Κάνε το Τεστ
ουρεόπλασμα, τι είναι το ουρεόπλασμα, συμπτώματα ουρεοπλάσματος, αιτίες ουρεοπλάσματος, ουρεόπλασμα και υπογονιμότητα, ουρεόπλασμα και εγκυμοσύνη, ουρεόπλασμα και θέματα γονιμότητας, θεραπεία ουρεοπλάσματος, πρόληψη ουρεοπλάσματος

Ουρεόπλασμα

Ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας στο ουροποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων. Είναι ένας παρασιτικός οργανισμός που έχει ανάγκη έναν ξενιστή, όπως τα ζώα ή ο άνθρωπος, για να παραμείνει ζωντανό.

Το ουρεόπλασμα είναι μέρος των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο σώμα μας, και τα περισσότερα από αυτά δεν προκαλούν κάποιο θέμα. Μερικές φορές μπορεί να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, πράγμα που διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία στο σώμα μας και έτσι προκαλούν λοιμώξεις και άλλα θέματα υγείας. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ουρεοπλάσματος είναι ότι αποτελεί ένα βακτήριο χωρίς κυτταρικό τοίχωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά που στοχεύουν στο κυτταρικό τοίχωμα (όπως η πενικιλίνη) όπως συμβαίνει με άλλα βακτήρια. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα αντιβιοτικά κατάλληλα για το ουρεόπλασμα.

Το ουρεόπλασμα ζει στο σώμα πολλών ανθρώπων χωρίς να προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Όμως είναι γνωστό για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών. Επιπλέον, το ουρεόπλασμα μπορεί να επηρεάζει τα νεογέννητα μωρά αν το βακτήριο περνά σε αυτά κατά τη γέννηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το ουρεόπλασμα;

Το ουρεόπλασμα δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα καθώς συνυπάρχει σε αρμονία με την βακτηριακή χλωρίδα του σώματος. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με μεγάλο ρυθμό και διαταράσσει την ισορροπία. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος είναι ικανό να αποτρέπει τις λοιμώξεις που προκύπτουν στο σώμα. Αυτό ισχύει για όλες τις λοιμώξεις είτε από ουρεόπλασμα είτε από οποιοδήποτε άλλο μικροοργανισμό. Όταν ο πληθυσμός του ουρεοπλάσματος αυξάνεται στο σώμα, τότε ξεκινούν και τα προβλήματα.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα που προκαλεί το ουρεόπλασμα τα αναλύουμε παρακάτω. Αν κάποιος εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα καλό είναι να επικοινωνεί με το γιατρό του.

Η πλειοψηφία των ασθενών με ουρεόπλασμα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Βέβαια, το ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλεί ουρολοιμώξεις, όπως φλεγμονή στην ουρήθρα, στους άνδρες και στις γυναίκες. Τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο κατά την ούρηση
 • Ερεθισμό
 • Αίσθηση καύσου
 • Εκκρίσεις

Επίσης, στις γυναίκες το ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα, και μερικά συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Κολπικές εκκρίσεις
 • Δυσάρεστη οσμή από τον κόλπο
 • Κνησμό
 • Πράσινες ή γκρι κολπικές εκκρίσεις

Το ουρεόπλασμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για:

 • Πρόωρο τοκετό
 • Πέτρες στους νεφρούς
 • Αναπνευστικά προβλήματα στα νεογέννητα μωρά

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες του ουρεοπλάσματος;

Γενικά, ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ουρεοπλάσματος είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Το ουρεόπλασμα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες. Αυτή η ομάδα βακτηρίων μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του κόλπου ή της ουρήθρας.

Επίσης υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες το ουρεόπλασμα μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί. Αυτή η λοίμωξη έχει μικρή διάρκεια και συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε ένα με δύο μήνες. Το ουρεόπλασμα είναι πολύ σπάνιο στα παιδιά και σε ενήλικες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Ακόμη, οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη με ουρεόπλασμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων ή έχουν HIV.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη με ουρεόπλασμα μαζί με κολπικές λοιμώξεις αν έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Το ουρεόπλασμα επηρεάζει τη γονιμότητα;

Το ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να οδηγεί σε αυτό. Η πιο συχνή αιτία πρόωρου τοκετού είναι η λοίμωξη στους ιστούς των αναπαραγωγικών οργάνων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλούνται από βακτήρια στον αμνιακό σάκο, στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ουρεοπλάσματος που έχουν σχέση με επιπλοκές όπως:

 • Πρόωρη ρήξη της εμβρυικής μεμβράνης
 • Πρόωρο τοκετό
 • Λοίμωξη του αμνιακού υγρού
 • Χοριοαμνιονίτιδα
 • Χαμηλό βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση

Η λοίμωξη με ουρεόπλασμα έχει επίσης συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίτιδας μετά τον τοκετό, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή στη μήτρα.

ουρεοπλασμα θεραπεια

Θέματα υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι ένα ζευγάρι κάνει προσπάθειες να αποκτήσει παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία. Η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας είναι η παρουσία του ουρεοπλάσματος στο σώμα, που στους άνδρες επηρεάζει την κίνηση του σπέρματος και την ποσότητά του και στις γυναίκες προκαλεί λοιμώξεις που κάνουν δύσκολη τη σύλληψη.

Βέβαια, πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας και δεν γνωρίζουν την αιτία, ίσως η αιτία τους να είναι το ουρεόπλασμα. Για αυτό πρέπει να κάνουν εξετάσεις για το συγκεκριμένο βακτήριο.

Οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν λοιμώξεις στη γεννητική οδό. Ωστόσο, δεν είναι το ουρεόπλασμα η αιτία όλων των λοιμώξεων. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια προκαλούν επίσης θέματα υπογονιμότητας.

Εκκρίσεις, πόνο και φαγούρα στα γεννητικά όργανα: οι λοιμώξεις λόγω ουρεοπλάσματος μπορεί να προκαλούν πόνο και φαγούρα στα γεννητικά όργανα και γύρω από αυτά.

Βακτηριακή κολπίτιδα: η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια λοίμωξη του κόλπου. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα νιώθει πόνο και ενόχληση κατά την ούρηση, φαγούρα μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα και έχει εκκρίσεις από τον κόλπο.

Πόνο στην κοιλιά ή στην πύελο: το ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλεί πόνο στη βουβωνική περιοχή, στην κοιλιά και στην πύελο. Βέβαια,  αυτός ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων καταστάσεων:

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή στον προστάτη. Μπορεί να προκαλεί ενόχληση στη διάρκεια της ούρησης, θολά ούρα, αίμα στα ούρα και πόνο στα γεννητικά όργανα.

Ενδομητρίτιδα

Η ενδομητρίτιδα είναι μια φλεγμονή στην επένδυση της μήτρας και προκαλεί συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι ασυνήθιστες εκκρίσεις, η ανώμαλη αιμορραγία από τον κόλπο, ο πόνος στην πύελο.

Πέτρες στους νεφρούς

Σε αρκετά άτομα, ο σχηματισμός πέτρας στους νεφρούς έχει συνδεθεί με το ουρεόπλασμα. Γενικά, οι πέτρες στους νεφρούς είναι μια επώδυνη κατάσταση, προκαλούν έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα,  στην πύελο,  στη μέση και προκαλούν επίσης πυρετό, μαζί με δυσκολία στην ούρηση, θολά ούρα που μυρίζουν έντονα ή ακόμη και αίμα στα ούρα.

Ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα είναι η φλεγμονή στην ουρήθρα. Τα ούρα απομακρύνονται από το σώμα μέσω της ουρήθρας. Η ουρηθρίτιδα προκαλεί αίσθηση καύσου, πόνο και ενόχληση κατά την ούρηση. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί κνησμό, και εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα.

Πώς μπορεί να γίνει η ανίχνευση του ουρεοπλάσματος;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές μέθοδοι με τις οποίες ένας γιατρός μπορεί να ανιχνεύει το ουρεόπλασμα. Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα τότε ο γιατρός θα αποκλείσει άλλα παθολογικά αίτια, και θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις. Για την ανίχνευση του ουρεοπλάσματος μπορεί να γίνει λήψη δείγματος ούρων, δείγματος από το ενδομήτριο, λήψη κολπικού επιχρίσματος και βιοψία του ενδομητρίου.

Θεραπεία του ουρεοπλάσματος

Όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις, το ουρεόπλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια αντιβιοτικών. Τα πιο γνωστά αντιβιοτικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ουρεοπλάσματος είναι η αζιθρομυκίνη (Zithromax) και η δοξυκυκλίνη. Αυτά τα φάρμακα είναι γενικά αποτελεσματικά για την πλειοψηφία των ασθενών με λοίμωξη από ουρεόπλασμα. Αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις, αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, για αυτό και υπάρχουν άλλα αντιβιοτικά οι φλουοροκινολόνες.

Όταν το ουρεόπλασμα ανιχνεύεται στα νεογέννητα, μπορεί να προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα όπως η ερυθρομυκίνη. Στην περίπτωση των εγκύων που έχουν πρόωρη ρήξη του αμνιακού σάκου, χρησιμοποιούνται οι μακρολίδες, αντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη, η κλαριθρομυκίνη και η ερυθρομυκίνη.

Πρόληψη του ουρεοπλάσματος

Καθώς ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ουρεοπλάσματος είναι η σεξουαλική επαφή, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης ώστε να αποφύγουμε την μετάδοσή του. Είναι πολύ σημαντικό για τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες να χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά και να προσέχουν την υγιεινή τους. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ουρεοπλάσματος.

Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να πλένουμε τα γεννητικά μας όργανα πριν την σεξουαλική επαφή. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να προκαλούν φλεγμονή στην ουρήθρα.

Οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό, που έχουν και άλλα θέματα υγείας, είναι ουσιαστικό να κάνουν ελέγχους και να τους παρακολουθεί ο γιατρός τους ώστε να αποφύγουν κάθε λοίμωξη, όχι μόνο του ουρεοπλάσματος.

Αντιμετώπιση ουρεοπλάσματος 

Όπως αναφέραμε, το ουρεόπλασμα υπάρχει στο σώμα μας ως φυσιολογικό κομμάτι του μικροβιώματος. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί πρόβλημα και οι λοιμώξεις υποχωρούν μόνες τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Η υγιής και ασφαλής σεξουαλική ζωή συμβάλλει στην πρόληψη της λοίμωξης.

Η λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία, έτσι οι εγκυμονούσες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα συμπτώματα και να κάνουν συχνά εξετάσεις. Φυσικά, υπάρχουν κατάλληλα αντιβιοτικά τα οποία αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το ουρεόπλασμα. Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι μια εναλλακτική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση λοιμώξεων.