Κάνε το Τεστ
πεπόνι, θρεπτική αξία πεπονιού, διατροφική αξία πεπονιού, οφέλη πεπονιού στην υγεία

Πεπόνι: διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό.

Διατροφική αξία

Το πεπόνι περιέχει φυσικά σάκχαρα που δίνουν ενέργεια στα κύτταρα στη διάρκεια της ημέρας. Έχει 33 θερμίδες ανά 100 gr. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία , όπως:

  • Βιταμίνη C: ενισχύει το ανοσοποιητικό, χαρίζει υγεία στο δέρμα , ενισχύει τους ιστούς και προάγει την υγεία του εγκεφάλου.
  • Κάλιο: ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.
  • Χαλκός: βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, και έτσι προάγει την υγεία του δέρματος.
  • Βιταμίνες Β: βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα που προκαλούν νοσήματα.

Πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό

Όταν σκέφτεστε την ενυδάτωση το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι το νερό. Για να είστε σωστά ενυδατωμένοι, το σώμα χρειάζεται πολύ περισσότερα από νερό όπως οι ηλεκτρολύτες.

Το πεπόνι αποτελείται από 90% νερό και περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το νάτριο και το ασβέστιο.

Αυτός ο συνδυασμός νερού και ηλεκτρολυτών κάνει το πεπόνι πολύ καλή επιλογή για την ενυδάτωση μετά την άσκηση ή στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οφέλη στην υγεία

Υγεία των οστών

Το πεπόνι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και την διατήρηση των υγιών οστών, όπως το φολικό οξύ, η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο.

Το φολικό οξύ είναι ουσιαστικό για την διάσπαση της ομοκυστεΐνης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας συνδέονται με μείωση της οστικής πυκνότητας με την πάροδο των ετών.

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή δομικών πρωτεϊνών  των οστών όπως η οστεοκαλσίνη.

Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την σύνθεση και την αποδόμηση των οστών απαιτούν μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά. Το πεπόνι περιέχει μαγνήσιο που συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Επίσης περιέχει σε μικρότερα ποσοστά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τα οστά και περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο.

Υγεία της καρδιάς

Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και τα υψηλά επίπεδα καλίου που υπάρχουν στο πεπόνι είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον το πεπόνι περιέχει φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός κύριου δείκτη της φλεγμονής. Η επαρκής ποσότητα φολικού οξέος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προλαμβάνει τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Ρύθμιση του διαβήτη

Η ρύθμιση του διαβήτη είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν σας αρέσουν πολύ τα γλυκά. Τα φρέσκα φρούτα όπως το πεπόνι βελτιώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, παρά τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες και το νερό που περιέχει το πεπόνι προλαμβάνουν την απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C που υπάρχει στο πεπόνι, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου , της κύριας δομικής πρωτεΐνης του δέρματος. Το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του βιταμίνη C για αυτό είναι πολύ σημαντικό να την παίρνουμε μέσω των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.  Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία μας συνολικά.