Κάνε το Τεστ
οξύμετρο, παλμικό οξύμετρο, τι είναι το παλμικό οξύμετρο, πώς χρησιμοποιώ το παλμικό οξύμετρο, πως λειτουργεί το παλμικό οξύμετρο

Οξύμετρο

Οξύμετρο

Το οξύμετρο μετρά πόση αιμοσφαιρίνη στο αίμα κουβαλά οξυγόνο (κορεσμός οξυγόνου). Το οξύμετρο είναι πολύ εύκολο στη χρήση καθώς είναι:

 • μη επεμβατικό
 • εύκολο στη χρήση και οικονομικό
 • πρακτικό
 • ανιχνεύει την υποξαιμία πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση της κυάνωσης στα μάτια

Το παλμικό οξύμετρο μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου. Πριν εξηγήσουμε πως ακριβώς λειτουργεί το οξύμετρο, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε τι είναι ο κορεσμός του οξυγόνου.

Κορεσμός οξυγόνου

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε οξυγόνο για να ζήσουμε. Το οξυγόνο εισέρχεται αρχικά στους πνεύμονες και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματος. Ο κύριος τρόπος μέσω του οποίου το οξυγόνο μεταφέρεται στην κυκλοφορία είναι η αιμοσφαιρίνη. Τα μόρια της αιμοσφαιρίνης (Hb) είναι τα "οχήματα" που μεταφέρουν το οξυγόνο στα αιμοφόρα αγγεία. Τα μόρια του οξυγόνου μπαίνουν σε αυτά τα οχήματα και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα μέχρι να καταλήξουν στον τελικό προορισμό τους.

Η αιμοσφαιρίνη χωρίς οξυγόνο έχει την ονομασία από-οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη (deoxy Hb) και η αιμοσφαιρίνη με οξυγόνο, οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη (oxy Hb).

Ο κορεσμός του οξυγόνου αφορά το ποσοστό της διαθέσιμης αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 26 μόρια αιμοσφαιρίνης και κανένα δεν μεταφέρει οξυγόνο, τότε ο κορεσμός του οξυγόνου είναι 0%.

Παλμικό οξύμετρο

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια επαναστατική συσκευή για την σύγχρονη ιατρική καθώς δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ελέγχουν τον κορεσμό του οξυγόνου. Είναι βέβαια πολύ σημαντικό κάποιος να γνωρίζει πως λειτουργεί και τους περιορισμούς τους επειδή οι λανθασμένες μετρήσεις οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Από τη στιγμή της ανακάλυψής του, το 1995 από την εταιρεία Nonin, το παλμικό οξύμετρο είναι διαθέσιμο σε κάθε ασθενή και κάθε σπίτι. Οι άνθρωποι με προβλήματα του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού χρησιμοποιούν το οξύμετρο για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με την καθοδήγηση του γιατρού τους. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα χρησιμοποιούν το οξύμετρο για να αξιολογούν την σοβαρότητα των κρίσεων. Επιπλέον, η μέτρηση του οξυγόνου είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που κάνουν έντονη άσκηση.

Για τους ανθρώπους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων που θέλουν να μένουν δραστήριοι, είναι σημαντικό να έχουν ένα οξύμετρο σπίτι τους. Ένα αξιόπιστο οξύμετρο παίζει ουσιαστικό ρόλο στα άτομα που θέλουν να ελέγχουν το οξυγόνο τους όταν ασκούνται.

Ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει κορεσμό οξυγόνου 95-99%. Όταν οι μετρήσεις είναι μικρότερες από αυτά τα επίπεδα, και ειδικά κάτω από 90% μπορεί να υπάρχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η δύσπνοια, προβλήματα του κυκλοφορικού όπως η αιμορραγία ή προβλήματα στα αγγεία.

Χρήσεις παλμικού οξύμετρου

Τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποιούνται επίσης για την μέτρηση του οξυγόνου σε περιπτώσεις νόσησης με COVID-19. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορωνοϊός προκαλεί μείωση στα επίπεδα του οξυγόνου, όπως επίσης και άλλα συμπτώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η μέτρηση του οξυγόνου από μόνη της δεν είναι ο καλύτερος δείκτης για κάποια νοσήματα, και άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση στο ρυθμό της καρδιάς
 • Αυξημένο ρυθμό αναπνοής
 • Δύσπνοια
 • Αδυναμία σε δραστηριότητες που κάνατε πριν χωρίς να κόβεται η ανάσα σας

Βέβαια, δεν πρέπει να βασίζεστε στην ένδειξη του οξύμετρου αν έχετε έντονα συμπτώματα. Το οξύμετρο απλά υπολογίζει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

Πώς λειτουργεί το οξύμετρο;

Για να είναι ακριβής η μέτρηση του οξύμετρου μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας τα εξής βήματα:

 • Σωστή χρήση: ανάλογα με τη συσκευή, μπορείτε να την τοποθετήσετε στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών ή στο λοβό του αυτιού. Φυσικά, είναι σημαντική σωστή τοποθέτηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο δεύτερο δάχτυλο του ποδιού παρά στο μεγάλο δάχτυλο. Αν η συσκευή είναι χαλαρή ή σφιχτή, μπορεί να επιτρέπει την διέλευση περισσότερου φωτός, πράγμα που επηρεάζει τη μέτρηση.
 • Μείνετε καθιστοί: το τρέμουλο επηρεάζει την ένδειξη του οξύμετρου και ίσως να δείχνει χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου από τα πραγματικά.
 • Απομακρύνετε το βερνίκι νυχιών: αν βάφετε τα νύχια σας, αυτό μπορεί να επηρεάζει την ένδειξη του οξύμετρου. Αν έχετε κάποιο τατουάζ σε ένα δάχτυλο καλό είναι να επιλέξετε ένα άλλο δάχτυλο. Τα κρύα δάχτυλα επίσης επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Τα παλμικά οξύμετρα σώζουν ζωές!

Υπάρχουν πολλοί τύποι παλμικών οξύμετρων, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και τιμές, για αυτό ο καθένας μπορεί να βρει κάποιο που να του ταιριάζει. Τα παλμικά οξύμετρα παίζουν κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών πνευμονολογικών παθήσεων όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Βέβαια, αν κάποιος αντιμετωπίζει συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή λόγω του άγχους καλό είναι να μιλήσει με έναν ΕΜΠΕΙΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ για να βρει την κατάλληλη θεραπεία (ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ) για την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος.