Κάνε το Τεστ
ομαδική ψυχοθεραπεία, λόγοι για να ξεκινήσετε ομαδική θεραπεία

Λόγοι για να επιλέξετε την ομαδική θεραπεία

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν μυστικά. Αυτά τα μυστικά αφορούν κυρίως το πώς νιώθουμε ο ένας για τον άλλο, την αγάπη, όσα μας πληγώνουν, τις σιωπηλές σκέψεις. Επίσης ισχύει και κάτι άλλο: υπάρχουν προβλήματα και πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε. Ίσως αυτό να συνέβαινε και στη δική σας οικογένεια, αλλά αυτό που  μπορούσατε να δείτε, από τη μεριά σας, ήταν ότι υπήρχε πολλή αγάπη, και ότι τα μυστικά και η έλλειψη επικοινωνίας έμπαιναν στο δρόμο αυτής της αγάπης.

Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι, είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.
Χέλεν Κέλερ

Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, όταν πέφτουν οι μάσκες, ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί. Κάποιες φορές, μπορεί η οικογένεια σας να έριχνε τις άμυνες και να μιλούσατε και να ακούγατε ανοιχτά ο ένας τον άλλο. Αυτές οι στιγμές είναι ισχυρές και ανακουφιστικές.  Αναλογιστείτε λοιπόν τους παρακάτω λόγους για να επιλέξετε την ομαδική ψυχοθεραπεία

1.Θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό

Έχετε δοκιμάσει προηγουμένως την ατομική θεραπεία και αναρωτιέστε πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ομαδική. Έχετε δει ομάδες ψυχοθεραπείας στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο και μερικές φορές σας φαίνεται ότι είναι μια ανόητη διαδικασία και κάποιες άλλες πολύ καλή. Μόνο εσείς μπορείτε να κρίνετε για τον εαυτό σας. Η αλήθεια είναι ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μοναδική εμπειρία. Καταρχήν πολλοί άνθρωποι σπάνια έχουν βαθιές, προσωπικές συζητήσεις και μένουν μόνοι τους με μια ομάδα αγνώστων. Είναι μια δυνατή εμπειρία να είστε ο εαυτός σας με άλλους ανθρώπους.

2.Θέλετε να πάτε την ατομική θεραπεία ένα βήμα παρακάτω

Μπορεί να έχετε κάνει ήδη αρκετή δουλειά στην ατομική ψυχοθεραπεία. Να έχετε ανακαλύψει πολλά πράγματα για τον εαυτό σας και για τη δυναμική των σχέσεων σας, αλλά δεν μοιράζεστε αυτές τις αλλαγές με τους ανθρώπους στην προσωπική σας ζωή ακόμη. Η ομαδική θεραπεία δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε στην ευαισθησία, στην ειλικρινή επικοινωνία, στην διεκδικητικότητα και στην δυναμική με τους άλλους ανθρώπους, χωρίς να ρισκάρετε τις προσωπικές σας σχέσεις. Ιδανικά, θα μπορείτε να μεταφέρετε όσα μαθαίνετε στην ομαδική ψυχοθεραπεία στις προσωπικές σας σχέσεις.

3.Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την ατομική ψυχοθεραπεία

Δυστυχώς είναι αλήθεια, ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ατομική θεραπεία, ακόμη και αν καλύπτεται ένα ποσοστό από την ασφαλιστική τους. Ακόμη και εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ψυχοθεραπεία, μπορεί να σταματούν πρόωρα εξαιτίας του κόστους. Η ομαδική θεραπεία έχει σχεδόν το μισό κόστος της ατομικής ψυχοθεραπείας, και έτσι είναι προσιτή στους περισσότερους ανθρώπους. Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ατομική.

Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Ως ψυχοθεραπευτής που ασχολείται πολύ με την ομαδική θεραπεία, πιστεύω ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία παρέχει ένα περιβάλλον ασφάλειας και ζεστασιάς που είναι πολύτιμο για τους ανθρώπους.

4.Μαθαίνετε από κάθε μέλος της ομάδας, όχι μόνο από τον ψυχοθεραπευτή

Ένα μέλος μπορεί αν σας θυμίζει τη μαμά σας, κάποιο άλλο να σας θυμίζει κάποιον που σας ενοχλούσε στο σχολείο, και κάποιο άλλο να σας θυμίζει τον καλύτερό σας φίλο. Η ομαδική θεραπεία σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τους τρόπους με τους οποίους συμμετέχετε σε πολλαπλές σχέσεις. Επιπλέον, κάθε μέλος της ομάδας έχει την δική του αντίληψη για κάθε θέμα συζήτησης, πράγμα το οποίο μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια και να σας αλλάξει τη ζωή. Βλέποντας άλλα μέλη να δουλεύουν τα θέματα που τους απασχολούν, μπορεί να σας δώσει το ερέθισμα να ανακαλύψετε τα δικά σας. Τα πράγματα που μαθαίνετε για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των άλλων μελών, δημιουργούν συμπόνια, κατανόηση και αποδοχή που έχουν θετική επίδραση σε όλες τις σχέσεις.

5.Ο κύριος στόχος σας είναι να βελτιώσετε τις σχέσεις σας

Αν αυτό που σας δυσκολεύει περισσότερο είναι οι σχέσεις σας, τότε είναι καλό να δουλέψετε αυτά τα θέματα. Αντί να συζητάτε αυτά τα ζητήματα στην ατομική θεραπεία, μπορείτε να δημιουργήσετε σχέσεις με τα μέλη της ομάδας.

6.Ίσως να μάθετε περισσότερα από κάποιον που δεν έχει τα ίδια προβλήματα με εσάς

Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι θέλουν να είναι σε μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η ιδέα είναι ότι όσοι έχουν κοινές  εμπειρίες  μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τι περνάτε. Αυτό είναι ταυτόχρονα αλήθεια και ψέμα. Ένα άτομο μπορεί να κατανοήσει την εμπειρία σας αλλά δεν μπορείτε να φαντάζεστε ότι η εμπειρία σας είναι ακριβώς ίδια με τη δική του. Αυτή είναι η παγίδα των παρόμοιων εμπειριών, δεν μπορείτε να δείτε τις διαφορές. Σίγουρα θα αντιληφθούν το πρόβλημά σας, αλλά όπως και εσείς δεν έχουν τη λύση. Ίσως να μπορείτε να μάθετε πολλά περισσότερα από τους ανθρώπους που δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς.

Είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή προβλήματα στις σχέσεις, όλες αυτές οι δυσκολίες μπορούν να διευθετηθούν σε μια ομάδα από την οποία λαμβάνετε την βοήθεια πολλών.