Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, διάρκεια ψυχοθεραπείας

Διάρκεια ψυχοθεραπείας

Διάρκεια Ψυχοθεραπείας

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα και ο χρόνος ανακούφισης από αυτά διαφέρει για κάθε άνθρωπο. Σύμφωνα με την εμπειρία μου τα γενικά συμπτώματα (όπως η θλίψη, ο πανικός και η ανησυχία) ξεκαθαρίζουν γρήγορα, μέσα σε 5 με 20 συνεδρίες. Αν δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτά τα συμπτώματα μετά από κάποιες συνεδρίες ή αν τα συμπτώματα είναι υπερβολικά έντονα, η θεραπεία μπορεί να επιταχυνθεί με άλλες θεραπευτικές επιλογές (φαρμακευτική αγωγή, ομοιοπαθητική, EMDR).

Σε κάθε περίπτωση, συνήθως οι θεραπευόμενοι βλέπουν σημαντική αλλαγή μέσα σε 10 συνεδρίες. Προφανώς όχι αναγκαστικά την πλήρη ανάρρωση, αλλά μια ξεκάθαρη διαφορά στον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και δρουν ή στο πως βλέπουν τα πράγματα. Κάποιοι θεραπευόμενοι βλέπουν τη διαφορά πιο σύντομα (ακόμα και σε 4-5 συνεδρίες), κάποιοι άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Άλλα προβλήματα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Γενικά, αυτά που είναι λιγότερο καθορισμένα θέλουν περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, κάτι που σε γενικό πλαίσιο προκαλεί μια ενοχλητική συμπεριφορά και δύσκολα συναισθήματα στη ζωή σας, πιθανότατα δεν θα εξατμιστεί τόσο γρήγορα.

Μια συμπεριφορά που είναι ενσωματωμένη στην προσωπικότητά σας, που αντανακλά την γενική εικόνα που έχετε για όσα περνάτε στη ζωή σας, είναι πιο δύσκολο να αλλάξει. Για τα βαθιά ριζωμένα θέματα (για παράδειγμα θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, τρόπος επιλογής συντρόφων, σχέσεις με γονείς, κα), συνήθως χρειάζεται συστηματική ομαδική ψυχοθεραπεία διάρκειας 2-4 ετών για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητά και με πίστη στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία προσπαθούν να περιγράψουν στον ψυχοθεραπευτή ότι τους πληγώνει. Ωστόσο αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν αυτό που ονομάζουμε “αντίσταση” στην ψυχοθεραπεία, και ενώ προσπαθούν ειλικρινά να εντοπίσουν τι τους στεναχωρεί και να μιλήσουν, οι παλιές βαθιά ριζωμένες συνήθειες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους δυσκολεύουν. Έτσι λοιπόν μπορεί να πάρει 2-3 συνεδρίες για να μπορέσετε να πείτε την ιστορία σας, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι έχετε το κίνητρο για να το κάνετε. Ειδικά αν δεν έχετε ξαναμιλήσει ειλικρινά για όσα νιώθετε σε κάποιον.

Συχνά αποδεικνύεται μέσα στις πρώτες συνεδρίες ότι τα συμπτώματα είναι απλά η έκφραση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κανείς στη ζωή του, προβλήματα που χρειάζονται χρόνο για να διορθωθούν. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα δείτε ανακούφιση στα συμπτώματα. Εάν ωστόσο τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, μπορεί να χρειαστείτε και συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή που θα σας υποστηρίζει ενώ δουλεύετε ψυχοθεραπευτικά τα θέματα που σας ταλαιπωρούν.