χειροτερεύουν, μένουμε κολλημένοι στη μιζέρια μας. Κάνουμε έναν απολογισμό για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη ζωή μας, στην οικογένεια, στις φιλικές μας σχέσεις, στην υγεία μας, στη δουλειά. Μόνοι μας θα δημιουργήσουμε το χρόνο, ακόμη και αν δεν τον έχουμε, για να κάνουμε πράγματα που μας προσφέρουν ευχαρίστηση και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Για παράδειγμα:

 • Κάνουμε μια βόλτα στη γειτονιά μας και χαιρετάμε τους ανθρώπους που συναντάμε.
 • Παίζουμε ένα οικογενειακό παιχνίδι.
 • Μιλάμε με ένα φίλο μας και του λέμε ότι είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας.
 • Βγαίνουμε μια βόλτα στη φύση και απολαμβάνουμε την ομορφιά της.
 • Κάνουμε ένα κομπλιμέντο σε ένα κοντινό μας πρόσωπο.
 • Φτιάχνουμε και απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας φαγητό.
 • Ολοκληρώνουμε μια εργασία που έχουμε αναλάβει.

Η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση είναι συναισθήματα που τονώνουν την διάθεσή μας και μας δίνουν τη δύναμη να επικεντρωθούμε στα θετικά της ζωής μας.

Σταματάμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε

Η ζωή μας μπορεί να βελτιωθεί δραματικά αν μάθουμε να λέμε όχι στους άλλους. Δεν μπορούμε να έχουμε πάντα τους άλλους χαρούμενους και ικανοποιημένους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε χρόνο για τη δική μας ευχαρίστηση. Φυσικά και είναι καλό να είμαστε ευγενικοί. Δεν χρειάζεται να είμαστε αγενείς ή αντικοινωνικοί. Αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε μια νέα αρχή.

Πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν συνεχώς τον χρόνο και την ενέργειά τους για να κάνουν τους άλλους χαρούμενους, ακόμη και ανθρώπους που δεν ξέρουν και τόσο καλά. Αν για παράδειγμα , μετά από μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά, οι συνεργάτες σας θέλουν να τους κάνετε μια χάρη που θα σας στερήσει όλο το απόγευμα της Παρασκευής, πείτε όχι. Η ζωή σας θα είναι πολύ πιο ικανοποιητική όταν θα μπορείτε να επιλέγετε που θα αφιερώνετε το χρόνο και την ενέργειά σας.

Κάνουμε σχέδια για το νέο χρόνο

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούν να τα καταφέρνουν στην καθημερινότητά τους. Νιώθουμε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν έχουμε τον έλεγχο, έτσι ποιο είναι το νόημα του να κάνουμε σχέδια για αυτό; Όταν νιώθουμε έτσι, η απαισιοδοξία κατακλύζει τις σκέψεις για το μέλλον. Όταν κάνουμε σχέδια , έχουμε την αίσθηση του ελέγχου για το παρόν και το μέλλον. Όλα όσα σχεδιάζουμε δεν χρειάζεται να είναι με λεπτομέρειες, μπορεί να είναι γενικά πράγματα και απολαυστικά αν περιλαμβάνουν και άλλα άτομα. Μπορούμε να οργανώσουμε πράγματα για τους επόμενους δύο μήνες:

 • Να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες στο σπίτι και στη δουλειά.
 • Να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που ήμασταν κοντά.
 • Βάζουμε στόχο να φτιάξουμε το δικό μας κήπο.
 • Επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μια έκθεση.
 • Βελτίωση της υγείας μας.
 • Να διαβάσουμε βιβλία που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.
 • Να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα.
 • Προσφέρουμε εθελοντική εργασία σε οργανισμούς που το έχουν ανάγκη.

Όταν έχουμε ένα σχέδιο, ακόμη και μικρό, για τον επόμενο χρόνο νιώθουμε ότι έχουμε ένα στόχο για τον οποίο δουλεύουμε και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Όταν μοιραζόμαστε τα σχέδιά μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, νιώθουμε δεσμευμένοι σε αυτά.

Είναι η στιγμή να κάνουμε μια νέα αρχή 

Αν κάτι δεν λειτουργεί πλέον για εμάς, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε κάτι για αυτό. Όταν κάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα, θα έχουμε πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Έχουμε την επιλογή να συνεχίζουμε τις ίδιες συνήθειες ή να προχωρήσουμε σε ένα πιο φωτεινό μέλλον, με αισιοδοξία. Είναι σημαντικό να πιστεύουμε πως τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Απλά με το να είμαστε ανοιχτοί σε ότι μας φέρει η ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING  μας ανοίγουν το δρόμο για να δημιουργήσουμε μόνοι μας τη ζωή μας.