Κάνε το Τεστ
όσπρια, ιδιότητες οσπρίων, διατροφική αξία οσπρίων, θρεπτική αξία οσπρίων, οφέλη οσπρίων στην υγεία, αντιθρεπτικά συστατικά οσπρίων

Όσπρια: ιδιότητες και οφέλη

Όσπρια

Τα όσπρια είναι πολύ δημοφιλή στη μεσογειακή διατροφή και περιλαμβάνουν τις φακές, τα φασόλια και πολλά ακόμη. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και για αυτό έχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτική αξία

Τα όσπρια έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β1, Β3, Β5 και Β6 , όπως επίσης και μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη στην υγεία καθώς έχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου όσο ένα ποτήρι γάλα. Επίσης περιέχουν:

  • Λυσίνη, που είναι ένα ουσιαστικό αμινοξύ
  • Πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινόλες
  • Ανθεκτικό άμυλο, που μαζί με τις φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

Οφέλη

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Τα όσπρια περιέχουν αμινοξέα και αυτό τα καθιστά μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη διατροφή μας και πολύ σημαντική για την λειτουργία των κυττάρων και την ανάπτυξη των μυών. Τα όσπρια είναι πολύ σημαντικά για τους χορτοφάγους και τους vegan και συχνά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης  προκαλεί κορεσμό και μας κρατά χορτάτους με αποτέλεσμα να υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό και έτσι αυξάνονται οι θερμίδες που καίμε μετά από κάθε γεύμα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της χοληστερόλης και συμβάλλουν γενικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Για παράδειγμα μια κούπα μαγειρεμένες φακές περιέχουν 16gr φυτικών ινών. Όταν καταναλώνουμε φυτικές ίνες , αυτές κινούνται αργά στην πεπτική οδό αργά και αυτό είναι ωφέλιμο σε ανθρώπους με θέματα δυσκοιλιότητας.

Γενικά καλό είναι να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες και το άφθονο νερό βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Χοληστερόλη και υγεία της καρδιάς

Η καρδιά μας είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο σώμα μας. Διοχετεύει το αίμα σε όλους τους ιστούς στο σώμα και τους τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν σωστά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη των οσπρίων στη διατροφή επηρεάζει θετικά την υγεία της καρδιάς. Η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια μειώνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, του δείκτη μάζας σώματος και της φλεγμονής.  Όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2. Η υψηλή περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες βοηθά στην αργή απορρόφηση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος , στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Αντιθρεπτικά συστατικά

Η θρεπτική αξία των οσπρίων μειώνεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται αντιθρεπτικά συστατικά και παρεμβαίνουν στην πέψη και στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Το φυτικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε όλους τους σπόρους και τα όσπρια. Μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου και ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας σε μεταλλικά στοιχεία σε ανθρώπους που η διατροφή τους βασίζεται στα όσπρια. Αυτό όμως συμβαίνει όταν η κατανάλωση κρέατος είναι μειωμένη, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε κρέας δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία.

Οι λεκτίνες είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής πρωτεΐνης που υπάρχει  στα όσπρια. Είναι δύσπεπτες και μπορεί να επηρεάζουν τα κύτταρα που επενδύουν την πεπτική οδό.