Κάνε το Τεστ
αλλαγή, οι άνθρωποι αλλάζουν, πως μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν

Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν;

Οι άνθρωποι αλλάζουν;

Ο κάθε άνθρωπος έχει πράγματα που δεν του αρέσουν. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτά να αλλάξουν; Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να υποκύπτει στις συνήθειές του χωρίς να προσπαθεί να τις αλλάξει ακόμη και αν τον ενοχλούν.

Όμως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια στιγμή και να αποχαιρετήσουν τα βαθιά ριζωμένα μοτίβα , ακόμη και όταν αυτά τα μοτίβα οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες. Όλοι εύχονται η αλλαγή να ήταν κάτι πιο εύκολο. Μπορεί να είστε ανυπόμονοι και να θέλετε η αλλαγή να γίνει άμεσα. Όμως η αλλαγή δεν θα συμβεί έτσι απλά επειδή το θέλετε.

Το να διώξετε μακριά τους δαίμονες που σας λένε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Αυτή η νοοτροπία σαμποτάρει τις προσπάθειες να αλλάξετε πριν καν ξεκινήσετε. Αν και είναι αλήθεια ότι η προσωπικότητά σας δεν μπορεί να αλλάξει ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε ή να τροποποιήσετε τους τρόπους με τους οποίους συμπεριφέρεστε.

Η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια

Αν ποτέ πριν δεν είχατε αποφασίσει να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, καταλαβαίνετε ότι αυτή η απόφαση είναι μόνο η αρχή.

Από τη στιγμή που θα θέσετε ένα στόχο, όπως όταν θέλετε για παράδειγμα να σταματήσετε να είστε αργοπορημένος, προφανώς έχετε εξερευνήσει τους λόγους πίσω από την συχνή σας καθυστέρηση:

  • δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί
  • χάνετε συχνά τα κλειδιά σας
  • χάνετε άσκοπα το χρόνο σας

Από τη στιγμή που θα έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για όσα θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά, πιθανότατα έχετε προσπαθήσει να υλοποιήσετε το σχέδιό σας. Ίσως να έχετε προσπαθήσει να βάλετε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα ή να έχετε τα κλειδιά  σας δίπλα στην πόρτα για να τα βρίσκετε.

Αλλά ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις δεν οδηγούν στην άμεση βελτίωση. Ίσως να χρειάζεται να πειραματιστείτε με διαφορετικές στρατηγικές για να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς. Μείνετε συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά σας και η αλλαγή θα έρθει.

Η αλλαγή δεν ακολουθεί πάντα μια γραμμική πορεία

Ακόμη και ένας άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να αλλάξει δεν θα έχει την επιτυχία που προσδοκά την πρώτη φορά ή τη δεύτερη. Είναι εύκολο για τον καθένα να επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Συχνά βοηθά να αναθεωρήσετε την στρατηγική σας και να εξερευνήσετε και άλλες μεθόδους για να διαχειριστείτε τις αφορμές που σας παρασύρουν στις παλιές συνήθειες. Η πραγματική δέσμευση στην αλλαγή απαιτεί συνεχή προσπάθεια.